Universitatea de Medicină din Timişoara se extinde la Lugoj. Costurile pentru studenţi se reduc la jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerilor precum lugojeanca Bety Mureşan (foto) le va fi mult mai uşor după înfiinţarea unei facultăţi la Lugoj
Tinerilor precum lugojeanca Bety Mureşan (foto) le va fi mult mai uşor după înfiinţarea unei facultăţi la Lugoj

Universitatea de Medicină din Timişoara se extinde la Lugoj, venind în sprijinul tinerilor  pentru care viaţa în Capitala Banatului este prea scumpă. Astfel, la Lugoj va funcţiona din toamnă o secţie a Facultăţii de Asistenţă Medicală Generală. Avantajele pentru cei care vor să înveţe la Lugoj sunt multiple.

Elisabeta Mureşan este o tânără din Lugoj, care a absolvit Facultatea de Asistenţă Medicală Generală din cadrul Universităţii de Medicină din Timişoara. Provenită dintr-o familie cu mai mulţi copii şi o situaţie materială grea, Bety, cum îi spun prietenii, a reuşit să termine facultatea în Timişoara cu eforturi mari. „M-am întreţinut în Timişoara cu multă muncă, printr-o bursă de studiu din partea Fundaţiei Dinu Patriciu şi având bursă de merit. Dumnezeu mi-a răsplătit ambiţia şi perseverenţa”, mărturiseşte tânăra abolventă.

Puţini sunt, însă, tinerii care au ambiţia şi şansele pe care le-a avut Bety. Pentru ei, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara a realizat un proiect de extindere a Universităţii de Medicină la Lugoj, prin înfiinţarea unei Facultăţi de Asistenţă Medicală Generală. Distanţa dintre cele două oraşe este de 60 de kilometri.

Totul la jumătate de preţ

„Ne-am hotărât să facem această extensie, presupunând că această arie poate să creeze interes prin prisma costurilor mult mai reduse de la Lugoj, în comparaţie cu Timişoara”, a declarat Marius Raica, rectorul Univerităţii de Medicină din Timişoara. Spre exemplu, în multe cazuri, chiriile din Lugoj sunt la jumătate de preţ comparativ cu cele din Timişoara.

Raica a mai precizat că facultatea de la Lugoj îşi propune să atragă tineri atât din oraş, cât şi din împrejurimi, Lugojul fiind plasat, din punct de vedere geografic, în centrul unor oraşe precum Timişoara, Reşiţa, Caransebeş sau Deva. În decizia de extindere a Universităţii de Medicină la Lugoj a contat şi faptul că aici este un spital ce le poate oferi viitoarelor asitente condiţii mult mai bune de învăţat decât la Timişoara, unde studenţii şi rezidenţii se calcă în picioare pentru a putea să înveţe ceva.

Un rol important în decizia luată de universitarii timişoreni l-a avut şi deschiderea arătată de primarul Lugojului, Francisc Boldea şi a directorilor de la liceele Coriolan Brediceanu şi Branişte, instituţii care se vor implica în acest proiect prin punerea la dispoziţie a unui amfiteatru şi a unor laboratoare. Potrivit rectorului Marius Raica, într-o primă fază vor fi puse la dispoziţie 80 de locuri, toate cu plată, taxa fiind de maximum 500 de euro pe an, în comparaţie cu Timişoara, unde taxa anuală de şcolarizare este de 1.200 de euro.

„În primele trei generaţii nu se pot acorda locuri fără taxă. În cazul în care proiectul se va dovedi viabil, şi nu avem niciun motiv să credem că nu va fi, vom oferi cel puţin 50 de locuri bugetate”, a mai declarat Marius Raica. Rectorul de la Medicină a mai spus că extinderea Universităţii de Medicină la Lugoj este o premieră naţională, Universitatea de Medicină din Iaşi, încercând o astfel de variantă fără succes. Proiectul de extindere a Universităţii de Medicină este depus pentru avizare la Ministerul Învăţământului, urmând ca facultatea să funcţioneze de la toamnă. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite