FOTO Ultima dorinţă a unui muribund din Mehedinţi: să primească decizia de pensionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Stoica alături de soţia acestuia FOTO Corina Macavei
Gheorghe Stoica alături de soţia acestuia FOTO Corina Macavei

Un bărbat bolnav de cancer aşteaptă de mai bine de o jumătate de an să i se recalculeze pensia. Omul se teme că va pleca din această lume fără să vadă decizia de pensionare eliberată de Casa de Pensii Mehedinţi.

Gheorghe Staicu, din Lunca Banului, a ieşit anticipat la pensie în anul 2012. A muncit o viaţă de om ca lăcătuş mecanic la fostele întreprinderi din Strehaia, iar acum, pe patul de moarte, aşteaptă de opt luni de zile să i se recalculeze pensia, dat fiind faptul că la 1 ianuarie 2014 a împlinit vârsta de pensionare la limită de vârstă.

Ca pensionar anticipat a primit 450 de lei, de aceea omul speră că acum la recalculare să mai primească ceva bănuţi, atât de necesari unui om bolnav incurabil.

„Mă deranjează că nu am luat şi eu, aşa ca toată lumea, pensia la limita de vârstă La ianuarie am împlinit 64 de ani şi 9 luni, eu am crezut că mi-o recalculează cum scrie în decizia de pensie anticipaltă, dar văd că nu o mai primesc, o să ajung până la urmă în 2015 probabil”,

spune Gheorghe Staicu, care este îngrijit la domiciliu de soţia acestuia.

Ramona Staicu este disperată de situaţia soţului său, care în ultima vreme, de supărare, refuză să mai mănânce şi să-şi ia pastilele.

„Nu am cerut nimic ilegal, vrea să moară cu sufletul împăcat fiindcă tot timpul spune să moară. Pensia lui, pe care a muncit, asta o vrea. Nu mai mănâncă, nu-şi mai ia pastille, nu mai vrea nimic, refuză tot. Pur şi simplu este condamnat la moarte. Uite aşa o ţine că el moare şi nu îşi mai vede pensia lui întreagă”, spune Ramona Staicu.

Femeia spune că i-a implorat pe funcţionarii Casei de Pensii Mehedinţi relatându-le situaţia gravă în care se află soţul său, dar nu a fost chip să-i înduplece. Pentru Casa de Pensii Mehedinţi, Gheorghe Staicu este un număr de dosar ca oricare altul, iar priorităţile sunt altele.

„Eu îmi dau foc în faţa casei de Pensii. Nu mai pot, am ajuns la limita puterii, i-am implorat în telefon, i-am rugat, le-am spus ce boală are soţul meu şi să îi îndeplinească şi lui ultima dorinţă pe care o are, să vadă decizia d epensionare. Trebuia să o primească de când a împlinit vârsta de pensionare, din luna ianuarie. Îmi spun că a piedut poşţa decizia. Eu sunt femeie bătrână, îmi trebuie medicamente, am copilul bolnav, în câte părţi să mă împart sunt destul de bolnavă nu mai pot să mă ţin în picioare”, se plânge Ramona Staicu.

De cealaltă parte, conducerea Casei Judeţene de Pensii Mehedinţi pune întârzierea pe seama volumului mare de dosare în lucru, dar şi a numărului mic de angajaţi. În plus, de vină ar fi şi programul informatic, care nu a cuprins soft-ul necesar recalculării indicilor de corecţie prevăzuţi de lege.

Este vorba de apariţia OUG nr. 113/18 decembrie 2013, bazată pe Decizia Curţii Constituţionale nr. 437/29 octombrie 2013, care a reglementat valoarea indicelui de corecţie datorat persoanelor care au ieşit la pensie dupa 1 ianuarie 2011 şi majorarea punctului de pensie de la 762,1 lei la 790,7 lei începând cu data de 1 ianuarie 2014, conform prevederilor Legii nr. 340/2013 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014.

„Ca urmare a faptului că începând cu anul 2014 programul informatic nu a cuprins soft-ul aferent recalculării indicilor de corecţie prevăzuţi de lege, situaţia a fost un pic mai complicată, şi anume a trebuit mai întâi să-i acordăm aceşti indici de corecţie şi ulterior să-i recalculăm pensia la limită de vârstă. Un argument în plus pentru a avea circumstanţe atenuante în sensul ăsta este şi faptul că nu avem destul personal, este o perioadă de concendii în care şi colegii nioştri şi-au luat drepturile de concediu şi volumul foarte mare de muncă”, declară Matei Lăpădat, directorul Casei Judeţene de Pensii Mehedinţi.

Ramona Staicu, femeia de 56 de ani din Mehedinţi, i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu eutanasierea în această primăvară, după ce a pierdut terenul 5000 de mp primit de la primărie din care îşi ducea traiul. Femeia trăieşte cu un singur plămân şi suferă şi de astm. Ionica Staicu, fiica sa de 34 de ani, care s-a născut cu sindromul Down, are gradul I de handicap, iar soţul, Gheorghe Staicu este imobilizat la pat, fiind bolnav incurabil. Femeia nu este la prima cerere de acest gen, în urmă cu trei ani formulând o cerere asemănătoare către preşedintele Băsescu, atunci când nu mai primise de mai multe luni ajutorul pentru persoane cu handicap.

Citeşte şi:

O femeie din Lunca Banului îi cere preşedintelui Băsescu eutanasierea

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite