Ministrul Agriculturii a dat startul campaniei de recoltat floarea soarelui la Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul alături de preşedintele Camerei Naţionale Agricole în combină la Gârla Mare FOTO Corina Macavei
Ministrul alături de preşedintele Camerei Naţionale Agricole în combină la Gârla Mare FOTO Corina Macavei

La invitaţia preşedintelui Camerei Naţionale Agricole, Cornel Stroescu, unul din marii fermieri mehedinţeni, ministrul a efectuat vineri o vizită de lucru în zona de sud a judeţului Mehedinţi, după care s-a întâlnit cu fermierii mehedinţeni la Drobeta Turnu Severin.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, însoţit de secretarul de stat George Turtoi, directorul general al APIA, Mihai Puţintei, directorul general adjunct din cadrul MADR, Gheorghe Neaţă, reprezentanţi ai Direcţiei Agricole Mehedinţi şi ai Agenţiei de Finanţare a Investiţiilor Rurale, a efectuat  vineri o vizită în judeţul Mehedinţi. Primul popas l-a făcut la Gârla Mare, cea mai importantă zonă agricolă din Mehedinţi, unde a dat startul campaniei de recoltat la floarea soarelui.

„A fost un start simbolic, sunt judeţe unde s-a început campania de recoltat, judeţe unde nu s-a început deocamdată, şi eu sper să fie o producţie bună. Nu vorbesc încă de cifre la floarea soarelui şi la porumb fiindcă suntem încă la început şi aşa am făcut şi la celelalte culturi, n-am vorbit până nu s-a încheiat campania de recoltat. Sper să fie un an bun pentru că au fost condiţii bune, ploile din iulie au adus anumite pagube la cultura de grâu, dar la porumb şi floarea soarelui sper să fi fost benefice”, a declarat ministrul Agriculturii, după ce a coborât dintr-o combină.

Din păcate însă în zona Gârla Mare, fermierii de aici speră la recolte mai bune doar la floarea soarelui şi porumb fiindcă celelalte culturi, de grâu, rapiţă, orz, secară au fost afectate de precipitaţiile abundente şi de grindină. În privinţa terenurilor afectate, ministrul a declarat că deocamdată se lucrează la centralizarea datelor pentru întreaga ţară.

„În primul rând trebuie să terminăm centralizarea, avem până în momentul de faţă în jur de 140.000 de hectare calamitate. Ele pot fi declarate calamitate în anumite condiţii dacă suprafeţe mai mari de 30 la sută au fost afectate, dar numai după ce se face constatarea ISU. După aceea vom vedea ce putem să facem, dar vă reamintesc că anul acesta am intervenit deja cu ajutoare suplimentare faţă de buget pentru tancurile de răcire şi pentru cei care au fost calamitaţi la sere şi solarii. În limita bugetului vom vedea ce putem face pentru cei care au fost calamităţi”, a spus Daniel Constantin.

Un lucru este cert până în momentul de faţă şi anume faptul că fermierii care au culturile calamitate nu vor mai plăti impozitul la norma de venit:  „Este un lucru foarte clar pentru cei care au depus deja declaraţiile – vorbim de amnistie fiscală, pentru cei care vor depune în anii următori – va fi legiferat foarte clar în Parlament că nu vor plăti – este un paradox nu poţi să plăteşti impozit la norma de venit dacă ai pierderi”.

La Gârla Mare, ministrul Agriculturii a vizitat şi silozurile aflate în construcţie cu o capacitate de 8000 de tone, pe care Cornel Stroescu le ridică cu fonduri europene şi confinanţare de la o bancă din Germania.

„Eu vreau să dau un exemplu pentru fermieri că se poate. Construiesc un siloz care este aproape gata, sper ca în viitorul PNDR să fie încă 10 silozuri ca al meu în Mehedinţi pentru că ele sunt necesare”, a spus fermierul mehedinţean.

Cornel Stroescu, care este şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi, a cerut sprijinul ministrului Daniel Constantin pentru refacerea sistemului de irigaţii din zona de sud a judeţului Mehedinţi, distrus la ora actuală. Este aproape incredibil ca fermierii să implore mila Domnului atunci când culturile agricole au nevoie de apă, în condiţiile în care terenurile se află  foarte aproape de Dunăre. Ministrul Agriculturii a declarat că fermierii trebuie să strângă rândurile şi să se organizeze, să creeze acele asociaţii de udători, după care vor putea accesa fonduri europene pentru refacerea sistemului de irigaţii.

„Suntem aici la doi paşi de Dunăre şi cred că trebuie să fie o prioritate ca cel puţin infrastructura aceasta care aduce fermierilor avantaje deosebite să fie reabilitată. De ce spun avantaje deosebite? Pentru că în treapta întâi de pompare, aşa cum suntem aici, costurile sunt foarte mici pe mia de metri cubi. Şi atunci cred că toată lumea ar vrea să irige, de aceea trebuie să investim în reabilitarea acestei infrastructuri şi PNDR-ul are alocat, pentru perioada 2014-2020 ,370 de milioane de euro fără să vorbesc de cei care au depus deja proiecte în valoare de 130 de milioane de euro şi care sunt în derulare în aceste zile. Investiţiile acestea se vor termina până la sfârşitul anului 2015, atunci când impune Comisia Europeană ca să nu pierdem fondurile. Deci iată că în doi ani de zile am reuşit nu numai să alocăm, să implementăm proiecte în valoare de 130 de milioane de euro, dar să şi alocăm pentru următorii ani încă 370 de milioane de euro”, a mai spus ministrul.

După vizita de la Gârla Mare, ministrul Daniel Constantin s-a întâlnit la Casa Tineretului din Drobeta Turnu Severin cu fermierii din judeţul Mehedinţi, ocazie cu care le-a vorbit despre noul PNDR şi le-a răspuns punctual la problemele ridicate de aceştia.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite