Redescoperă-ţi oraşul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Etnopolis din Tulcea a finalizat cursurile gratuite pentru prima clasă de ghizi turistici. Cei 15 cursanţi sunt disponibili să prezinte municipiul grupurilor organizate de turişti care vizitează Delta Dunării. Elena Orbocea, unul dintre cursanţi, ne prezintă cele şapte trasee turistice ale municipiului.


Scopul acestui proiect este promovarea municipiului, poarta de intrare în Delta Dunării. Reprezentanţii ONG-ului spun că astfel şi tulcenii au ocazia să îşi redescopere oraşul şi să viziteze cele şapte trasee turistice propuse de primii ghizi ai municipiului. „Cei mai interesaţi ar trebui să fie tinerii, care au acum ocazia să afle ce au fost, acum câteva decenii, sau chiar secole, clădirile din oraşul lor“, spune Veronica Ivanov, din cadrul organizaţiei Etnopolis.
Traseul 1 pleacă din Piaţa „Mircea cel Bătrân“ , trece pe la rotonda personalităţilor minorităţilor , apoi la Muzeul de Artă. Lângă muzeu poţi vizita clădirea fostei fabrici de conserve din peşte. Traseul continuă spre Geamia Azizie, acolo unde acum este şi sediul Uniunii Democrate Turce din Tulcea. Tot în zonă tulcenii pot admira clădirea Colegiului Dobrogean „Spiru Haret“, dar şi sediul vechi al  primăriei.
Pe acelaşi traseu, când cobori spre centru, poţi vizita Acvariul, pe dreapta sau Muzeul de Artă Populară  pe stânga.  Turul centrului se încheie cu fostul Palat al Pescăriilor.
„Tulceni pot devin şi ei, printre străini şi printre alţi români care vizitează delta, turişti în propriul lor oraş.  Poate zilnic treci pe lângă aceste obiective turistice şi nu le dai importanţă. Poate te interesează, dar nu ai ştiut niciodată ce istorie poartă aceste clădiri“, spune Elena Orbocea, unul dintre ghizi.
Vechi şi nou în centrul municipiului
Pe primul traseu turiştii pot vedea ce s-a întâmplat, în ani, cu fosta clădire a primăriei, dar şi cu Palatul Pescăriilor. Primăria a devenit sediu pentru om societate de construcţii, iar Palatul Pescăriilor este acum club de fiţe.
Despre geamia Azizie majoritatea tulcenilor ştiu că este singurul lăcaş de cult al turcilor din municipiu. Puţini ştiu, însă, că această construcţie a fost ridicată în urmă cu peste un secol şi că denumirea îi vine de la numele sultanului din acea perioadă: „A fost construită în 1863, în timpul domniei sultanului Abdul Aziz, căruia îi este dedicată.  Minaretul geamiei vizibil în zilele noastre datează din anul 1897, când a fost reconstruit  din fonduri puse la dispoziţie de Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice“, spune ghidul nostru.
Centrul atracţiei pe acest traseu rămâne, totuşi, un element de noutate din peisajul tulcean: Centrul Eco – Turistic „Delta Dunării“ (Acvariul).  Este cel mai vizitat muzeu din municipiu , iar tulcenii nu uită că însuşi Albert de Monaco a intrat în interiorul acvariului special amenajat pentru cei care vor să se simtă în inima oceanului.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite