Cum s-a ajuns ca turiştii din Deltă să mănânce peşte de la supermarket. „Şansa să ai un peşte proaspăt pe masă este doar dacă-l cumperi la negru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pescari în Delta Dunării FOTO: SHUTTERSTOCK
Pescari în Delta Dunării FOTO: SHUTTERSTOCK

Turiştii din Deltă nu înţeleg de ce plătesc pe preparatele din peşte la fel de mult ca la restaurantele din alte judeţe ale ţării. Mulţi dintre ei nici nu ştiu că peştele din farfurie este cumpărat din supermarket.

Patronii de pensiuni şi restaurante din Deltă se plâng de legislaţia pescuitului comercial, care-i determină să cumpere peşte din supermarketurile din Tulcea, deşi la câţiva metri de pensiunea lor sunt luciuri de apă. În acest timp, turiştii nu înţeleg de ce plătesc pe preparatele din peşte la fel de mult ca la restaurantele din alte judeţe. Mulţi dintre ei nici nu ştiu că peştele din farfurie este cumpărat din supermarket.

Un pescar din Deltă a explicat pentru „Adevărul“ circuitul peştelui, plecând de la baltă şi ajungând pe masa turistului: „Obligaţia noastră este să-l ducem la cherhana. Noi n-avem voie să vindem în altă parte peştele. Un kilogram de caras, de exemplu, pleacă de la noi cu 3 lei acum. Noi îl dăm la cherhana (n.r. - centru de colectare a peştelui), cherhanaua îl dă la un alt intermediar de cele mai multe ori, apoi ajunge la supermarket cu un preţ de patru ori mai mare.“ De acolo peştele este achiziţionat de mulţi patroni de pensiuni şi restaurante şi se întoarce în Deltă pentru a fi servit turiştilor.

Există şi cazuri în care patronii de restaurante reuşesc să cumpere cantităţile de care au nevoie de la aceste centre de colectare, dar în general centrele preferă să vândă peştele angro, nu la kilogram. „Eu cumpăr de la câteva centre de primă vânzare sau de la agenţi economici de pe uscat. Am cumpărat şi din supermarket. Preţul cu care cumpăr eu peştele de la cherhanale este ca cel din supermarket“, explică Daniel Iluşcă, proprietarul unui hotel din localitatea Crişan şi preşedintele Asociaţiei Patronatului în Turismul din Delta Dunării.

„Traseul“ peştelui se regăseşte întotdeauna în preţul final al unei porţii pe care un turist o achită. „Peştele se ia din supermarket deoarece e singura posibilitate a pensiunilor de a avea acte pe acest peşte. Se mai poate cumpăra de la cherhanale, dar cherhanagii nu sunt dispuşi tot timpul să vândă cantităţi mici, de genul cinci sau zece kilograme“, afirmă guvernatorul Deltei Dunării, Mălin Muşetescu. 

Peşte din Bulgaria, în Delta Dunării

Turiştii mănâncă în Deltă nu doar peşte din supermarket, care oricum nu mai este proaspăt prins, ci şi peşte adus din Bulgaria, vecinii noştri având preţuri mai mici decât preţurile din centrele de colectare a peştelui. „La Sfântu Gheorghe aduceau scrumbie din Bulgaria. Şi crap se aduce din Bulgaria. Este mai ieftin, ajunge la trei lei pentru un kilogram, dar nu are niciun gust“, spune pescarul din Deltă.

Un turist poate să mănânce un peşte proaspăt prins în apele Deltei doar dacă restaurantul cumpăra acel peşte „la negru“, de la un pescar care, la rândul lui, comite o ilegalitate. „Şansa să mănânci un peşte proaspăt, în adevărata accepţiune a cuvântului, este numai dacă acel peşte vine de pe piaţa neagră locală“, afirmă guvernatorul Deltei Dunării.

Tot Mălin Muşetescu atrage atenţia şi asupra cazurilor în care turiştii au fost prinşi cu peşte în bagaje la plecarea din Delta Dunării: „Dacă veniţi aici şi cumpăraţi peşte direct de la un pescar, fără acte, şi vă controlează la ieşire de pe navă (n.r. - pasagerul care face legătura între Tulcea şi alte localităţi) sau pe drum şi vă găseşte cu câteva kilograme de peşte fără acte, aveţi dosar penal. Se întâmplă asta.“

Daniel Iluşcă, proprietar de hotel, spune că în spatele complexului său de la Crişan se află trei lacuri. În fiecare dimineaţă trec pe acolo pescarii care ar putea să-i vândă cu acte peşte proaspăt, lucru interzis acum. „Aş lua o cantitate de care am nevoie, dar aşa, de multe ori cumpăr de la Tulcea cu costuri suplimentare. Toate aceste costuri suplimentare se regăsesc în preţul plătit de turist.”

Soluţia: pieţe locale de peşte

Pentru a pune capăt acestei situaţii, dar şi pentru a scoate la suprafaţă o importantă parte a comerţului cu peşte ce se desfăşoară ilegal, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) lucrează la un proiect de lege care să prevadă că pescarii autorizaţi pot vinde o cantitate limitată de peşte, fiscalizat, la preţul pieţei în locuri special amenajate, numite pieţe locale de peşte.

Dreptul de a vinde al unui pescar va fi valabil doar în localitatea de reşedinţă. În aceste pieţe s-ar putea vinde doar peştele prins în ziua respectivă, adus la ponton, într-un loc special amenajat de către primărie, unde pescarul ar putea vinde direct din barcă. „Asta se întâmplă şi acum, doar că pescarul nu vinde din barcă deoarece este vizibilă treaba şi poate să se sesizeze cineva. Dar el livrează oricum pungi cu peşte pe la unele pensiuni, la comandă. Dar asta este ilegal“, completează Muşetescu.

Creând această piaţă locală şi punând peştele la vânzare, la vedere, cu fiscalizare şi cântărire, comerţul ar ieşi la suprafaţă, crede guvernatorul Deltei, care declară că într-un an acest proiect poate deveni realitate. Aşa s-ar ajunge ca pensiunile să poată cumpăra peşte proaspăt, direct de la pescar, cu acte, la fel şi turiştii care doresc acest lucru.

Proiectul este unul complex, deoarece este vorba de o acţiune interministerială, plecând de la Ministerul Mediului, cel al Agriculturii şi ajungând la cel al Sănătăţii. „O astfel de iniţiativă va duce la dezvoltarea turismului local. Pescarul va putea să facă nişte bani în plus, legal. Din partea populaţiei este o susţinere evidentă. Singura piedică nu poate să vină decât din parte celor care se simt ameninţaţi în afacerile lor, cherhanalele“, conchide Mălin Muşetescu, guvernatorul Deltei.

Pe aceeaşi temă:

Reguli noi pentru pescuitul la ştiucă şi crap în Delta Dunării. A fost publicat Ordinul care stabileşte perioada şi zonele de prohibiţie

Cota de pescuit s-a dublat pentru un pescar din Delta Dunării: „În felul acesta, ne obligă să folosim unelte mai multe sau mijloace interzise“

Pescarii din Deltă, nevoiţi să dea peştele pe degeaba. Cum ajunge un kilogram de caras de la un leu la 10 lei în drumul de la năvod la magazin












 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite