INTERVIU Medicul Cristian Răchitan, diagnostician de top: „Fiecare dintre noi poate să fie doctorul suprem al lui”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Răchitan este newyorkez de peste 30 de ani, medic naturopat (o ramură a medicinei alternative care valorifică remedii naturale, precum apa, aerul sau soarele pentru tratarea bolilor) şi e considerat un diagnostician de top.

Medicul Cristian Răchitan a plecat în urmă cu aproape 40 de ani din Gura Văii, un cartier aflat la marginea municipiului Drobeta-Turnu Severin, şi astăzi tratează la New York nume mari din showbizzul hollywoodian, oficiali de la Casa Albă, sportivi, ş.a. De câţiva ani umblă în toată lumea şi susţine conferinţe. unde împărtăşeşte cunoştinţele pe care le-a acumulat de-a lungul anilor în călătoriile sale prin Asia, America de Sud, America de Nord, Australia, Indonezia, Thailanda. Ori de câte ori îi permite programul, se întoarce în România şi în Mehedinţi, acolo unde îşi are „rădăcinile”, cum îi place medicului Cristian Răchitan să spună.

Reporter: Domnule doctor, sufletul şi spiritul sunt două noţiuni diferite? Ce este de fapt sufletul?

Medicul Cristian Răchitan: Da, este o mare confuzie. Sufletul nu este spiritul, sufletul este prelungirea spiritului în viaţa materială, deci sufletul este de fapt guvernatorul existenţei noastre. Să ştiţi că atunci când vă rugaţi Dumnezeu este tot şi este perfectul. Dumnezeu şi-a făcut treaba, a dat tot şi a spus <<Dragii mei, v-am tot ce aveţi nevoie, dar vă las să trăiţi sub legea liberului arbitru, să folosiţi cum aveţi voi de trebuinţă din ceea ce v-am dat eu>>. Nu te forţează nimeni să faci aşa, hoţul dacă-l forţezi să nu fure, când prinde momentul imediat a furat. Să obligi pe cineva să facă sau să nu facă de frică, deja nu mai este perfect, nu mai este onest, iar legea lui Dumnezeu este legea onestităţii. Dumnezeu ne-a dat prilejul să fim sau să nu fim oneşti, în funcţie de onestitatea noastră facem bine.

Reporter: Cu alte cuvinte, când nu suntem oneşti primim pedeapsa neonestităţii. Şi care este? Cine ne dă această pedeapsă?

Medicul Cristian Răchitan: Sufletul nostru. El este cel care ne judecă, cel care decide şi nu că ar avea ceva împotriva noastră, dar pentru că trebuie să vegheze onestitatea atunci el este obligat să ne atragă atenţia. Atunci când facem ceva rău ne doare sau ne îmbolnăvim. Întotdeauna când ne doare ceva, ne atrage atenţia că se întâmplă ceva rău acolo şi în acel moment trebuie să deschidem ochii bine şi să analizăm ce este în neregulă, de ce mă doare, să investigăm şi să găsim ceea ce produce durerea. Deci sufletul este cel care veghează ca să primim înapoi exact ceea ce dăm, sufletul este cel care are mare grijă să trăim o viaţă onestă. Facem rău, primim rău, facem bine, primim bine. Greşeala pe care o facem cei mai mulţi dintre noi este că nu ne uităm în noi ce se întâmplă. Dăm vina ba pe unii, ba pe alţii, ori că nu am mâncat ce trebuie, ba că m-a supărat cineva, deci suntem total neoneşti cu noi înşine, fugim de responsabilitate. Probabil că este o chestiune de educaţie, o formă, credem noi, de a ne uşura existenţa, dar de fapt ne-o îngreunăm. Tot ceea ce faci în viaţa asta îţi dai ţie. În clipa în care ceva nu merge bine, ne atribuim vina, ne atribuim responsabilitatea.

Reporter: Când se produce în organism acel dezechilibru care duce la îmbolnăvire?

Medicul Cristian Răchitan: Atunci când nu facem bine, ne îndepărtăm de planul vieţii, de destinul nostru, iar creierul nu mai poate să funcţioneze aşa cum a fost creat, trebuie să-şi formeze mecanisme noi. Lucrul acesta îngreunează foarte mult activitatea creierului, îl oboseşte. Vă daţi seama, dacă mergi pe un drum drept e una, dar în clipa în care ai ieşit de pe acel drum drept care să presupunem că este planul vieţii şi o iei pe câmp, unde sunt gropi, unde terenul este accidentat, atunci sigur că este mult mai greu de parcurs. Aşa se întâmplă şi în viaţă, în clipa în care ieşi de pe planul vieţii, din acel destin, atunci viaţa începe să devină din ce în ce mai grea, nu ştim încotro să o luăm, nu ştim ce să facem. De altfel, marea majoritate a tinerilor din ziua de astăzi nu ştiu care este drumul cel bun. Să faci ceea ce este scris în destin îţi dă satisfacţie, îţi dă bucurie, este ceva care te împlineşte, te simţi util, te simţi bucuros, simţi că ai realizat ceva. În clipa în care nu coincide cu ceea ce era plănuit în planul vieţii, nu ai nicio bucurie, nicio plăcere. Aşa se naşte sindromul neurodepresiv, aşa se naşte depresia. În clipa în care nu suntem în planul vieţii, în clipa în care nu trăim folosindu-ne de legile onestităţii, atunci se îngreunează activitatea creierului şi apar tot felul de tulburări de sănătate.

Reporter: Ca să trăim sănătoşi, spuneţi d-voastră, este un lucru la îndemâna oricui, că trebuie să respectăm regulile onestităţii. Şi totuşi, puţini dintre noi reuşim acest lucru.

Medicul Cristian Răchitan: Noi avem marea responsabilitatea şi marea misiune ca să asigurăm întoarcerea noastră înapoi la Dumnezeu, înapoi la perfect. Este în mâna noastră şi fiecare dintre noi poate să fie doctorul suprem al lui şi fiecare dintre noi poate să guverneze procesul de însănătoşire. Cancerul nu este o boală, este o modalitate de a ne atrage atenţia că mergem invers de cum ar trebui să mergem, ne trăim viaţa altfel de cum ar trebui să o trăim. Am cunoscut oameni de o cumsecădenie extraordinară, dar erau buni cu alţii şi răi cu ei. Să ştiţi că răul este acelaşi, chiar dacă eşti bun cu tine şi rău cu alţii sau eşti rău cu tine şi bun cu alţii. Eu mi-am construit un dicton  <<Fă bine altora, în timp ce îţi face ţie bine>> pentru că tot ceea ce faci altora, vine înapoi la tine. Este extrem de simplu, numai că această regulă a simplităţii noi om pierdem. Să ştiţi că sunt analize, atunci când faci ceva bine activitatea pe creier este într-un fel, iar când faci ceva rău activitatea este altfel, se produc mult mai multe toxine, creierul lucrează mult mai greu, se creează tensiune cerebrală, ceea ce numim stres. Cel puţin jumătate din boli sunt create de stres sau, cu alte cuvinte, de suprasolicitarea creierului ori folosirea creierului altfel de cum a fost programat.

Reporter: Cum se împacă, domnule doctor, medicina convenţională cu ideea de autovindecare prin respectarea principiilor de viaţă la care faceţi referire?

Medicul Cristian Răchitan: Un medic ori cât de multă dorinţă ar avea să ajute pacientul, poate să ajute doar la partea simptomatică, poate să dea un antiinflamator, dar asta este o chestine superficială şi temporară. Da, e mult mai bine decât nimic, dar din păcate ştiinţa medicală este foarte săracă. Hai să învăţăm noi cum să ne ajutăm. Da, sigur, este bine să folosim un antiinflamator, ne dă o linişte pentru o periodă limitată, timp în care putem să ne concentrăm şi să ne gândim ce se întâmplă în capul nostru, în gândirea noastră. Deci este un răgaz extraordinar şi sigur trebuie să mulţumim medicinii convenţionale, chiar dacă face puţin e minunat şi acel puţin. Nu doctorul ne-a dat aceea boală, ne-am creat-o singuri, deşi uneori nu suntem de acord din pricina vanităţii sau a lipsei de responsabilitate, a superficialităţii.

Reporter: Care sunt paşii ce trebuie urmaţi pentru a ajunge la vindecare?

Medicul Cristian Răchitan: Haideţi să preluăm noi frâiele însănătoşirii noastre. Mai întâi trebuie să reuşim să fim oneşti cu noi înşine, să identificăm acele slăbiciuni de caracter sau de personalitate pe care le avem. E greu, dar este foarte puţin faţă de beneficiul pe care l-am obţine luând drumul însănătoşirii, refacerii sănătăţii corpului. Ştiţi, este îngrozitor de rău când furi şi când minţi, dar când eşti onest, indiferent care ar fi adevărul, e superb. Onestitatea este un lucru extrem de preţios, enorm de folositor, iar cei care înţeleg valoarea onestitităţii o respectă indiferent de unde vine şi indiferent care ar fi deznodământul într-un moment de onestitate. Deci, primul pas este onestitatea, iar pasul doi este ceva incredibil, este ceva extraordinar, şi anume, iertarea. Deopotrivă este benefică şi valoroasă atât atunci când iertăm pe cineva, dar şi când ne iertăm pe noi înşine. Iertarea este fabuloasă pentru că atunci când ai realizat că ai făcut ceva greşit, că este rău pentru tine şi rău pentru cei din jur, nu faci altceva decât să elimini acea informaţie care produce tensiune în creier, care produce durere în suflet. 


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite