Tulcea: Au luat 40.000 de euro din banii europeni cu acte false

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Mihai Secăreanu (29 de ani) şi tatăl său, Victor Secăreanu (51 de ani) din comuna tulceană Topolog au primit ajutoare europene încă din 2007, anul în care s-a deschis linia de finanţare. Cei doi au mai fost depistaţi cu falsuri de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), motiv pentru care din 2009 li s-a suspendat dreptul de plată.

Alexandru Mihai Secăreanu a făcut declaraţii false privind suprafaţa totală de teren pe care ar fi avut-o pe raza comunelor Topolog, Casimcea şi Dăeni, judeţul Tulcea. Băiatul  adus la APIA 41 de contracte de arendă întocmite în fals de tatăl său, Victor Secăreanu. Contractele erau încheiate în mod fictiv între Alexandru (arendaş), şi numeroase persoane fizice. Singura problemă este că aceste personae fizice fie erau decedate, fie nu existau, fie nu au avut niciodată relaţii contractuale cu cei doi. 

Ajutoare din 2007

Cristina Gherghişan, director adjunct al APIA Tulcea, ne-a detaliat ce sume au cerut şi ce au primit cei doi în ultimii patru ani.

În 2007, atunci când s-au început plăţile pentru agricultură, Alexandru Secăreanu  a solicitat plăţi pentru 473,48 de hectare şi a primit 154.457,19 lei. Tânărul avea terenuri în arendă (cu diverse persoane fizice) pe raza comunelor Topolog şi Casimcea.

„A venit cu un dosar complet: avea viza primarului, semnătura arendaşului şi a persoanei fizice, documente de la registrul agricol. Noi nu putem verifica dacă semnăturile aparţin, într-adevăr arendaşului şi persoanei fizice, aşa că s-au achitat sumele conform actelor depuse“, spune Cristina Gherghişan.

Un an mai târziu, tot Alexandru depune cerere de subvenţie pentru 453 de hectare. Verificările din teren au scos la iveală faptul că s-a declarat mai mult teren decât exista în fapt, astfel că s-au achitat subvenţiile pentru suprafaţa reală, de 385 de hectare. Alexandru a primit atunci 99.000 de lei şi a avut o penalizare de 31.000 de lei.

În 2009 dosarul a fost înregistrat de Victor Secăreanu, care a declarat un teren de 389 de hectare, din care APIA a găsit în teren doar 188 de hectare. „Pentru că am găsit în teren mai mult de jumătate de teren inexistent domnul Secăreanu nu a mai primit nicio sumă, urmând ca în următorii anis ă fie recuperate prejudiciul. În 2009 a primit, astfel, o sancţiune de 60.000 de lei, iar în 2010 a depus cerere pentru 39 hectare, iar întreaga subvenţie, de 21.000 de lei, a fost reţinută“, mai adaugă Cristina Gherghişan.

Citiți mănunte în cotidianul Adevărul de Seară!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite