FOTO şi VIDEO Tulcea: „O noapte furtunoasă“, ca-n zilele noastre
0Mâine seară, Teatrul Jean Bart găzduieşte mult aşteptata punere în scenă a piesei „O noapte furtunoasă“, de I.L. Caragiale, în regia lui Cristian Gheorghe, într-o viziune modernă, nouă, contemporană.
Pe data de 25 octombrie, şeful Centrului Cultural Judeţean din Tulcea a lansat un concurs de proiecte pentru tinerii regizori care au absolvit în ultimii cinci ani. La începutul acestui an, un juriu format din reprezentanţii Centrului Cultural tulcean a decis câştigătorul: tânărul regizor Cristian Gheorghe din Galaţi, cunoscut pentru rolul „băiatului rău“ din Filantropica, Robert. Acesta a venit la Tulcea şi timp de două luni a pus în scenă noua premieră.
Echipă tânără, colaborare fructuoasă
Tânărul regizor gălăţean s-a declarat foarte mulţumit de colaborarea cu artiştii tulceni. „Am întâlnit la Tulcea o echipă foarte interesantă, un teatru foarte tânăr, e ca un copil de trei ani, dar un copil sănătos care creşte frumos şi care cred că va ajunge departe, bineînţeles cu sprijinul celor care conduc jucăria asta. O echipă unită cu care mi-a făcut plăcere să lucrez nu ca şi cu nişte actori, ci cu prieteni. Am relaţionat la un alt nivel decât cel rece, al regizorului care stă în sală şi al actorilor pe scenă“, a declarat Gheorghe.
Acesta a mai declarat că îl preferă pe Caragiale pentru modernitatea textelor sale. „Ce a scris atunci a scris pentru atunci, pentru azi şi pentru mâine, aşa cum au făcut-o toţi marii clasici ai dramaturgiei universale. Este un autor foarte modern iar Noaptea furtunoasă este o Noapte furtunoasă de azi şi o posibilă Noapte furtunoasă de mâine, din tot timpul. Automat, nu e un spectacol gândit clasic“, a precizat Cristian Gheorghe.
Un altfel de Caragiale
Tinerii actori care vor evolua mâine pe scenă au ţinut să precizeze că spectacolul de mâine este „altceva“ pentru publicul tulcean.
Interpreta rolului Veta, Oana Pisaroglu: „Îl cunosc pe Cristi de foarte mulţi ani, am lucrat cu Cristina în echipa sa de la Constanţa, în calitate de coregraf, nu de actor. Am avut încredere să lucrez cu el ca regizor, neştiind ce va urma. Având în vedere că lucrăm de aproape două luni la această piesă, nu a fost uşor. E o propunere regizorală, scenografică şi coregrafică interesantă, un Caragiale interesant. Încercăm să reinventăm clasicul, rămâne de văzut dacă am reuşit sau nu“.
Mihai Gălăţan (Jupân Dumitrache): „Debutul meu cu Cristi a fost sub imperiul unei emoţii grozave, eu îl văzusem în Filantropica când eram copil. E greu să joci Jupân Dumitrache mai ales la vârsta pe care o am. A fost pentru mine un personaj de compoziţie, a fost o muncă foarte grea, dar sper că dacă am făcut măcar 50% din cât mi-a cerut Cristi, pariul este câştigat“.
Cristina Uja (Ziţa): „Eu l-am urât întotdeauna pe Caragiale pentru că nu l-am înţeles. Dar am acceptat când am auzit că voi colabora cu Oana. Mă bucur foarte mult că am întâlnit aici nişte oameni deosebiţi şi că mă simt de-a lor. Cine o să vină la spectacol cu preconcepţii, o să fie total dezamăgit, pentru că nu e Caragiale pe care îl ştie toată lumea, e un alt fel de Caragiale“.
Mulţi se vor regăsi în spectacol
Ionuţ Ştefan (Chiriac): „Este exact ceea ce are Tulcea nevoie. Încet-încet, trebuie să venim şi cu genul ăsta de spectacole, un pic mai greoaie. Pentru că până la urmă, scopul teatrului este de a-ţi pune şi întrebări. Vii, râzi, pleci cu zâmbetul pe buze dar trebui să rămâi şi cu ceva în cap. Cred că nici Caragiale nu se simţea bine în lumea lui. Faptul că el este atât de actual nu este o bucurie, problemele de atunci sunt la fel de actuale. Mulţi din sală se vor regăsi în acest spectacol, pun pariu că ăia nu o să râdă, dar cei de lângă vor râde. Şi atunci pariul este câştigat“.
Piesa se va mai juca şi sâmbătă şi duminică, dar şi pe 27 martie pe scena teatrului Jean Bart, organizatorii sperând să „iasă“ cu ea şi în alte localităţi.