Poliţiştii de frontieră mehedinţeni s-au transformat în Moşi Crăciuni pentru sinistraţii din Eşelniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Haine, alimente, dulciuri şi produse de strictă necesitate în valoare de peste 4.000 lei, toate vor fi distribuite de poliţiştii de frontieră mehedinţeni unor persoane aflate în dificultate, bătrâni sau persoane nevoiaşe, cu prilejul Sărbătorilor de Crăciun. Campania de Sărbători deja a început: poliţiştii i-au vizitat cu daruri pe sinistraţii din localitatea Eşelniţa.

A devenit deja o tradiţie, de mai mulţi ani, ca în perioada sărbătorii Naşterii Domnului, poliţiştii de frontieră mehedinţeni ce-si desfăşoară activitatea în zona de frontieră a judeţului Mehedinţi, să fie alături de cei aflaţi în dificultate, instituţionalizaţi sau la o vârstă înaintată, nu numai cu gândul ci şi cu faptele.

„În ajunul Sărbătorii Crăciunului, reprezentanţi ai poliţiştilor de frontieră vor fi prezenţi la mai multe familii din zona de frontieră, in care semenii noştri aflaţi in dificultate sau fără niciun sprijin, vor primi din partea acestora alimente, îmbracăminte, dulciuri şi produse de strictă necesitate”, a precizat comisarul şef Valeriu Pera, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi.

În acest an ajutorul oferit de poliţiştii de frontieră, prin contribuţia benevolă în valoare de peste 4000 de lei, se va îndrepta spre 30 de familii aflate în dificultate sau cu venituri modeste, din localităţile Vrata, Burila Mare, Ţigănaşi, Balta Verde, Şimian, Turnu Severin, Orşova şi Şviniţa.

Prin aceste fapte poliţiştii de frontieră mehedinţeni doresc să aducă puţină lumină în viaţa acestora, să contribuie la asigurarea unui minim necesar acelor care au parte de puţine bucurii sau care sunt lipsiţi, în aceste zile, de dragostea si căldura unei familii sau a celor dragi.

Alături de sinistraţi

Un alt gest de suflet a fost făcut zilele acestea de poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, care impresionaţi de greutăţile materiale în care se află patru familii din localitatea Eşelniţa, grav afectate de inundaţiile din luna septembrie şi care au în întreţinere copii minori, le-au oferit acestora haine şi produse alimentare de strictă necesitate. Este un gest prin care, poliţiştii de frontieră mehedinţeni au încercat să aducă celor patru familii ale căror locuinţe au fost distruse în totalitate de ape, puţină bucurie cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

„Am vrut să venim la Eşelniţa fiindcă ştiam că sunt patru familii care au avut de înfruntat vicisitudinile naturii, că nu mai au case. Le-am adus alimente, produse de strictă necesitate, le-am adus îmbrăcăminte, le-am adus pături, le-am adus haine. Pentru că poliţiştii de frontieră îşi desfăşoară activitatea sub cerul liber ştim ce înseamnă să înduri frigul, ploaia, ninsoarea, ceaţa şi cunoaştem greutăţile prin care trec aceşti oameni, de aceea am vrut să le aducem puţină speranţă, puţină bucurie în aceste zile ale Crăciunului”, a declarat comisarul şef Valeriu Pera.

Oamenii au mulţumit pentru ajutoarele primite acum în pragul sărbătorilor, mai ales că o parte dinntre ei trăiesc doar din ajutorul social.

„Ţin să mulţumesc Poliţiei de Frontieră pentru cadouri,  dar şi pentru vorbele bune”, a spus Ion Frăţilă, unul din sinistraţii din Eşelniţa, care acum locuieşte cu familia sa într-un modul. „Noi le mulţumim din suflet pentru ajutorul oferit de Poliţia de Frontieră. Dumnealor şi  biseria ne-au ajutat până acum.  Aveam nevoie de ajutor ca de aer”, a spus Ion Bădoiu, un alt sinistrat de la Eşelniţa. Şi familia Rus, la fel de încercată de furia naturii care le-a distrus casa, a mulţumit poliţiştilor de frontieră mehedinţeni. „Un gest deosebit, foarte frumos din partea Poliţiei de Frontieră şi vă mulţumim foarte mult că nu mai aveam alimente. Le mulţumim şi îi sprijinim în toate activităţile dumnealor. Ne-a mai ajutat preotul din sat şi o dată au venit de la pompieri ne-au dat un bidon de apă în ultimele patru luni asta am văzut altceva nimic. Preotul din sat ne-a mai adus alimente şi nişte preoţi de la Bozovici. Am avut gospodărie, tot ce e strict necesar, găini, lemne de iarnă pregătite, tot a luat apa”, a spus Ion Rus, care locuieşte într-un alt modul la Eşelniţa.

Drama sinistraţilor de la Eşelniţa

În timpul inundaţiilor devastatoare din 15 septembrie a.c., patru familii din Eşelniţa au rămas fără case, fără agoniseala de-o viaţă. Apele umflate ale râului care taie localitatea le-a luat într-o clipă tot ceea ce înseamnă pentru orice familie un cămin. Guvernul le-a oferit nişte module, dar nu este de ajuns. Ei aşteaptă să fie ajutaţi pentru a-şi reface casele. Până acum doar preotul din sat le-a întins o mână de ajutor. Culmea este că aceşti oameni  care au rămas sub cerul liber şi fără terenurile de sub case au fost nevoiţi să plătească acum impozitul pe un teren care acum nu mai există.

Plăteşte impozit pe un teren luat de ape

„La Primăria Eşelniţa mi-au luat banii şi acum pe terenul pe care nu îl mai am, că dacă nu îmi taie ajutorul social pentru restanţă. Casa mea a căzut din cauza autorităţilor române, Primăriei Orşova, Apelor Române Timişoara care nu au făcut un dig de 45 de ani. Canalul care era în spatele casei a luat primăria bani pe el la evaluare, că am fost de faţă, 120 de milioane lei vechi, şi acum aud că de fapt îl făcuse vecinul meu ca să-i protejeze casa.  Sărbătorile sunt foarte triste fiindcă nu mai am casă. Sper să se găsească un om de bine să ne ajute să reconstruim casele noastre”, spune Ion Frăţilă.

Nu este asigurat din cauza unei „erori”

Şi nu doar că plăteşte impozit pe un teren care nu mai există, dar între timp Ion Frăţilă a fost informat de instituţiile statului că în mod firesc, ca beneficiar de ajutor social, casa sa ar fi trebuit să fie asigurată însă din cauza unei „erori a programului informatic numele d-voastră nu a fost cuprins pe lista cu propuneri de poliţe de asigurare transmisă către primării în vederea asigurării locuinţei”. Cu alte cuvinte, o firmă de asigurări ar fi putut acum să-i refacă locuinţa, însă o „eroare” face imposibil acest lucru. „Acum mă duc la Prefectură şi îmi spune un domn <<dă-ne în judecată>>. Păi e angajatul statului, care trăieşte pe banii mei, trăieşte şi că eu am contribuit 30 de ani la impozit şi la comună. Am cerut să vină un procuror DNA să se sesizeze că au căzut opt case, 17 afectate, s-au rupt poduri”, se plânge Ion Frăţilă.

Ajutaţi de străini

Familia Bădoiu, acelaşi necaz, oamenii au rămas fără casă şi trăiesc într-un modul. Familie mult zis pentru că Ion Bădoiu ne spune că fiii, nurorile şi nepoţii săi sunt nevoiţi să muncească în străinătate fiindcă în ţară nu au unde cum să se descurce, iar acum nu ar mai avea nici unde să locuiască. „Eu cu mama suntem acasă, dar familia  este numeroasă, am patru nepoţi, trei nurori, trei copii, sunt plecaţi că nu avem cum să stăm atâtea persoane într-un modul.  Casa mea e ruptă 30 la sută, dar e periculos să mai stai în ea, mi-au dat de la Consiliu ca să nu mai locuiesc în ea că nu se poate locui, e toată crăpată, e înclinată pe o parte. Nu poate să vină familia acum de sărbători că nu am unde să-i primesc”, spune Ion Bădoiu. Culmea, printre străini, fiii săi au primit din partea localităţii unde muncesc în Italia o locuinţă cu o chirie modică. „După o perioadă de trei ani a dat comuna de acolo un apartament fiului cel mic, unde plăteşte o chirie mică fiindcă au văzut că sunt oameni muncitori, nu au făcut probleme atâţia ani, acolo ne-au ajutat, dar aici nimic”, mai spune bietul om.

„Primarul nu a trecut deloc”

Ion Rus spune că până acum doar preotul din Eşelniţa şi preoţii din localitatea Bozovici au venit cu ajutoare la ei: „Ne-au promis de la situaţii de urgenţă că ne aprobă 10.000 de lei pentru iarnă de mâncare, dar de patru luni n-au dat nimic, noi nu putem să mâncăm promisiuni. Ne-a mai ajutat preotul din sat şi o dată au venit de la pompieri ne-au dat un bidon de apă, în ultimele patru luni asta am văzut, altceva nimic. Preotul din sat ne-a mai adus alimente şi nişte preoţi de la Bozovici. Am avut gospodărie, tot ce e strict necesar, găini, lemne de iarnă pregătite, tot a luat apa. Casa este avariată, nu ne dă voie primăria să locuim. Primarul nu a trecut deloc de la inundaţii din cauză că noi am făcut petiţii la prefect, deşi l-am sprijinit cu votările”.

Citeşte şi:

Sinistraţii de la Eşelniţa aşteaptă ajutor de la Guvern. „Nu mai avem nimic, decât hainele de pe noi”

FOTO S-a făcut evaluarea pagubelor la Eşelniţa, după ploile de la începutul săptămânii

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite