În plină secetă, agricultorii din zona Luncaviţa se tem de inundaţii după ce un dig s-a surpat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de reabilitare a unui dig din zona Isaccea-Luncaviţa au pus pe jar fermierii, după ce o porţiune din dig s-a prăbuşit. Autorităţile susţin că nu există nici un pericol şi că lucrările sunt în termen.

Deşi nivelul apelor Dunării se apropie de o cotă minimă istorică locuitorii din zona amenajării agricole Isaccea-Luncaviţa au intrat în panică după ce o bucată din digul de apărare al incintei s-a surpat pe o bucată de aproximativ treizeci de metri.
„Deocamdată apa e mică dar trebuiesc luate măsuri rapid deoarece dacă vin ploile nu va mai fi timp pentru lucrări de refacere. În cazul unor inundaţii ar putea fi afectate mai multe localităţi precum şi întreaga amenajare agricolă din zonă“ spune Ştefan Ilie , primarul localităţii Luncaviţa.
Autorităţile judeţene spun că nu există nici un pericol iminent, iar lucrările de consolidare a întregului dig din zona respectivă sunt în plină execuţie, termenul de finalizare legal fiind luna decembrie.
„În zonă se lucrează, , faptul că există o problemă pe o porţiune nu este o catastrofă, deoarece lucrările sunt în desfăşurare, proiectantul a verificat, şi în scurt timp se va remedia. Nu există o ameninţare nici măcar până la finalizarea totală a lucrărilor, la iarnă, dapoi acum, luna aceasta, iar zona surpată se va repara foarte rapid“ spune Constantin Lefter, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Tulcea, instituţia care deţine digul şi finanţează lucrările de reabilitare.

„E ca drobul de sare“

Reprezentantul firmei care reabilitează digul susţine că problema este mică şi că ea se va rezolva rapid.
„Aici e ca în povestea cu drobul de sare, lucrările sunt în desfăşurare şi unii spun că acum dacă vine brusc din neant un tsunami le ia porumbul. Aşa o fi, dar nu s-a anunţat tsunami, doar pericol de secetă iar noi vom preda lucrarea finalizată corect la termen, până atunci suntem în termenele impuse.Culmea, agricultorii care acuza acum uită cum se rugau să intervenim cu utilaje, gratuit, anul trecut când apele erau la buza digului “ spune Alexandru Stroie, managerul firmei Deltacons Tulcea.
Neoficial, autorităţile spun că fermierii din zonă sunt nemulţumiţi deoarece pe digul repectiv se puteau transporta între localităţile din zonă mai ieftin diverse produse agricole, ocolindu-se astfel drumul judeţean, evitându-se astfel plata unor taxe de drum.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite