Deţinătorii de câini periculoşi, verificaţi de poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au fost veriificaţi peste 50 de proprietari de câini periculoşi
Au fost veriificaţi peste 50 de proprietari de câini periculoşi

Proprietarii câinilor din rasele considerate periculoase au fost verificaţi de Poliţie. Până acum, poliţiştii din Mehedinţi au verificat proprietarii a 54 de exemplare canine, fiind aplicate 18 sancţiuni contravenţionale.

Subunităţile şi sectiile de poliţie, sub coordonarea poliţiştilor Serviciului Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi au desfăşurat zilele acestea, pe raza judeţului, o acţiune pentru verificarea respectării prevederilor legale a regimului de deţinere al câinilor periculoşi şi agresivi.

În cadrul acţiunii au fost verificaţi 54 de deţinători de câini periculoşi şi au fost aplicate 18 sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.900 de lei.

De exemplu, pe strada 1 Decembrie 1918, din municipiul Orşova a fost depistat deţinătorul unui câine periculos, pe care îl ţinea în lesă şi cu botniţă, însă din verificările efectuat s-a stabilit ca nu este declarat la organele de poliţie. Tot la Orşova, cu ocazia verificărilor efectuate la imobilul unui alt deţinător legal de câini agresivi s-a constatat că acesta nu a inscripţionat pe poarta imobilului avertismentul „Câine agresiv”.

Regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi este reglementat, în momentul de faţă, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/2002.

Acest act normativ grupeaza câinii periculoşi după cum urmeaza: categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor (câinii proveniţi din încrucişarea raselor); categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Concret, toti proprietarii de câini periculoşi sunt obligaţi să-i înregistreze la Asociaţia Chinologică Română (AChR) şi să depuna, la sediul de poliţie în raza căruia sunt deţinute animalele, o copie a adeverinţei eliberate de această autoritate. Din act trebuie să reiasă încadrarea câinelui în categoriile I sau II.

De asemenea, proprietarii mai trebuie să depună şi o declaraţie pe propria răspundere, care să includă următoarele informaţii: numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip; efectuarea vaccinarii antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare; efectuarea sterilizării câinilor (în cazul celor de luptă şi de atac); existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse (în cazul celor de luptă şi de atac).

Persoanele care nu depun aceste documente la poliţie sunt amendate cu sume cuprinse între 500 şi 1500 de lei.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite