UPDATE O femeie de 34 de ani este primul bănăţean care a murit de gripă porcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii sunt foarte expuşi pentru că au viaţa socială mai activă
Tinerii sunt foarte expuşi pentru că au viaţa socială mai activă

Medicii timişoreni au confirmat faptul că femeia a murit astăzi în urma unor complicaţii.

UPDATE

Moartea Ghizelei Gabor a născut dispute între spitalele din Timişoara, nicio unitate medicală neasumându-şi vina pentru erorile medicale care au dus la moarte pacientei. Reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" spun că nu se fac responsabili de moartea Ghizelei Gabor, pacienta petrecând doar jumătate de oră în spital. Mai precis, medicii recunosc faptul că femeia a fost transferată inutil de la Spitalul Judeţean la  Spitalul de Boli Infecţioase pentru că cel de-al doilea spital nu are aparate de ventilare artificială, iar starea femeii se înrăutăţise.

La rândul lor, cei de la Spitalul Municipal, prin directorul Octavian Creţu, spun că femeia a ajuns la ei în  comă, astfel că nici un tratament nu ar mai fi putut să o salveze pe femeie. Până la această oră, în ciuda insistenţelor redacţiei, reprezentanţii Spitalului Judeţean nu au comentat incidentul deoarece nimeni nu a reuşit să îl găsească pe managerul unităţii medicale.

Cu toate că rudele femeii ar fi trebuit să fie şi ele internate în spital, existând bănuiala că ar putea fi infectate cu gripa porcină, autorităţile nu au reuşit să îi găsească pe aceştia.

Femeia de 34 de ani, internată săptămâna trecută, la Spitalul Municipal, cu gripă nouă, a murit în această dimineaţă. Pacienta avea probleme respiratorii, a fost intubată, însă nu a răspuns la tratament.

Femeia de 34 de ani, care este de etnie romă şi avea probleme cu obezitatea, s-a dus prima dată la Spitalul Judeţean din Timişoara pentru că avea febră. Medicii de acolo au trimis-o după câteva consultaţii la Spitalul Victor Babeş, pentru că se gândeau că ar putea avea probleme din cauza virusului gripei noi. Pacienta a fost internată la Spitalul de Boli Infecţioase unde a fost supusă unor tratamente care nu au ajutat-o prea mult pentru că fpacienta a făcut insuficienţă respiratorie acută şi avea nevoie de intubaţie, pentru că nu mai putea respira.

Surse din Spitalul Municipal, locul unde Ghizela Gabor a decedat, au spus că a ajuns la unitatea medicală în 4 decembrie, iar medicii au bănuit că ar putea ave gripă porcină. I s-au recoltat analize, iar în 12 decembrie Institutul Cantacuzino a confirmat gripa porcină. Medicii de la Clinicile Noi spun că singurul tratament care ajută în acest caz este cel cu Tamiflu, care se administrează oral, lucru imposibil în cazul pacientei care era intubată şi respira artificial. Tratamentele care i s-au dat intravenos nu au fost suficient de eficiente, astfel că în 14 decembrie dimineaţa a decedat. "A fost un caz cu probleme, pacienta suferea de insuficienţă cardio-respiratorie şi obezitate. Este greu de spus exact din ce cauză a murit, fără autopsie", a spus Horia Vermeşan, şeful Direcţiei pentru Sănătate Publică Timiş. Ghizela Gabor a decedat.

Măsurile de protecţie sunt recomandate

Reprezentanţii DSP Timiş spun că măsurile de protecţie luate până acum nu vor fi suplimentate. „S-au luat toate măsurile, a început campania de vaccinare, lumea a fost atenţionată să aibă grijă la igiena personală, la colectivităţi, s-au împărţit pliante de informare", a spus Horia Vermeşan. În plus, de mâine, va începe campania de vaccinare a persoanelor cu boli associate din Timiş.  Persoanele care prezintă deja simptome de gripă şi cele care sunt alergice la proteine de zahăr, de oui şi de pui, sau neomicină nu pot fi vaccinate.

Imediat după ce Ghizela Gabor a fost diagnosticată cu gripă porcină secţia din spital în care femeia a fost internată a intrat în carantină. Managerul unităţii medicale, Octavian Creţu, a spus că au fost urmate procedurile impuse de Ministerul Sănătăţii şi s-a început dezinfecţia. De asemenea, tot personal medical cu atribuţii în zona respectivă a purtat echipamente care să elimine posibilităţile de extindere a virusului. Pe de altă parte, faptul că pacienta era intubată şi respira prin intermediul aparatelor nu permitea ca virusul AH1N1 să se extindă. În acest moment Spitalul Municipal Clinicile Noi nu mai este în carantină.

Ghizela Gabor va fi suspusă autopsiei în 15 decembrie pentru a fi stabilite cauzele care au dus la deces.

Citiţi mâine în Adevărul de Seară ce spune familia femeie despre cum a fost internată de febră şi a fost externată decedată.



Gripa porcină este o ameninţare din ce în ce mai prezentă în vestul ţării. Numărul bolnavilor de gripă nouă a crescut simţitor. Doar în acest weekend, 11 cazuri noi au fost confirmate. După ce doi elevi de la Grupul Şcolar de Poştă şi Telecomunicaţii din Timişoara au fost diagnosticaţi cu gripa nouă, o clasă a fost închisă.

image

Numai 357 de timişoreni s-au vaccinat până acum şi medicii atrag atenţia asupra faptului că, dintre oamenii care s-au îmbolnăvit în ultima perioadă, numai unul a călătorit în străinătate.

„La noi, vârful pandemiei va fi prin ianuarie, nu este acum. Este foarte periculos pentru că deja există forme uşoare în rândul populaţiei şi oamenii nu se prezintă la medic”, a spus Silvia Curelariu, medic primar epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.

CITIŢI AICI ALTE DETALII LEGATE DE EVOLUŢIA GRIPEI PORCINE ÎN VESTUL ROMÂNIEI

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite