GALERIE FOTO Seceta periclitează şi culturile de anul viitor în Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii mehedinţeni speră la ploaie pentru a salva anul agricol 2012-2013 la culturile de toamnă. Seceta care a calamitat grâul, porumbul şi floarea soarelui creează probleme şi la pregătirea terenurilor prin arăturile de toamnă. Agricultorii spun chiar că situaţia este mai grea decât în toamna trecută. Din cauza secetei, la rapiţă, fermierii nu au mai cultivat nicio palmă de pământ, iar acum aşteapta o ploaie care să le p

Noul an agricol începe cu pierderi pentru fermierii mehedinţeni care au cheltuieli foarte mari pentru pregătirea terenului la culturile de toamnă. Seceta puternică din această vară nu doar că i-a lăsat fără recoltă pe agricultori, dar nu permite nici efectuarea lucrărilor agricole necesare pentru culturile de grâu, orzoaică. „Temperaturile sunt destul de ridicate, iar în ultimele trei luni de zile nu a plouat absolut deloc. A fost doar o tentativă de ploaie şi a dat cam o jumătate de litru pe metrul pătrat. Din cauza acestui lucru acum ne aflăm în imposibilitatea de a demara lucrările pentru campania de toamnă, pentru însămânţat orz, grâu.  La cultura de rapiţă am renunţat, am achiziţionat sămânţă şi o păstrăm pentru anul viitor, dacă natura mai vrea să ne ajute sau dacă nu, aşa cum se preconiza în urmă cu câţiva ani, zona aceasta se va transforma în deşert. Suntem în al 13-lea ceas, poate chiar mai mult, şi avem nevoie ca Guvernul, autorităţile locale şi judeţene împreună cu noi să refacem sistemul de irigaţii pentru că este păcat ca principalul mijloc de producţie care este pământul în zona noastră să nu fie valorificat aşa cum trebuie", spune Nicu Stroescu, administratorul fermei agricole SC Hastro Şovarna, punct de lucru Gârla Mare.

Şi mici producători agricoli se plâng de seceta din această toamnă. Oamenii spun că este tot mai greu să lucreze pământul, în condiţiile în care nici de la stat nu primesc un sprijin real. „E vai de noi. Nu s-a făcut nimic anul ăsta. Dupe un pogon şi jumătate am făcut 9 saci de porumb, atât. E greu, n-a ploiat de mult", spune Elena Murgilă, din Gârla Mare. Motorina e scumpă, toate sunt scumpe. Ce să făcem cu 50 d elei subvenţie la hectar? Nu s epoate ara că e secetă şi uscătură. A dat o stropitură acum o lună de zile. Ne descurcăm foarte greu", a spus Alexandra Brânzan, care o însoţea pe Elena Murgilă la moara din Gârla Mare.

image

Seceta a creat pagube însemnate producătorilor agricoli care au cultivat grâu, porumb sau floarea soarelui, unde recoltele au fost şi la un sfert faţă de anul trecut. „La cultura de rapiţă de anul trecut 2011-2012 lucrările, fertilizarea, sămânţa s-au ridicat la aproape 100.000 de euro pentru 200 de hectare. La porumb a fost o pierdere de 70 la sută, la floarea soarelui de 50 la sută, adică vreo 20 de miliarde lei vechi. Anul acesta deocamdată se anunţă foarte prost din cauza lipsei apei în sol. Este mai rău ca anul trecut pentru că pământul din cauza vântului de săptămâna trecută s-a întărit mult şi efectiv nu există utilaje care să mai poată să-l lucreze. După cum vedeţi, industria este moartă şi cu lumânarea la căpătâi, singura noastră şansă ca să mai scăpăm de această criză economică,  să păstrăm preţurile la un nivel acceptabil ar fi agricultura. Lipsa de apă e un factor limitativ care ne pune piedică ca să mergem mai departe cu cultura de toamnă", a mai spus Nicu Stroescu.

Din cauza lipsei apei, pământul este tare ca piatra, iar utilajele nu reuşesc să facă lucrările necesare pentru pregătirea culturilor de toamnă. Aratul a devenit aproape imposibil, iar fermierii nu pot decât să aştepte şi să se roage ca cerul să se îndure şi să trimită câteva guri de apă atât de necesare. „Nu e strop de apă de trei luni de zile, n-a dat ploaie. Nu se poate ara, şi cu discul este dificil deşi are 6,5 tone nu intră în pământ. Pământul e foarte uscat, nu e absolut deloc reveneală. Dacp nu dă ploaie sămânţa nu răsare, rămâne la fel ca în magazie", a spus Ion Oprişan, muncitor pe tractor. Tractorul uriaş condus de acesta lăsa în urmă în această dimineaţă un nor uriaş de praf.

Cu aceleaşi probleme se confruntă şi fermierii de la Obârşia de Câmp. „Nu a plouat din luna mai. Trebuia să punem rapiţa, perioada optimă era 15 august - 8 septembrie, dar din cauza secetei am renunţat şi cred că nici nu o să mai punem. De altfel, acum e perioada optimă şi pentru orz, şi pentru grâu, dar nici pe astea nu putem să le punem din cauza secetei. Pe de altă parte, aşteptăm şi banii Uniunii Europene, văd că ne dau ăşia 1 milion d elei vechi la hectar dar până la 10 hectare. Eu am de exemplu, 250 de hectare puteau să dea pent întreaga suprafaţă. Aşa că suntem vitregiţi atât de Guvern, cât şi de natură. E o situaţie foarte critică, foarte grea şi nu ştim încotro să o luăm. Cred anul acesta a fost cel mai greu an agricol din ultimii 50-60 de ani de zile. Şi se prevede un an asemănător cu cel de anul trecut, foarte secetos. Dacă şi anul acesta este la fel înseamnă că agricultura românească dă faliment", a declarat inginerul Marian Giurcă din Obârşia de Câmp.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite