Un profesor universitar dezvăluie cum funcţiona mafia diplomelor: „Mi-au spus că trebuie trecuţi toţi. Ce să fac? Sigur că i-am trecut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Emil Urtilă (centru), vizat de ancheta Parchetului General de la Arad FOTO opiniatimisoarei.ro
Profesorul Emil Urtilă (centru), vizat de ancheta Parchetului General de la Arad FOTO opiniatimisoarei.ro

Procurorii Parchetului General realizează o amplă anchetă care vizează Universităţile Vasile Goldiş şi Aurel Vlaicu din Arad, unde s-a dezvoltat o adevărată mafie a diplomelor. Vizat de anchetă este şi Emil Urtilă, unul dintre cei mai renumiţi specialişti români în chirurgie maxilo – facială.

Ancheta procurorilor de la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului General îl vizează şi pe medicul timişorean Emil Urtilă, fost preşedinte al „Societăţii Române de Chirurgie Oro – Maxilo - Facială”. Fost profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara, în prezent profesor colaborator al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii Vasile Goldiş din Arad, unde predă Chirurgie Maxilo – Facială, şi proprietar al unei clinici private, profesorul Urtilă recunoaşte sistemul mafiot de la universitatea din Arad.

Într-un scurt interviu acordat ziarului „Adevărul”, în dimineaţa percheziţiilor care îi vizează locuinţa, profesorul Urtilă recunoaşte că asupra lui s-au făcut presiuni pentru a-i trece pe studenţii străini care nu ştiau nici măcar limba română, susţinând că a semnalat neregulile. Problemele au fost sesizate, însă, tocmai conducerii care punea presiuni asupra sa.

„Probabil că o să mă cheme (n.r. la audieri) pentru că eu au informat conducerea. În sesiune au fost extrem de multe presiuni, insistenţe şi telefoane. Eu am informat conducerea despre treaba asta la timpul potrivit, dar sunt dispus să răspund la orice chemare. Au fost presiuni din partea studenţilor, a cunoştinţelor studenţilor”, a declarat Emil Urtilă pentru „Adevărul”.

Întrebat de situaţia studenţilor străini care nu ştiau limba română, profesorul Urtilă a recunoscut că „este o problemă”. „Eu am sesizat şi au picat foarte mulţi. Culmea este că în ultima zi de re-rexaminare au venit la mine din conducere şi mi-au spus că trebuie trecuţi toţi. Ce să fac? Sigur că i-am trecut, dar la această recomandare. Eu am sesizat de mult. Este o ruşine că termină unii care nu au minimum de cunoştinţe. Eu am reclamat treaba asta şi am sesizat-o la conducere. Prea uşor ajung în anul şase cu noţiuni minimale absente”, a mai declarat Urtilă.

Întrebat de ce a sesizat neregulile tocmai conducerii care punea presiuni asupra sa, profesorul timişorean a declarat nu a considerat necesar să sesizeze altundeva problema pentru că „era problemă de învăţământ”. „Eu am avut la rerexaminare douăzeci şi ceva. A fost examen scris cu asistenţii de faţă, i-am prins copiind, am şi fiţuicile. Eu am decis ca începând de anul viitor să nu maim merg”, a mai arătat Emil Urtilă.

Profesorul a mai declarat că ştie şi el de student sau intermediari care încasau bani spunând că au intrări la profesori. Emil Urtilă spune, însă, că la el nu a ajuns nicio sumă de bani. „Am informaţii din târg că există printre student indivizi care se recomandă că au acces la cadre didactice şi strâng bani. Dacă se întâmplă să treacă studentul, rămân cu banii sau nu ştiu cum se descurcă, dar există şi reţele care strâng bani susţinând că îi dau cadrului didactic, dar nu îi dau şi dacă studentul trece rămâne cu banii. În ceea ce mă priveşte, eu am o clinică private şi câştig suficient de mulţi bani, chiar foarte mulţi, ca să mă mânjesc pentru 200 sau 300 de euro. Eu doresc să stau de vorbă cu cei în drept pentru a lămuri lucrurile”, a mai declarat profesorul Urtilă.

Chirurgul a mai declarant că nu se teme de anchetă, toate veniturile pe care le are fiind justificate. „Nu am de ce să mă tem pentru că toate veniturile pe care le am, şi sunt multe, am şi chirii, am avut şi contracte de cercetare medicală plătite bine din afară sunt justificate. Am justificare pentru tot ce am realizat. Nu din asta trăiesc (n.r. activitatea didactică). Am o firmă privată care încasează bani, operez cazuri de malformaţii congenitale grave care nu se operează în altă parte, motiv pentru care sunt şi centrul international şi o astfel de intervenţie costă peste 2.000 de euro. Fac şi intervenţii de chirurgie plastic şi totul se plăteşte în mii de euro”, a declarant profesorul în casa căruia s-au găsit la percheziţii, potrivit unor surse judiciare, suma e 200.000 de euro. 

Peste 100 de percheziţii au loc, miercuri, la cadre didactice şi studenţi de la două universităţi din Arad, suspectaţi de fapte de corupţie într-un dosar denumit generic „Diplome de licenţă fără studii”. Parchetul instanţei supreme susţine că în aceste instituţii de învăţământ superior s-au constituit reţele infracţionale prin intermediul cărora se acordau fraudulos diplome de licenţă.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite