VIDEO Cele mai tari trupe rock din Ungaria ascultate în timpul comunismului de românii din vestul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cultura muzicală din Iugoslavia şi Ungaria a influenţat în mare măsură gustul locuitorilor din zona de vest a României în perioada regimului comunist. Cea mai cunoscută trupă rock ungurească a fost Omega.

„Nu sunt de acord cu teoria că publicul românesc avea afinităţi mai mari pentru muzica din fosta Iugoslavie, pentru că era mai aproape de spiritul balcanic. În Timişoara se asculta în aceaşi măsură muzică din Ungaria şi din Iugoslavia. Doar că scena iugoslavă era mult mai vastă. Erau mult mai multe trupe, era o scenă rock mai diversificată. Totuşi vorbim despre trupe din Serbia, Croaţia, Bosnia, Slovenia. Erau 20-30 de trupe, în timp ce de la unguri erau cam zece. În Timişoara multă lumea avea discuri din ţările vecine, se asculta radio şi se urmăreau televiziunile de la vecini. În Ungaria şi Iugoslavia era mult mai multă libertate de expresie, puteau să se exprime mai viguros. Şi ca imagine, conţinut, atitudine, erau mult mai liberi. Normal că publicul de aici aprecia ce era mai apropiat de original. Pentru că, să fim sinceri, în anii '60-'70 toate trupele, fie din Iugoslavia, fie din Ungaria, erau copiate de la englezi şi americani”, a declarat criticul muzical Mimo Obradov. 

Poate cea mai celebră formaţie rock din Ungaria este Omega. Trupa a fost fondată în 1962 şi devenit în anii ’70, în plină epocă comunistă, o figură marcantă a rockului progresiv din Europa.

Una dintre cele mai cunoscute piese Omaga este „Gyöngyhajú lány”:



Omega cântă şi astăzi, alături de solistul de legendă Kóbor János, clăparul Benkő László (ambii în vârstă de 74 de ani), toboşarul Debreczeni Ferenc (69 de ani) şi chitaristul Molnár György (68 de ani). A fost prima formaţie din Ungaria care a concertat în Marea Britanie.

Albumul lor “Time Robber” din 1977 a fost vândut în peste un milion de exemplare, iar albumul “Grammopolis”, în maghiară, a fost vândut în 1979, în peste 650.000 de exemplare.



Omega a scos de-a lungul istoriei 17 albume în limba maghiară, zece albume în engleză şi unul în limba germană. 





Iată şi alte formaţii rock celebre din Ungaria: Locomotv GT (LGT) a apărut la Budapesta în 1971, Beatrice (din 1969), Skorpio (din 1973), Piramis (1974), Edda (1974), Fonograf (1973), General (1971), Metro (1960).











Citiţi şi:

VIDEO Hit-urile sârbeşti care nu au lipsit de la niciun chef al timişorenilor în perioada comunistă

VIDEO Cele mai cunoscute piese rock sârbeşti pe care cei din vestul României le-au ascultat în timpul comunismului

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite