Apicultorii fac ultimele pregătiri pentru iernat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această perioadă apicultorii îşi pregătesc familiile de albine pentru iernare. Acest proces este unul migălos şi cere multă răbdare, la fel ca şi îndeletnicirea de apicultor. Pentru a ajunge până la primăvară, albinele au nevoie de căldură şi hrană din belşug.

Constantin Chiriţoiu din satul Rogova îngrijeşte 121 de familii de albine. Apicultorul rămâne la fel de optimist şi îşi pregăteşte albinele pentru iarnă. De priceperea sa depinde ieşirea familiilor în primăvară.  „Familia de albine suportă greu vicisitudinele de peste iarnă, dar chibzuind pentru a-i asigura o anumită cantitate de miere se poate ajunge în primăvară. Asta este marea bucurie a oricărui apicultor: să-şi vadă stupii scoşi în primăvară. Dacă toamna se numără bobocii în agriculură, la noi în apciultură primăvara este anotimpul hotărâtor", ne spune apicultorul.

Constantin Chiriţoiu speră că anul viitor să fie unul mai bun din punct de vedere al producţiei de miere. „Din totdeauna apicultorii au pus suflet în ceea ce au făcut, dar nu întotdeauna au fost răsplătiţi conform muncii lor. Dar întotdeuana au existat speranţe pentru anul care va veni, că va fi unul mai bun. Cu multă pasiune se pot obţine rezultate în apicultură, ele nu sunt de neluat în seamă. Pe lângă faptul că trăieşti într-un mediu curat, nepoluat, într-un mediu prielnic vieţii. Câţi nu şi-ar dori să meargă pe rouă dimineaţa, câţi nu şi-ar dori să răsfoiască paginile unei cărţi, câţi nu şi-ar dori să vadă o familie de albine aducând polen sau apărând-şi cu propria viaţă resursele de care dispune? E un lucru frumos în apicultură şi ar fi un mesaj şi către tineri să încerce să dezvolte aceea veche tradiţie a poporului nostru pentru că noi dintotdeauna am fost crescători de animale şi în special apicultori", mai spune rogoveanul. 

Mulţumit de producţia obţinută

Chiar dacă anul acesta apicol nu a fost unul tocmai bun pentru apicultori, Constantin Chiriţoiu se declară mulţumit. A fost un an în care seceta şi-a pus serios amprenta asupra apiculturii. Totuşi, chiar dacă producţia nu a fost una pe măsura efortului depus de apicultori, preţul la miere a compensat cumva pierderile suferite din cauza secetei.

image

 „Anul acesta este un an apicol bun pentru că cei care şi-au luat din timp măsuri de a dezvolta familiile după o iarnă foarte geroasă, foarte grea din punct de vedere al apiculturii şi al agriculturii în general, familiile de albine au ieşit foarte slabe în primăvară. Culesul de salcâm s-a suprapus cu culesul de la rapiţă, aproape că nu a existat o diferenţă de timp, deşi se ştie că rapiţa înfloreşte înaintea salcâmului, familia atingea maxima dezvoltare în timpul culesului de salcâm, dar prin bune măsuri luate la nivelul fiecărei stupine am putut să înlăturăm efectele negative din viaţa familiilor de albine. A fost o vreme nefavorabilă şi în timpul culesului de salcâm, s-au obţinut rezultate mediocre raportate la anii precedenţi. Dar s-a obţinut din punct de vedere economic un preţ mai bun al produsului finit numit miere şi s-au putut valorifica chiar familiile, roiurile", spune apicultorul.  

Apicultura necesită foarte multă dragoste

În urmă cu 10 ani, Constantin Chiriţoiu se îngrijea de primii stupi de albine. La început a fost un hobby, apoi cu ajutorul familiei a pus pe picioare o afacere profitabilă. Reţeta succesului este aceea de a pune multă dragoste şi atenţie, iar pentru asta albinele te răsplătesc pe măsură.

 „Fără dragoste nimic nu se poate face şi apicultura necesită foarte multă dragoste din partea şi a apicultorului începător şi a celui cu ceva experienţă. De fapt, lucrând cu familiile de albine, noi oamenii învăţăm aceea simbioză între albină şi om, dar învăţăm şi diferenţa dintre o societate mai bine organizată cum este familia de albine în care nu există duşmănii, nu există răutăţi, ci dragoste frăţească, ele se dăruiesc una aleia, îşi dăruiesc chiar viaţa apărând mierea, familia", povesteşte apicultorul din Rogova.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite