Ce reguli ar trebui să respecte turiştii în Delta Dunării. Perturbarea coloniilor de păsări este interzisă cu desăvârşire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, fie că sunteţi turist sau pescar, trebuie să respectaţi câteva reguli în momentul în care intraţi în rezervaţie. Delta Dunării este un loc unic care trebuie protejat.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) are câteva condiţii de acces şi practicare a pescuitului în Deltă. Odată ce ţineţi cont de ele, puteţi să vă bucuraţi de una dintre cele mai frumoase locuri din România.

În primul rând, turiştii trebuie să ştie că în zona Deltei Dunării se intră pe baza unui permis de acces care este de 5 lei pentru o persoană/zi, de 15 lei/persoană/săptămână sau de 30 lei/persoană/an. Acest tarif de intrare nu se aplică pentru copii, elevi, studenţi, pensionari, veterani de război, foşti deţinuţi politici, urmaşii eroilor martiri şi râniţii din Revoluţia din decembrie 1989, precum şi persoanelor fizice care au domiciliul în perimetrul rezervaţiei sau în localităţile limitrofe.

De asemenea, accesul turiştilor în Deltă cu autoturisme este condiţionat de plata unei taxe care este de  10 lei/autovehicul/zi, sau de 100 lei autovehicul/an.

Cei care au propriile ambarcaţiuni şi vor să le folosească în zona ARBDD trebuie să-şi procure un permis de acces pentru ambarcaţiuni care este de 20 lei/ambarcaţiune/sejur sau de 100 lei/ambarcaţiune/an. Accesul cu nave şi ambarcaţiuni în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării se face respectând Hotărârea Guvernului numărul 538 din 08 iulie 2015 pentru aprobarea Regulilor privind accesul şi circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul RBDD, emis de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.



Achitarea tarifului pentru permisele de acces se poate face:
a) cu numerar la: casieria Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), de Luni – Joi: 08.00 – 16.30; Vineri: 08.00 – 14.00 şi la Centrele de Informare din localităţile din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (Chilia Veche, Sulina, Crişan, Sfântu Gheorghe) şi limitrofe (Murighiol).
b) cu numerar sau cu card bancar (program non-stop) la automatele de permise instalate la sediul ARBDD; în localitatea Jurilovca (la intrarea in portul turistic) şi la intrarea în localitatea Corbu dinspre Năvodari, pe şoseaua care duce spre plajă, la marginea satului.
c) online, achitând contravaloarea cu cardul bancar prin aplicaţia de achiziţionare a permiselor pe site–ul instituţiei.

Toate aceste permise trebuie prezentate la solicitarea organelor de control.

Practicarea pescuitului recreativ/sportiv în perimetrul RBDD se face pe baza permiselor emise şi eliberate de ARBDD. Pentru 2018 permisul de pescuit este gratuit, el se emite on line accesând www.ddbra.ro

Delta Dunarii pregatita pentru venirea pelicanului creţ FOTO ARBDD
image

Chiar dacă pescuiţi gratuit, trebuie să respectaţi câteva reguli:

•să respectaţi legislaţia privind desfăşurarea pescuitului recreativ/sportiv;
•să respectaţi legislaţia de mediu şi prevederile planurilor de management şi ale
regulamentelor ariilor naturale protejate.
•să vă legitimaţi şi să prezintaţi documentele solicitate de organele de control abilitate;
•pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", să deţineţi permis de acces eliberat de Administraţia Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării";
•să păstraţi curăţenia în zona de pescuit, iar depozitarea şi deversarea de deşeuri de orice tip pe sol, în apă, pe maluri, plajă sunt strict interzise.

De asemenea, pe lângă achitarea acestor taxe, turiştii mai au câteva obligaţii impuse de administratorul Deltei Dunării:

  • Turiştii individuali trebuie să scoată din Rezervaţie toate ambalajele de plastic, hârtie, metal sau sticlă care au conţinut propriile alimente.
  • Este interzis accesul turiştilor în coloniile de păsări, conturbarea cuiburilor solitare şi a puilor.
  • ARBDD recomandă folosirea turnurilor de observare a păsărilor.
  • Este interzisă tăierea copacilor şi culegerea plantelor de orice fel.
  • Camparea este permisă în zonele aprobate în acest scop.
  • Folosiţi doar traseele turistice aprobate de ARBDD.

Pe aceeaşi temă:

Cele mai frumoase trasee turistice din Delta Dunării

Minunea de la Perişor: printre ultimele plaje sălbatice şi pustii din România

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite