România lucrului prost făcut. Cum „s-a spart“ 1 milion de euro de la UE pentru o pădure cu alei crăpate şi iarbă cât casa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din Parcul Crihala FOTO Alexandra Georgescu
Imagine din Parcul Crihala FOTO Alexandra Georgescu

Edilii locali din Drobeta Turnu Severin au cheltuit 1 milion de euro din fonduri europene pentru a transforma o pădure din oraş într-un centru de agrement. După aproape trei ani de la inaugurarea lucrărilor aleile pietonale sunt crăpate, iar oficialii primăriei n-au bani să cosească iarba.

Pădurea Crihala, care are o suprafaţă de aproximativ 20 de hectare, situată în nord-estul municipiului Drobeta Turnu Severin, era locul unde înainte de 1989 aveau loc petrecerile muncitoreşti cu mici şi bere. Şi după 1990, edilii de la primăria oraşului au organizat tot felul de festivaluri şi petreceri, fiind un loc foarte potrivit pentru astfel de manifestări.

În iunie 2014, şefii de la Primăria Turnu Severin anunţau cu surle şi trâmbiţe că au finalizat lucrările de amenajare Pădurii Crihala, finanţate prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia cu suma de 1 milion de euro.

"Am reuşit să creăm câteva atractivităţi: piste de jogging, carturi şi role, terenuri de tenis, handbal şi baschet, un trenuleţ, o mini-grădină zoologică, un spaţiu expoziţional", declara în 2014, pentru Agerpres, Constantin Gherghe, primarul Severinului de la acea dată. Între ce anunţa Gherghe şi ce s-a realizat în realitate este diferenţă mare.

La o mică plimbare prin pădure se poate observa că nu există nicio mini-grădină zoologică ori trenuleţ, ci doar nişte locuri de joacă pentru copii, la fel ca cele amenajate printre blocuri, un centru expoziţional, trei terenuri de sport (fotbal, tenis de câmp şi baschet), o platformă skate-rolling şi un panou de escaladă.

Cu ochii pe căpuşe

Severinenii care locuiesc în vecinătatea pădurii obişnuiesc să vină cu copiii aici, dar sunt foarte atenţi în această perioadă. Joaca printre copacii netoaletaţi şi iarba înaltă cât casa este destul de periculoasă pentru prichindei din cauza căpuşelor. „Vin aici cu nepoţica, dar păcat că locul nu arată aşa cum trebuie, mai ales că, din câte am înţeles, aici s-au băgat bani europeni. Nu se vede. Ar trebui luate măsuri, traşi la răspundere cei care sunt vinovaţi”, spune Iuliana Mateescu, o pensionară din Turnu Severin.

Nu sunt bani pentru cosit

Culmea, cei de la primărie spun că n-au bani prevăzuţi în buget să cosească iarba din pădurea reabilitată cu fonduri europene, deşi firma care se ocupă de amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi în municipiul Drobeta Turnu Severin primeşte sume substanţiale de la bugetul local.

pădurea crihala din turnu severin FOTO Alexandra Georgescu

În iunie 2015, Consiliul Local Turnu Severin a aprobat prelungirea de contract pentru o perioadă de doi ani şi jumătate operatorului economic SC Fruct Prod Com SRL (n.r. - este firma care, potrivit Curţii de Conturi Mehedinţi, a încasat bani pentru deszăpezirea trotuarelor fără să ningă la Turnu Severin). Deşi pentru cele 30 de luni, Primăria Turnu Severin urmează să achite aproximativ 6 milioane de euro, nu a avut grijă să treacă şi Pădurea Crihala la spaţii care trebuie îngrijite.

Fisuri în aleile pietonale

Grav este însă şi faptul că aleile pietonale sunt fisurate şi peticite ici colo, ca şi cum pe acolo au trecut tancurile. Aleile au cedat chiar în primul an de la inaugurarea lucrărilor, însă responsabilii din Primăria Drobeta Turnu Severin „au observat” fisurile abia după doi ani, după ce lucrările ieşiseră din garanţie. Aceste nereguli s-au petrecut în mandatul fostului primar al Severinului, iar acum nimeni din primărie nu vrea să comenteze acest aspect.

pădurea crihala din turnu severin FOTO Alexandra Georgescu

Cert este însă că Primăria Turnu Severin trebuie să ia măsuri urgente şi să intervină cu lucrările de rigoare pe aceste alei, unde nu s-au executat aşa cum era normal dispozitivele de colectare şi evacuare a apelor pluviale (rigolele de scurgere). Din acest motiv, din cauza infiltraţiilor apei care stagnează pe suprafaţa aleilor apar fenomenele de tasare şi burduşire. „Prin forţe proprii vom încerca să realizăm nişte colmatări, adică astuparea acelor fisuri apărute în asfalt cu emulsie cu nisip”, precizează viceprimarul Cornel Folescu. 

Nu s-a respectat grosimea covorului asfaltic

Explicaţia pentru apariţia acestor fisuri sau „faianţări”, cum le numesc constructorii, este simplă: constructorul nu a respectat compoziţia mixturii asfaltice şi grosimea covorului asfaltic.

„Eu şi toţi cei care vizităm Pădurea Crihala putem să observăm cu ochiul liber că s-au efectuat lucrări de mântuială. Pe alei sunt numai crăpături în condiţiile în care nu s-au deplasat autoturisme, ci numai oameni şi maxim biciclete. Este inadmisibil să recepţionezi o lucrare pe care ai plătit-o, care nu îndeplineşte standardele impuse de caietul de sarcini. Ca toţi ceilalţi locuitori ai oraşului, sunt dezamăgit de calitatea lucrărilor”, spune consilierul local Alin Budulan.

Bătaie pe terenul de fotbal

Punctul de atracţie al pădurii îl constituie terenurile de sport, în mod special cel de fotbal, unde există permanent solicitări. "Schepsisul" este gratuitatea folosinţei terenurile de sport moderne, unde se pasionaţii de fotbal ajung doar pe bază de programare făcută cu mult timp înainte. Reprezentanţii primăriei susţin că este interzisă perceperea unor taxe de utilizare deoarece este vorba despre un contract cu finanţare europeană, în cazul căruia nu se poate face profit o perioadă de cinci ani de la darea lui în folosinţă.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite