Secetă gravă în sudul României. Fermierii anticipează un dezastru: „Dacă nu plouă când dă bobul de grâu, e jale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Stroescu, unul din cei mai mari fermieri din Mehedinţi FOTO Corina Macavei
Cornel Stroescu, unul din cei mai mari fermieri din Mehedinţi FOTO Corina Macavei

În zona de sud a Mehedinţiului n-a mai plouat de peste 30 de zilei, iar fermierii sunt forţaţi să se uite neputincioşi cum se usucă grâul.

Lipsa apei din sol îngreunează lucrările de primăvară, dar pun în pericol şi culturile de toamnă. Grâul are nevoie de apă, la fel şi rapiţa. Agricultorii mehedinţeni se plâng ca au început să se usuce şi culturile deja înfiinţate.

„E tare pământul din cauză că nu a dat ploaie de multă vreme, cred că e o lună de zile. E foarte greu, afectează grâul, porumbul, că cine îl pune acum, pe seceta asta, nu iese nimic. Grâul e cam pălit, are nevoie de apă. Dacă nu plouă nu se face nici grâul, nici porumbul, nu se face absolut nimic”, spune Nicolae Cojocaru, din satul Pătulele.

„Pământul e foarte uscat, nu a plouat cred că din 20 martie şi nici porumbul nu o să răsară fiindcă este secetă. Nu se poate ara că e pământul foarte tare, cine a făcut arături de toamnă a însămânţat de două săptămâni, până la 7 aprilie, acum nu se mai poate. Grâul, dacă nu dă ploaie, nu leagă, a început să dea spicul. Porumbul, când o da ploaie atunci răsare”, spune şi agricultorul Tudorică Ştefan.

seceta in sudul mehedintiului FOTO Corina Macavei
„Se lucrează, dar e secetă, dăm câte două-trei discuituri ca să putem însămânţa, consumul de carburant e foarte mare. Grâul e acceptabil, dar dacă nu plouă când se face bobul e jale”, se plânge  şi Gheorghe Liviu, din Gruia.

La ferma de la Gârla Mare, care se întinde pe circa 1700 de hectare, dacă nu va ploaua în următoarele două săptămâni, culturile agricole ar putea fi lovite sever, existând riscul calamitării unor suprafeţe întinse. Pierderile ar fi într-adevăr considerabile, dacă ţinem cont de faptul că majoritatea culturilor au trecut iarna în condiiţii excelente, iar stadiul dezvoltării vegetale este maxim. Pe câmp, utilajele lasă un nor negru de fum în urmă din cauza pământul întărit.

seceta in sudul mehedintiului FOTO Corina Macavei

„Culturile de toamnă acum aveau nevoie de apă, în zonă de aproape o lună nu a dat un strop de apă. Rapiţa a înflorit, e perioada de polenizare, nu va da ploaie în următoare perioadă, am pierdut şi rapiţa. Grâul nu mai are mult până dă spicul şi mă tem că şi anul acesta vom pierde şi culturile de toamnă, nu mai vorbim de cele de primăvară. Grâul va rămâne cu bobul sec fiindcă nu are apă”, spune Cornel Stroescu, preşedintele Camerei Naţionale Agricole, dar şi unul din cei mai mari fermieri din judeţul Mehedinţi.

Pentru culturile de toamnă şi cele de primăvară, la ferma de la Gârla Mare s-au cheltuit circa 20 de miliarde lei vechi, însă Stroescu se teme că nu îşi va recupera nici măcar cheltuielile. 

Cornel Stroescu mai spune că va opri însămânţările cu porumb şi floarea soarelui şi se va reorienta spre plante rezistente la secetă. Şi toate astea în condiţiile în care sistemul de irigaţii făcut de comunişti a fost distrus după 1990, iar Dunărea trece pe lângă culturile fermierilor care acum nu au altceva de făcut decât să îndure mila lui Dumnezeu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite