Problemele din spatele lucrărilor de reabilitare a reţelei de apă-canal. Constructorii cer penalităţi de 18 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Drobeta Turnu Severin este în derulare o lucrare  de extindere şi modernizare a reţelei de apă-canalizare în cadrul unui megaproiect cu fonduri europene de aproape 80 de milioane de euro pentru Mehedinţi. În proiect sunt prinse mai multe zone ale Severinului, care la ora actuală sunt vitregite de ceea ce înseamnă acest serviciu.

În luna martie 2012, a fost semnat contractul de finanţare privind modernizarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare a judeţului Mehedinţi. Contractul prevedea peste 400 de kilometri de reţele de apă şi canal care urmau să fie modernizate, valoarea proiectului fiind de aproape 80 de milioane de euro. Prin acest proiect, Operatorul Regional SECOM şi-a propus reabilitarea instalaţiilor necorespunzătoare din punct de vedere tehnic, reducerea pierderilor de apă, optimizarea reţelelor de canalizare şi a staţiilor de epurare a apelor uzate, reducerea infiltraţiilor în sistem. Proiectul urma să fie implementat de SECOM în cele 7 aglomerări urbane: Drobeta Turnu Severin, Şimian, Gura Văii, Cujmir-Branişte, Strehaia-Comanda, Vînju Mare, Rogova şi Baia de Aramă.

„Proiectul acesta a cuprins şi reabilitarea a circa 40% din reţeaua de alimentare cu apă întrucât starea conductelor era deplorabilă. Raportam la vremea acea un coeficient de pierdere de peste 72 la sută la Turnu Severin pentru că unele conducte erau din fontă de pe vremea când s-a făcut alimentarea cu apă adică din timpul perioadei 1905-1910 şi pe parcurs s-au dezvoltat prin planurile cincinale, cu conducte de oţel, de azbociment, care creau probleme şi avarii deosebite. Acest coeficient de pierdere de 72% a fost un element principal care a cântărit mult pentru implementarea proiectului privind reabilitarea sistemului de apă”, precizează doctor inginer Ilie Pisoi, fostul director al SECOM, în perioada căruia a fost implementat acest proiect.

După semnarea contractului, în mod normal, lucrurile ar fi trebuit să meargă şnur. Dar cum de la teorie la practică e cale lungă, în realitate lucrurile au stat cu totul altfel fiindcă lucrările au început cu mare întârzire din cauza contestaţiilor la licitaţii.  Constructorii care iniţial se bucuraseră că au de muncă, la scurtă vreme aveau să-şi dea seama că se băgaseră într-o mare încurcătură fiindcă proiectul după care trebuiau să execute lucrările nu bătea cu ce era pe teren. Probleme mai mari sau mai mici au fost în toate şantierele care s-au deschis în cadrul acestui proiect, dar mai cu seamă la Strehaia şi Drobeta Turnu Severin.

„De la începutul contractului, pe măsură ce s-au predat amplasamentele am identificat diverse probleme legate de amplasament, de proiectare, aspecte pe care le-am semnalat în repetate rânduri, dar rezolvarea acestora a venit după luni de zile. Cele mai mari probleme au fost legate de proiectul neadaptat la situaţia din teren, o dată privind diferenţele de cantităţi din proiect şi cantităţile care efectiv se pot pune în operă, la pante şi adâncimele de pozare a conductelor, cât şi în ceea ce priveşte proprietatea terenurilor pe unde treceau conductele, în multe cazuri fiind vorba de proprietăţi care aparţineau unor pesoane fizice. Proiectantul la momentul încheierii proiectului trebuia să aibă cunoştinţă de toate aceste aspecte, avea de unde să se informeze, dar şi cel care a acceptat proiectul, adică SECOM-ul putea să verifice, avea pârghiile necesare”, spune Cristian Bucşe, directorul executiv de la KASDUM-GF SRL, liderul de Asociere pentru lucrările care se execută în cadrul proiectului “Reabilitare, extindere şi modernizare sisteme de alimentare cu apă şi canalizare pentru aglomerările Drobeta Turnu Severin, Şimian şi Gura Văii”.

Aşa se face că acum, Kasdum-GF şi celelalte cinci firme din Asociere solicită beneficiarului, SECOM SA (furnizorul de servicii apă-canal) penalităţi de 18 milioane de lei. Ei susţin că acest contract este în pericol de a nu se finaliza şi de a se pierde fondurile europene.

„Menţionăm doar faptul că SECOM SA datorează societăţii KASDUM-GF SRL penalităţi de aproximativ 18 milioane lei, iar Team Leader-ul din partea firmei de consultanţă a fost numit cu încălcarea legii, lucru pe care l-am arătat în mod clar şi fără tăgadă reprezentanţilor SECOM, care au ignorat aceste probleme la fel ca dumneavoastră”, se arată într-un document pe care liderul de Asociere l-a înaintat Primăriei Drobeta Turnu Severin, dar şi consilierilor locali.

Pe de altă parte, conducerea SECOM SA susţine că liderul de Asociere nu a depus până acum documentele necesare de unde să rezulte această sumă.

„Subiectul celor 18 milioane de lei pe care le solicită Asocierea, în calitate de antreprenor, prin liderul de Asociere, care este KASDUM-GF SRL, fac obiectul unei revendicări. Revendicarea respectivă a fost solicitată pentru alocare de resurse pe măsura 20.1 din contractele FIDIC, ea nefiind în mod judicios clarificată de către antreprenor din punct de vedere al SECOM-ului, ca autoritate contractantă, şi se pare că şi din punct de vedere al Autorităţii de Management cu care noi avem contractul de finanţare. Nu au fost depuse la această revendicare toate documentele-suport solicitate, în sensul clarificării fără tăgadă a resurselor alocate şi a pierderilor provocate Asocierii pentru neaccesul în şantier”, ne-a declarat Dorian Ilian Leţea, directorul general de la SECOM SA.

În ceea ce priveşte experienţa Team Leader-ului în managementul şi supervizarea construcţiilor într-un proiect de infrastructură din domeniul apei, directorul Leţea a precizat că deocamdată nu poate exprima un punct de vedere, dar că a solicitat documente, pe care urmează să le analizeze.
Acest inginer are un rol foarte important în etapa de execuţie a lucrărilor, fiind cel care monitorizează îndeaproape lucrările, asigurându-se că antreprenorul îşi îndeplineşte obligaţiile asumate.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite