Poveste de succes pe fonduri europene. Cum a ridicat familia Balaci prima pensiune de la Isverna, tărâmul legendelor din Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soţii Roxana şi Marian Balaci FOTO Facebook
Soţii Roxana şi Marian Balaci FOTO Facebook

Mult curaj, răbdare şi  încredere în forţele proprii sunt ingredientele necesare pentru a reuşi într-o afacere finanţată cu fonduri europene. Familia Balaci din Drobeta Turnu Severin a reuşit să pună pe picioare o astfel de afacere, deschizând la Isverna (Mehedinţi) prima pensiune din localitate.

Povestea a început în urmă cu patru ani, când o cunoştinţă le-a sugerat că ar fi o idee excelentă dacă ar deschide la Isverna o pensiune. Zona, ruptă parcă dintr-un colţ de rai, are un uriaş potenţial turistic, dar nimeni nu îndrăznise până atunci să investească în turism. Roxana, medic de profesie şi Marian Balaci (profesor de sport) abia îşi uniseră destinele, aşa că decizia nu a fost deloc una uşoară, având în vedere că trebuiau să contribuie la realizarea proiectului cu o sumă mare de bani. Dar dragostea pentru aceste locuri, ambii soţi trăgându-şi rădăcinile din această zonă a Mehedinţiului, i-a determinat să pornească această afacere. Pasiunea pentru fotbal a fost un alt motiv pentru care Marian Balaci, arbitru în Liga I, s-a gândit să pună pe picioare această afacere. Deţine la Drobeta Turnu Severin „Luceafărul”,  unul din cele mai importante cluburi private de fotbal, iar cei 300 de copiii care se antrenează aici îşi vor face cantonamentele la Isverna.

„Nu ne gândisem la o pensiune de o asemenea capacitate până într-o zi când o cunoştinţă comună de la Ponoarele a venit şi a spus: <<Nu vreţi să faceţi ceva? Nu vă trebuie decât terenul şi de restul mă ocup eu>>. Bineînţeles, noi tineri căsătoriţi ne-a surâs ideea, chiar dacă nu aveam mare experienţă. Este OK, nu trebuie să facem mare lucru, însă ulterior ne-am dat seama ce înseamnă o pensiune, ce înseamnă fonduri europene, consultanţă, că trebuie să venim şi noi cu 50 la sută... Era prea târziu investisem deja aproape 30.000 de euro şi ne-am gândit să mergem până la capăt”, povesteşte Marian Balaci.

pensiunea de la isverna FOTO Corina Macavei

FOTO Pensiunea de la Isverna, ridicată cu fonduri europene de familia Balaci

Proiectul are o valoare de 530.000 de euro

Cu fonduri proprii, pensiunea ar fi fost gata în cel mult un an şi jumătate, dar nu este la îndemâna oricui să cheltuiască 530.000 de euro. Uniunea Europeană a susţinut proiectul cu 200.000 de euro, iar restul a fost completat de familia Balaci dintr-un credit uriaş şi alte venituri. Au fost  şi momente de cumpănă, de deznădejde, atunci când aveau sentimentul că totul în jurul lor să prăbuşeşte, că nu au cu ce să plătească constructorul sau nu ştiu ce alt furnizor, dar în cele din urmă soţii Balaci au reuşit să treacă cu bine peste aceste clipe.

„Au fost momente când trebuia să plătesc oameni şi nu mai intrau banii dintr-o tranşă ori nu reuşeam să facem creditul la timp, întotdeauna am fost pe muchia prăpastiei pentru că o scrisoare de garanţie dacă nu o primeşti într-un anume interval de timp rişti să pierzi tot. Tot timpul eşti cu sabia deasupra capului, dar acestea sunt lucruri pozitive până la urmă. De aceea eu cred că măsurile acestea drastice impuse de UE sunt un avantaj, chiar dacă îţi este greu pe moment, trebuie să faci totul aşa cum trebuie. Din fericire noi am reuşit”, mai spune Marian Balaci.

Au spart gheaţa

Şi iată că familia Balaci a reuşit în felul acesta să spargă gheaţa şi să deschidă anul acesta la Isverna, de Paşte, prima pensiune din zonă. A fost de bun augur pentru că la scurtă vreme s-a mai deschis o altă pensiune, tot pe fonduri europene, aşa că acest colţ al Mehedinţiului are perspective bune pentru un turism de calitate. 

marian balaci mehedinti FOTO Corina Macavei
 FOTO Marian Balaci „Mândria noastră este că toţi turiştii când vin aici şi văd zona se îndrăgostesc iremediabil de aceste locuri. Până la urmă noi vindem aerul, mâncarea tradiţională şi obiceiurile  pentru că o pensiune poţi să o găseşti oriunde în lumea asta, însă liniştea şi peisajele de aici este mai greu să le găseşti”, spune Marian.

Ce poţi să vezi la Isverna

Zona este plină de legende, iar cea care a atras cele mai multe priviri, este legenda care înconjoară peştera de la Isverna. Se spune că în peştera de la Isverna este ascuns tezaurul Serbiei, îngropat în secolul XIX de către prinţul Milan Obrenovici, după ce fratele său Mihai a pus mâna pe tron. De-a lungul timpului, mulţi au încercat să exploreze peştera de la Isverna, însă doar într-o mică parte.

pestera isverna mehedinti FOTO Alexandru Popa

 FOTO Celebra peşteră de la Isverna

De asemenea, în acest colţ al României, există o salbă de frumuseţi vizibile la tot pasul. În fiecare primăvară, turiştii vin aici atraşi de mireasma liliacului şi a frăsinicii de la Ponoarele, dar şi pentru a vizita Câmpurile de lapiezuri de la Brăzişori şi Cornetul Mare, Peştera Ponoarele ori Podul lui Dumnezeu, unul dintre cele trei poduri naturale existente în lume şi al doilea ca mărime din Europa.

Ridică un teren de fotbal de 235.000 de euro

Dar proiectele familiei Balaci nu se opresc aici şi anul acesta a reuşit să mai atragă alte 200.000 de euro fonduri europene, cu care acum la Isverna ridică cel mai mare teren de fotbal cu gazon sintetic (cu vestiare, cu tribună, cu nocturnă) din judeţul Mehedinţi. Pensiunea gândită pentru cantonamentele micilor fotbalişti de la “Luceafărul” se completează astfel cu stadionul necesar în pregătirea acestor elevi.

teren de fotbal la isverna FOTO Corina Macavei

 FOTO Terenul de fotbal, în construcţie

Şi nu numai. Pentru anul viitor şi-au anunţat deja prezenţa la Isverna echipe importante din ţară şi străinătate (Frnţa, Germania, Serbia, Bulgaria), cum ar fi FC Argeş, Dacia Mioveni, Banatul Timişoara, Poli Timişoara, Universitatea Craiova, Dinamic Craiova ş.a. Valoarea proiectului este de 235.000 de euro, cofinanţarea asigurată de Uniunea Europeană fiind de 200.000 de euro.


Vă recomandăm şi:

Peştera din Mehedinţi care a devenit faimoasă după ce a fost explorată de Jaques Cousteau. Se spune că în adâncurile ei s-ar afla comori nepreţuite

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite