Unora... nu le place jazzul: primarul Timișoarei refuză să respecte o hotărâre de consiliu local

Unora... nu le place jazzul: primarul Timișoarei refuză să respecte o hotărâre de consiliu local

Mii de timișoreni paticipă la cel mai important festival de jazz în aer liber din Europa de Est

Organizatorii Festivalului de Jazz de la Gărâna au aflat cu doar câteva zile înainte începerea evenimentului că nu vor primii banii din partea Primăriei Timișoara. Aceștia și-au făcut calculele după ce Consiliul Local a votat în luna martie o finanțare de 100.000 de lei

Ştiri pe aceeaşi temă

Situaţie fără precedent la Primăria din Timişoara. Noul edil al oraşului a refuzat să semneze contractul de finanţare cu organizatorii Festivalului de Jazz de la Gărâna, în ciuda faptului că există Hotărârea de Consiliu nr. 139 din 27 martie 2012. Marius Giura, directorul asociaţiei Jazz Banat, s-a trezit cu acest refuz cu doar câteva zile înainte de startul festivalului.

“Sunt supărat pentru că nu m-am gândit niciodată că se va întâmpla acest lucru, mai ales cu câteva zile înainte de începerea festivalului. Până acum nu s-a întâmplat ca o hotărâre de consiliu să nu fie acceptată de primar
”, a declarat Marius Giura.

Interesant este că susţinerea festivalului a venit chiar din partea liberalului Ciprian Jichici, coleg de partid cu primarul, el fiind cel care a depus proiectul în consiliul local. Consilierii au votat în unanimitate o finanţare de 100.000 de lei. Între timp, la Timișoara s-a schimbat primarul, iar Nicolae Robu a decis să nu mai dea niciun ban pentru jazz, pe motiv că evenimentul nu se desfăşoară la Timişoara.

Din aceşti bani, organizatorii ar fi trebuit să achite o parte din banii pentru artiştii care vor cânta la peste 1.000 metri, în Munţii Banatului. „Nu avem ce să facem. O parte din bani au fost dejă plătiţi către artiști, biletele de avion sunt comandate. Este şi imaginea României în joc. Sperăm să avem vreme frumoasă şi să vină lumea la festival”, a mai spus Giura.

Fundația Culturală Jazz Banat organizează în perioada 12-15 iulie 2012, a XVI-a ediție a Gărâna Jazz Festival. Așa cum și-a obișnuit spectatorii, și de această dată, organizatorii vor încerca să surprindă prin valoarea și notorietatea muzicienilor ce vor urca pe scena de la Gărâna.

Programul festivalului:

Joi, 12 iulie 2012

Mihai Iordache Quartet (România)
Adrian Gaspar Trio (Austria)
John Scofield’s Hollowbody Band (SUA)
Slawomir Jaskulke (Polonia)

Vineri, 13 iulie 2012

Mario & The Teachers (România)
Portico Quartet (Anglia)
Edgar Knecht Quartet (Germania)
Brink Mam Ship feat. Nils Petter Milaer (Elveția, Norvegia)

Sâmbătă, 14 iulie 2012

Tord Gustavsen Quartet (Norvegia)
Dave Holland Prism (SUA)
Kuara & Trygve Seim (Finlanda, Norvegia)
Emy Drăgoi & Jazz Hot Club de Roumania

Duminică, 15 iulie 2012

Eugen Gondi Trio (Olanda)
Bugge Wesseltoft & Friends (Norvegia, Franța, Germania, Turcia)
Carlos Bica - Azul (Portugalia)
Marc Ribot y Los Cubanos Postizos (SUA, Cuba)

Concertele încep zilnic în jurul orei 19.00 și vor fi prezentate de Florian Lungu.


citeste totul despre: