Legenda lui Tudor Dobrogeanu, haiducul din baltă care s-a opus cu vitejie stăpânirii otomane. „Ceată mare el tocmea, pe turci măre că-i tăia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teritoriul cuprins între Dunăre şi Marea Neagră păstrează multe legende ale unor bărbaţi curajoşi care s-au opus stăpânirii otomane. Poveştile acestor haiduci au intrat în tradiţia populară a locuitorilor din Dobrogea.

O astfel de legendă, veche de peste trei secole, este cea a haiducului Tudor Dobrogeanu. Cristian Cealera scrie în cartea sa, „Poveştile Mării Negre”, istoria bărbatului care, din dragoste pentru frumoasa lui soţie, se opune voinţei paşei.

Legenda, scrie autorul, „a fost culeasă de etnograful Alexandru Florea în anul 1959, de la un bătrân din satul Dorobanţu.”

Tudor era un tânăr descurcăreţ din târgul Tulcei, care era foarte priceput în ale comerţului şi care a reuşit astfel să îşi strângă repede o avere însemnată. Viaţa sa începe să se schimbe, după ce cunoaşte o fată extrem de frumoasă Voica (sau Voichiţa) care-i devine şi soţie. Voica începe să se ocupe de cârciuma familiei, un loc căutat de mai toţi comercianţii care-şi făceau veacul prin târgul Tulcii:

„De dragul ei toţi bea.
De venea omul călare,
pleca cu şaua-n spinare.
De venea cu şase boi,
se-ntorcea numai cu doi”.

„Averea familiei creşte peste măsură, dar într-o zi, frumoasa femeie a lui Tudor se plimbă prin târg şi este văzută de paşă, care se îndrăgosteşte nebuneşte de ea. Femeia nu cedează avansurilor înaltului ofiţer otoman, iar acesta decide să îi facă rău lui Tudor. Îi creşte atât de mult haraciul, încât românul este în pericol să îşi piardă averea”, scrie Cristian Cealera.

Tudor decide să-şi caute dreptatea la Stambul, apelând la judecata Sultanului (Împăratul), de la care aştepta să-i facă dreptate. Însă, în faţa celui mai puternic om din imperiu, tânărul tulcean nu primeşte ceea ce credea el că i se cuvine. Sultanul îi dă însă un „sfat”, deloc pe placul omului:

„Îndărăt tu să te duci
şi să dai pe mândra ta,
şi vei scăpa de belea”.

„Tudor are de ales: fie să se răzvrătească, fie să îşi păstreze averea şi pentru asta trebuie să renunţe la dragoste şi să îşi dea frumoasa soţie paşei”, scrie autorul „Poveştilor Mării Negre”.

În faţa unei astfel de dileme, Tudor decide să-şi apere soţia, astfel că se întoarce la Tulcea, o ia pe Voica şi fuge în Baltă. Dobrogeanu se face haiduc şi adună în jurul său o ceată numeroasă de voinici

„ceată mare el tocmea,
pe turci măre că-i tăia
şi pe paşă îl prăpădea”.

Legenda haiducului Tudor Dobrogeanu, scrie Cealera, continuă cu răzbunarea sa împotriva paşei. Toate acestea se fac cu un preţ: familia haiducului stă mereu ascunsă în Baltă, fiind urmărită tot timpul de soldaţii otomani.  „După ceva timp, el pune capăt aventurii şi pleacă pe alte meleaguri, departe de urmăritorii săi, pentru a trăi în tihnă, alături de femeia iubită”.

„Din baltă, mândra-şi scotea.
Cu ea în tihnă că îmi trăia”.

Balada se termină astfel, fără să mai putem afla unde şi-au găsit liniştea cei doi îndrăgostiţi.

Pe aceeaşi temă:

Pe urmele faimosului bandit Terente, „Regele bălţilor“: „Dacă ar fi trăit în aceste vremuri, ar fi ajuns preşedintele ţării“

Legenda „vrăjitoarei“ îngropate în Munţii Măcin. Pe locul unde a fost ucisă a apărut un izvor cu apă vindecătoare



 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite