Ce trebuie să ştii ca să pescuieşti în Delta Dunării. Ce permise sunt necesare şi ce taxe ai de plătit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amatorii de pescuit sportiv care merg în Deltă trebuie să citească din scoarţă-n scoarţă ordinul de prohibiţie pe anul în curs şi să achite două taxe: una de acces şi una de pescuit.

Primul lucru pe care trebuie să-l ştie cei care aleg Delta pentru pescuit este că în fiecare an este emis un ordin de prohibiţie. Acesta apare primăvara şi este disponibil online, pe site-ul Monitorului Oficial. Ordinul trebuie consultat înainte, deoarece este posibil ca pe unele bălţi să fie instituită prohibiţie totală.

Al doilea lucrul de care trebuie să ţină cont cei care merg să pescuiască în Deltă este că au de achitat şi nişte taxe care diferă în funcţie de zona aleasă. În primul rând, pescarul trebuie să se asigure că zona face parte sau nu din Rezervaţie. Dacă da, atunci este necesar un permis de pescuit care se eliberează de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării (ARBDD) care are sediul în Tulcea, pe strada Portului. Dacă este vorba despre o baltă care nu se află în Rezervaţie, atunci este necesar un permis de la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA).

Taxe pentru pescuit

Pescarul trebuie să mai achite şi nişte taxe: de acces cu maşina, de acces persoane, de pescuit şi, dacă  este cazul, de acces cu ambarcaţiunea.

Taxa de acces este de 5 lei pe zi, 15 lei pe săptămână, 30 de lei pe an, iar pensionarii au gratuitate. Pentru autoturism, se plăteşte o taxă de 10 lei pe zi sau de 100 de lei pe an, iar pentru ambarcaţuni – 100 de lei pe an sau 20 de lei pe sejur.

Permisul de pescuit costă 30 de lei pe an. Elevii, studenţii şi persoanele cu handicap mediu sau uşor vor achita 10 lei pe an, iar pensionarii, veteranii de război şi persoanele cu handicap grav vor putea pescui gratuit.

Unde se parchează

Cea mai apropiată parcare cu plată este chiar lângă faleza din Tulcea –după Casa Sindicatelor. De asemenea, se mai poate parca în dreptul lacului Ciuperca. Turiştii sunt sfătuiţi să opteze pentru varianta parcărilor plătite, întrucât în repetate rânduri cei care au ocupat spaţiile de parcare ale localnicilor s-au trezit, când au venit din concediu, că au cauciucurile dezumflate sau tăiate.

Unde se campează

Corturile se lasă doar în zonele special amenajate. Şi nu sunt multe: Sfântu Gheorghe, Partizani şi Chilia. În Delta Dunării este interzisă aprinderea grătarului.

Cât de mare e captura pe care ai voie să o duci acasă? Cu toate că peştele subdimensionat constituie distracţia celor care au ieşit la pescuit, trebuie să ştii că eşti obligat să îl arunci înapoi în apă. Ordinul 342/2008 reglementează dimensiunile minime ale peştelui care poate fi prins legal. Pentru biban, spre exemplu, dimensiunea minimă este de 12 centimetri, iar pentru şalău sau ştiucă – 40 de centimetri. Amenzile ajung până la 600 de lei.  ;

Regimul plajelor din Rezervaţie

Pentru a intra pe plajele de la Sfântu Gheorghe, Portiţa, Vadu sau Corbu este necesar un permis de acces care costă 5 lei pe zi. La plajele din Constanţa se ajunge cu maşina, aşadar este nevoie şi de un permis de acces pentru autovehicule – 10 lei pe zi sau 100 de lei pe an. Permisele se obţin de la sediul ARBDD. Acestea pot fi achitate şi prin mandat poştal şi prin virament bancar, în contul instituţiei: R056TREZ6415003xxx003884, deschis la Trezoreria Municipiului Tulcea, beneficiar: A.R.B.D.D. Tulcea, Cod fiscal: 3722040.

Cei care vor fi prinşi fără permis de intrare îl pot cumpăra de la agenţii ecologi. Dacă, însă, campezi în zone interzise, amenda este de până la 200 de lei, iar în zonele strict protejate, de până la 6.000 de lei.



Mai citiţi şi:

Ordin de prohibiţie pe 2013: unde şi când ai voie să pescuieşti în Delta Dunării

Accident la pescuit: un turist venit în deltă a ajuns la spital după ce s-a electrocutat

ATENŢIE, TURIŞTI! „Jungla“ parcărilor în Tulcea: Ce se întâmplă cu maşina ta în timp ce te relaxezi în deltă GALERIE FOTO


 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite