Tulcea: Săracii oraşului fac cozi pentru o masă caldă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate acestea, ei refuză să rămână la cantină să mănânce. În marea majoritate a cazurilor, îşi iau acasă porţiile, unde împart şi cu alţi membri ai famililiei porţia pe o zi.

Pentru 121 de tulceni cantina socială este singura soluţie pentru a-şi linişti stomacul peste zi. Statul le oferă mâncare caldă de luni până vineri şi mâncare rece sâmbătă şi duminică.
Vin în fiecare zi de pe Mahmudiei până în Vest pentru mâncare
Alexandru (14 ani), Ionuţ (12 ani) şi Cătălin Ştefan (8 ani) sunt trei dintre familiei Budescu. Vin în fiecare zi la cantina socială pentru a îşi lua porţiile de mâncare. Mănâncă aici, iar pentru weekend iau mâncarea în sufertaşe şi o duc acasă. Tocmai pe strada Mahmudiei.
„Mergem cu autobuzul, dar nu avem bani de bilet şi ne mai dau jos. Nu ne este deloc greu. Cum să ne fie greu?“, spune mai marele familiei, Alexandru. Cu toate acestea, sacoşa cu d-ale gurii pentru el şi fraţii săi are vreo 10 kg.
Aurică locuieşte la cantină
Are 30 de ani şi locuieşte aici de câţiva ani. Stă de pază în weekend la cantină. Pentru Aurică Neacşu cantina este acasă.
„Când a preluat primăria cantina el era aici. Fostul director de la cantină l-a adus cu el. Aurică are handicap şi nu are pe nimeni. Ne este de real ajutor, cară marfa, o aranjează şi, cel mai important, avem pe cineva în permanenţă în sediu“, spune Marius Fix (directorul cantinei Venus).
Mâncare peste 121 de tulceni
121 de tulceni mănâncă acum de la cantină. Dintre aceştia, circa 40 sunt copii. 92 de persoane vin în fiecare zi de luni până vineri pentru a-şi ridica masa caldă (restul sunt în centrul Phoenix). Pentru aceştia gătesc trei bucătărese. Elisabeta Efrimie (60 de ani) este bucătărească aici de 30 de ani.
„Cel mai mult vor laptele, ardeii umpluţi şi ciorbiţele de fasole. Sunt preferatele lor“, spune aceasta.
Vineri la cantină meniul consta din ciorbă de fasole (450 de grame), ardei umplut (350 de grame), lapte cu paste (350 de grame) şi o pâine.
Din meniu lipsesc destul de rar felurile de mâncare cu carne. Spre exemplu, în această săptămână au avut cinci feluri de ciorbe (ţărănească, de fasole, de legume, de găluşte, borş rusesc), mai multe feluri doi (ghiveci, ciulama, ardei umpluţi, fasole verde, ficat).

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite