Pompierii şi Ambulanţa Mehedinţi preiau urgenţele la comun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivelul judeţului Mehedinţi a fost operaţionalizat dispeceratul comun al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi şi al Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

Dispeceratul integrat se află la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „DROBETA” al judeţului Mehedinţi, acolo unde vor fi preluate apelurile de urgenţă 112 din competenţa celor două instituţii. Scopul principal al dispeceratului integrat este acela de a soluţiona cât mai eficient situaţiile de urgenţă sesizate pe teritoriul judeţului Mehedinţi, de reducere a timpilor de reacţie şi de creştere a capacităţii operaţionale a structurilor de intervenţie.

Acest dispecerat funcţionează deja în multe judeţe din ţară, fiind realizat în baza unei dispoziţii comune a Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, care are ca scop eficientizarea dispecerizării şi coordonării unitare a resurselor umane şi materiale, armonizarea procedurilor de lucru specifice în cazul gestionării urgenţelor în vederea acordării asistenţei medicale de urgenţă şi a primului-ajutor calificat în fază prespitalicească, îmbunătăţirea intervenţiei medicale de urgenţă şi realizarea unui management unitar de preluare a cazurilor la nivel judeţean.

„Potrivit procedurilor comune de lucru, dispeceratul integrat asigură permanent preluarea apelurilor de urgenţă transmise prin sistemul unic pentru apeluri de urgenţă 112, cunoaşte permanent capacitatea operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi, misiunile care au fost executate sau sunt în curs de executare, situaţia operativă, forţele şi mijloacele angajate în acţiuni, transmite şi urmăreşte executarea ordinelor şi dispoziţiilor, primeşte rapoartele operative de la subunităţile de intervenţie, asigură menţinerea legăturii neîntrerupte cu subunităţile operative, precum şi cu forţele cu care cooperează în zona de competenţă, alertează de îndată subunitatea de intervenţie, asigură şi menţine permanent legătură cu resursele proprii dislocate la locul evenimentului sau cu structurile din care provin acestea, precum şi cu forţele şi structurile cu care se cooperează”, a precizat Ramona Nistor, purtătorul de cuvânt al ISU „Drobeta”.
        
În cazul urgenţelor medicale ce presupun intervenţia echipajelor SMURD şi/sau Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ), apelurile sunt preluate de operatori medicali, iar activitatea e coordonată de un medic sau asistent medical.

Toate apelurile de urgenţă, care implică intervenţia echipajelor menţionate, sunt gestionate în cadrul acestui dispecerat, fără a se mai transfera apelul. Operatorii alertează direct echipajele de prim - ajutor la nivel judeţean.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite