Peste 80 de cazuri de boli diareice constate la Tulcea vara aceasta. Vezi măsurile recomandate de medici!
0Întrucat condițiile geo-climatice din județ, zona Deltei Dunării, sunt favorabile apariției bolilor diareice acute și dezvoltării vibrionului holeric, Direcția de Sănătate Publică realizează supravegherea acestora în sistem sentinelă, în perioada iunie-noiembrie.
Obiectivele supravegherii sunt depistarea în timp util a focarelor/epidemiilor de BDA și depistarea rapidă a cazurilor sporadice suspecte de holeră. Perioada de vârf a manifetării infecțiilor diareice se înregistrează începând cu jumătatea lunii iulie, toată luna august și prima jumatate a lunii septembrie.
În urma acțiunilor de supraveghere pentru primele 6 săptămâni ale sezonul actual, respectiv luna iunie – prima jumatate a lunii iulie 2011, s-au înregistrat 86 de cazuri de boli diareice acute, comparative cu 104 înregistrate în perioada similar din 2010.
„Constatăm scăderea numărului îmbolnăvirilor prin BDA în acest an, față de aceeași perioadă a anului trecut. Această scădere este puțin relevantă însă, deoarece, așa cum am menționat anterior, perioada de vârf (lunile iulie-august-septembrie) a manifestării BDA este abia la început“, spune directorul DSP, Laurenția Militaru.
DSP vă recomandă următoarele pentru prevenirea apariției îmbolnăvirilor prin boli diareice acute:
- evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condițiile de temperatură necesare păstrarii alimentelor preparate
- consumarea alimentelor pregătite pentru sugari imediat dupa prepararea lor
- evitarea contactului între alimentele ne-preparate şi cele preparate
- spălarea repetată a mâinilor, nu numai după utilizarea toaletei şi înainte de masă
- întreținerea curățeniei în bucătărie
- spălarea atentă a fructelor, zarzavaturilor şi verdeturilor înainte de consumarea lor
- păstrarea în condiții de maximă igienă a tuturor suprafețelor destinate preparării alimentelor
- evitarea oricărui contact între alimentele destinate consumului şi insecte sau animale
- folosirea doar a surselor de apă potabilă pentru preparea alimentelor şi consumul uman
- fierberea apei este obligatorie, în cazul în care există îndoieli asupra calității surselor de apă potabilă ce sunt folosite pentru consumul uman şi prepararea alimentelor
- evitarea consumării alimentelor vândute pe stradă, precum înghețata, prăjituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger
- fierberea laptelui, în cazul în care acesta nu este pasteurizat.