Au început protestele la RAAN. „Ce fac acolo, la Bucureşti... Se adună ca să bea şampanie, eu sunt un simplu muncitor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii în curtea Termocentralei de la Halânga FOTO Corina Macavei
Angajaţii în curtea Termocentralei de la Halânga FOTO Corina Macavei

Angajaţii de pe platforma de la Halânga au declanşat luni dimineaţă seria de proteste anunţate pentru această săptămână. Oamenii cer plata salariilor la zi, dar şi un răspuns clar din partea Guvernului privind plata salariilor compensatorii în situaţia în care cele două unităţi, Termocentrala şi Combinatul de Apă Grea, se vor închide.

Angajaţii care urmau să intre luni dimineaţă în schimbul întâi au rămas la poarta unităţii, atât la Termocentrala de la Halânga (Romag Termo), cât şi Combinatul Chimic de Apă Grea (Romag Prod), iar salariaţii din schimbul III au rămas la posturi. Potrivit legislaţiei, aceştia mai pot rămâne la locul de muncă încă patru ore, după care conducerea unităţii trebuie să găsească soluţii pentru continuarea activităţii.

„Schimbul 3 rămâne în continuare pe post, tura I nu intră la lucru, şi angajaţii vor discuta cu conducerea după patru ore pentru că legislaţia muncii prevede că nu se poate lucra mai mult de 12 ore. Aceasta va trebui să cheme oameni de acasă şi să-i înlocuiască”, declară Florin Rogobete, liderul de sindicat de la Combinatul Chimic de Apă Grea.

Acesta mai spune că angajaţii aşteaptă asigurări din partea Guvernului în privinţa plăţii salariilor compensatorii şi a venitului de completare.

„În primul rând vrem plata drepturilor salariale la zi întrucât avem o întârziere din luna mai, apoi am solicitat şi ni s-a promis acordarea a 25 de milioane de lei la sfârşitul lui iunie pentru finanţarea în continuare a instalaţiilor noastre până la oprirea controlată a producţiei de apă grea. Totodată, noi am cerut ca oprirea să se facă fără a influenţa mediul în sensul consumarea tehnologică a gazului în instalaţie şi, bineînţeles, apoi procedurile prevăzute de proiectant privind scoaterea tuturor substanţelor toxice din instalaţie şi predarea lor în condiţii de siguranţă mediului. La protecţie socială, am solicitat să primească venitul de completare şi salarii compensatorii din contract”, mai declară Florin Rogobete.

Angajaţii se tem pentru locurile de muncă şi pentru faptul că într-un judeţ afectat grav de şomaj cu greu îţi poţi găsi un loc de muncă.

„Am ieşit în stradă pentru protecţie socială în eventualitatea că ne închide controlat, pentru funcţionarea în continuare până la epuizarea duratei de viaţă a instalaţiilor din combinat. Avem şi noi copii acasă, trebuie să ne alimentăm, să fim apţi să venim la servici. Sunt la o vârstă la care nu ne mai angajează nimeni”, spune o angajată de la Termocentrală.

„Să ni se spună rămâne sau nu rămâne această regie, să ne închidă şi cu asta basta. De trei ani de zile ne mint, nu mai suntem pe timpul comuniştilor să facem ce vor unii. Regia (n.r. birourile administrative) aceea trebuia de mult desfiinţată. Ce fac acolo la Bucureşti, se adună ca să bea şampanie, eu sunt un simplu muncitor. Eu am copii acasă de hrănit, lor le convine că au salarii mari pot să stea şi şapte ani că au conturi deschise, dar eu sunt amărât”, spunea cu năduf un angajat de la Romag Prod.

Seria de proteste continuă marţi dimineaţă cu un marş care are ca punct de plecare cele două sucursale, după care pe jos angajaţii se vor opri în dreptul Prefecturii Mehedinţi. Oamenii speră ca prin acţiunile lor să atragă atenţia Guvernului asupra problemelor de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare. Este vorba de soarta a 2400 de locuri de muncă, dar şi asigurarea apei calde şi a căldurii în iarna care vine pentru municipiul Drobeta Turnu Severin.


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite