FOTO Spitalul Judeţean de Urgenţe Turnu Severin, în război cu laboratorul Sanomed

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nereguli grave au ieşit la lumină în urma unui Control al Curţii de Conturi la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin, care a constatat că de aproape patru ani de zile laboratorul privat care face analizele medicale pentru spital nu a justificat facturile emise cu documentele privind achiziţiile de materiale folosite. Vorbim de fonduri publice, unde fiecare cheltuială trebuie justificată până la ultimul leuţ.

La data de 29 aprilie 2011,  firma care asigura la vremea respectivă managementul privat al spitalului judeţean de urgenţe din Drobeta Turnu Severin, cea mai mare unitate medicală din Mehedinţi, a încheiat un contract de asociaţiune investiţională nr. 7513  cu firma privată Sanomed, un SRL cu sediul în satul Cornu de Jos (Prahova) pentru servicii medicale de laborator. Spitalul judeţean este asociatul secund, cu 33 la sută din acţiuni, iar Sanomed-ul asociatul principal cu 67 la sută. Evident că şi profitul realizat urma să se împartă în funcţie de numărul acestor acţiuni. Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 10 ani, valabilitatea acestuia expirând la data de 29 aprilie 2021.

La un control al Curţii de Conturi s-a constatat că facturile pe care spitalul trebuie să le achite Sanomed-ului pentru analizele realizate se ridică lunar la sume între 250.000 şi 400.000 de lei, în timp ce profitul într-un an de zile al spitalului realizat în urma acestei asocieri este de doar15.000 de lei.

Şi vorbim de un spital înglobat în datorii, care nu poate asigura pacienţilor medicamentele necesare, nici măcar un pat confortabil, un spital în care aproape în fiecare zi moare un om.

Aşa se face că inspectorii Curţii de Conturi au pus în vedere spitalului să nu mai achite aceste facturi fiindcă laboratorul nu a făcut dovada achiziţiilor efectuate, astfel că de două luni şi jumătate, spitalul este în litigiu cu firma Sanomed. Practic, de patru ani, SANOMED-ul nu a catadicsit să prezinte spitalului centralizatoarele justificative, deşi aveau această obligaţie legală, iar spitalul a achitat nişte bani fără să ştie pe ce anume au fost cheltuiţi.

„Curtea de Conturi a spus că noi, în calitate de asociaţi, să nu le mai facem plata facturilor atâta timp cât nu fac dovada cheltuielilor. Adică noi vedem toate analizele care s-au făcut, dar dânşii ar trebui să pună la dosar, aşa cum spune Curtea de Conturi, tot ceea ce ţine de aprovizionare, cu ce s-au aprovizionat pentru efectuarea analizelor, cât au costat, valoarea acestora. De patru ani de zile ei nu au depus nicio astfel de notă, niciun fel de balanţă pentru a se vedea profitul – fiindcă până la urmă spitalul trebuie să aibă acces la 33 la sută din profitul care se realizează. Mi s-a părut un pic anormal să ni se spună că pentru un an de zile partea de profit care vine spitalului este de 15.000 de lei, în contextul în care valoarea analizelor făcute pe o lună se încadrează între 250.000 şi 400.000 de lei”, spune managerul Spitalului Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin, dr. Marinică Stoian.

De ce sunt atât de mari aceste facturi? Simplu. „Avem nişte date concrete de genul laboratorul taxează costul unei analize pentru clostridium la un preţ de 135 de lei, iar laboratoarele din oraş, care sunt acreditate, fac astfel de analize cu 50, 60 de lei”, precizează managerul Stoian.

Strâns cu uşa de datorii, managerul spitalului a căutat să facă economii, aşa că pentru analizele medicale care trebuie făcute periodic angajaţilor spitalului a cerut mai multe ofertele de la laboratoarele din Turnu Severin. Cu această ocazie a constatat că preţul analizelor făcute de SANOMED sunt infinit mai mari faţă de preţurile laboratoarelor obişnuite din oraş.

„Noi a trebuit să facem în luna octombrie controlul periodic al personalului care este angajat în Spitalul Judeţean. Studiind contractul am constatat că nu avem obligaţia să facem aceste analize cu laboratorul spitalului şi atunci am spus să scoatem la licitaţie analizele care le facem pentru angajaţii spitalului. Trei laboratoare din oraş au răspuns cu oferte trimise în plic, le-am spus ce analize vrem să facem, ce număr de analize, iar când am desfăcut şi am studiat ofertele am văzut că variau între 36.000 de lei pentru toate analizele, una era de 49.000 de lei, una de 51.000 de lei, iar analizele pe care le face SANOMED-ul pentru spital, la preţurile care le practică, valorea era de 103.000 lei”, spune doctorul Stoian.

În opinia doctorului Stoian, preţurile practicate de Sanomed ar trebui să fie mult mai mici faţă de cele ale laboratoarelor din oraş, dat fiind rulajul acestuia într-o lună de zile: „Sincer să fiu nu mă aşteptam la o astfel de discrepanţă cu atât mai mult cu cât dacă ne gândim cu cât volumul de activitate este mai mare, cu atât ei ar trebui să achiziţioneze materialele la un preţ mai jos, iar preţurile ar trebui să fie sub toate laboratoarele din oraş, care nu au volumul lor de muncă şi rulajul lor”.

Managerul Marinică Stoian spune că facturile uriaşe pe care spitalul trebuie să le achite Sanomed-ului sunt împovărătoare în condiţiile în care unitatea medicală primeşte de la Casa de Asigurări de Sănătate Mehedinţi doar 5.350.000 de lei, iar cea mai mare parte, adică 4.200.000 de lei, se duce pe salariile angajaţilor.
„Nu pot să spun care este cel mai păgubos contract, dar spun că unul din contractele care ne ridică probleme este contractul cu SANOMED. Înainte de toate prin lungimea contractului, care a fost semnat pe o perioadă de 10 ani, din care au trecut patru ani, deci mai este valabil şase ani”, spune dr. Stoian. În aceste condiţii, problema facturilor uriaşe ar putea fi rezolvată doar dacă Sanomed va accepta să scadă tarifele pentru serviciile medicale de laborator.

„Acest contract a fost încheiat în defavoarea spitalului judeţean, în defavoarea locuitorilor judeţului Mehedinţi şi am ajuns acum după câţiva ani în situaţia în care spitalul să aibă situaţia financiară precară tocmai pentru că are acest contract încheiat în condiţii defavorabile, contract care se reziliază foarte greu în instanţă şi vom face demersuri în acest sens”, spune şi preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu.

De altfel, situaţia celui mai mare spital din judeţul Mehedinţi este una deosebit de critică, cu datorii la furnizori de peste 12.000.000 de lei. Până la data de 21 octombrie, unitatea medicală a avut conturile blocate din cauza sumelor datorate la bugetul de stat, Guvernul repartizându-i suma de 6.352.000 de lei pentru achitarea arieratelor.

Cel mai grav este însă faptul că spitalul judeţean nu este dotat cu aparatură medicală performantă, că pacienţii sunt trimişi la farmacia de peste drum ca să-şi cumpere medicamentele. Consecinţa? De la începutul anului, s-au înregistrat peste 300 de decese în spitalul de la Turnu Severin, ceea ce înseamnă aproape un mort în fiecare zi. Faptul că şi doctorul Marinică Stoian, al cărui mandat la conducerea spitalului expiră peste două zile, nu vrea să mai rămână pe acest post ar trebui să dea de gândit factorilor responsabili.

Citeşte şi:

Spitalul Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin a primit bani pentru achitarea arieratelor

Cum înţeleg autorităţile din Mehedinţi să ajute Sănătatea. Aparatura medicală din maternitate transportată cu maşina Medicinei Legale

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite