Clisura Dunării are o urgenţă: lipsa toaletelor publice. Lângă Statuia lui Decebal de un milion de dolari, turiştii îşi fac nevoile prin boscheţi

Clisura Dunării are o urgenţă: lipsa toaletelor publice. Lângă Statuia lui Decebal de un milion de dolari, turiştii îşi fac nevoile prin boscheţi

Statuia lui Decebal atrage ca un magnet mii de turişti în zonă FOTO Alexandra Georgescu

Clisura Dunării, cea mai importantă zonă turistică din sud-vestul României, face turism fără toalete. În zona Mraconia, acolo unde există Chipul lui Decebal sculptat în munte sau în Golful Dubova, zone cu mare potenţial turistic, nu există o toaletă publică, aşa cum ar trebui când vorbim de un turism civilizat.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Mraconia, de exemplu, în sezonul estival vin mii de turişti pentru a vedea Statuia lui Decebal, realizată după modelul cunoscutei sculpturi în stâncă de la Rushmore -SUA,  de trei ori mai înaltă decât Colosul din Rodos, dar cu 6 metri mai mică decât Statuia Libertăţii din New York. Ideea construirii acestei statui i-a aparţinut omului de afaceri român Iosif Constantin Drăgan şi a durat 10 ani (1994-2004) pentru ca cei 12 sculptori-alpinişti să o termine, realizarea ei costându-l pe Drăgan, în final, peste un milion de dolari.

Şi dacă istoricul Iosif Constantin Drăgan a cheltuit un milion de dolari pentru această statuie, cele două primării care gestionează această zonă, Eşelniţa şi Dubova, nu au catadicsit să amplaseze câteva toalete. Concret, zona de până la jumătatea podului de la Mraconia spre Moldova Veche este administrată de Primăria Eşelniţa, iar în continuarea podului zona este în jurisdicţia Primăriei Dubova. Adică, cum spune românul „copilul cu moaşe multe rămâne cu buricul netăiat”.


Primarul din Dubova, Victor Doscocil, recunoaşte faptul că nu a avut în întenţie să pună câteva toalete, dar vorbeşte despre nişte iniţiative private care s-ar fi lovit de refuzul administraţiei Parcului Natural Porţile de Fier, în arealul căreia se află localităţile Dubova şi Eşelniţa.

„Noi am solicitat Parcului Natural Porţile de Fier să-i ajute dacă se poate pe cei care au terenuri în zonă şi aceştia au solicitat în mod direct parcului, unde li s-a spus că nu pot obţine acel aviz. Eu nu am solicitat pentru că aceste toalete trebuie întreţinute şi cu cine să fac această activitate, că am numai funcţionari publici”, spune primarul din Dubova.

Primarul “ocupat” cu înstrăinarea terenurilor

La Eşelniţa, nimeni nu vorbeşte acum de toalete, viceprimarul nu răspunde la telefon, iar primarul Ioan Ciuru este în control judiciar de câteva zile şi i s-a interzis exercitarea funcţiei de către instanţă pentru abuz în serviciu, deturnare de fonduri, delapidare, înşelăciune şi falsuri, comise în dauna instituţiei. Cu alte cuvinte, gospodarul şef al comunei era „ocupat” cu alte treburi, la fel de urât mirositoare, dar nu cu montarea unor toalete pentru turiştii care ajung pe aceste meleaguri. Printre acuzaţiile care i se aduc se numără şi faptul că ar fi înstrăinat două terenuri aflate în proprietatea instituţiei publice, fără ca în realitate să fi fost plătită contravaloarea acestora şi fără să se opereze tranzacţia în documentele de evidenţă ale instituţiei. De altfel, ambele primării din Clisura Dunării au avut grijă să concesioneze toate terenurile din zonă, astfel că acum cu greu ar mai găsi un colţ liber pentru câteva toalete.

„Am încercat să am  o întâlnire cu toţi primarii în privinţa asta, mă refer la Eşelniţa şi la Dubova, că aici este problema cu gunoaiele şi toaletele, dar au spus că ei nu pot să-şi asume responsabilitatea, să plătească. Primăriile nu se interesează deloc, nu au niciun interes pentru că au concesionat la privaţi toate terenurile şi  nu poţi să pui toalete pe terenul privaţilor. Ar fi putut să pună nişte toalete din plastic cu golire zilnică, dar nu vor”, ne-a declarat Marian Jiplea, directorul Parcului Natural Porţile de Fier.

O iniţiativă locală

Există totuşi o iniţiativă locală din partea lui Alin Dejan Subţire, un cunoscut antreprenor în turismul local , care a demarat deja procedurile pentru instalarea unor toalete în apropierea podului de la Mraconia.

FOTO Alin Dejan Subţire

„Eu vreau să fac o investiţie privată pe terenul meu, am comandat deja fosa septică. Este un act de normalitate până la urmă pentru că zona este foarte frecventată de turişti. Nu putem lăsa lucrurile în felul acesta fiindcă toată zona este un wc public. Acum aştept să obţin avizul de la Parcul Natural Porţile de Fier”, a spus Alin Subţire.

În timp ce turiştii îşi fac nevoile pe unde apucă, autorităţile din Mehedinţi bat câmpii şi visează cai verzi pereţi, cum că ar trebui luminat pe timpul nopţii Chipul lui Decebal. Nu că ar fi o idee proastă, dar în ordinea priorităţilor ar trebui să stea rezolvarea problemei toaletelor.

citeste totul despre: