Poveste unică în România. Un tânăr a pus în scenă o piesă de teatru după o cercetare sociologică. Spectatorii aleg ce scenariu vor să joace actorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul Naţional din Timişoara împreună cu Badisches Staatstheater din Karlsruhe (Germania) au pus în scenă spectacolul „Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân“, realizat după o veritabilă cercetare sociologică.

Teatrul Naţional din Timişoara şi Badisches Staatstheater din Karlsruhe (oraş german înfrăţit cu capitala Banatului) şi-au împărţit sarcinile pentru un proiect surprinzător. Rolurile au fost distribuite frăţeşte - doi actori români (Sabina Bijan şi Colin Buzoianu) şi doi germani (Sophia Löffler şi Jan Andreesen), regia şi scenariul aparţin celor din Karlsruhe (Anna van Leen şi Malte Lachmann), în timp ce textul este al dramaturgului Ştefan Peca.

Este vorba de un spectacol bazat pe o cercetare sociologică realizată ca la carte, de acelaşi Ştefan Peca, despre fenomenul îmbătrânirii. Premiera naţională a spectacolului „Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân“ a avut loc duminica trecută, la Timişoara, urmând ca la sfârşitul lunii septembrie să se joace şi la Karlsruhe. Piesa face parte din stagiunea 2014-2015 a celor două teatre.


Cum ne raportăm la viitor
 

Despre îmbătrânire, un subiect uşor deprimant, poţi vorbi în mii de feluri, dar dramaturgul Ştefan Peca a ales doar nouă. Mai exact, nouă scenete inedite, pline de umor şi imaginaţie, dar şi de întrebări esenţiale pentru viitorul omenirii. În ceea ce priveşte cercetarea sociologică făcută de dramaturg, aceasta a cuprins intervievarea a peste o sută de persoane, de diferite vârste şi ocupaţii, din Timişoara şi din Karlsruhe.
 

Am făcut cercetarea folosind chestionare cu întrebări standard despre cum se raportează oamenii la vârstă, cum se percep acum şi în viitor. Au fost întrebări pe teme economico-sociale, ce abilităţi vor dezvolta până la bătrâneţe, până când se văd lucrând. Am avut persoane de toate vârstele, de la copii până la oameni de 98 de ani. În urma acestei cercetări s-a creat materialul pentru realizarea piesei de teatru. 12 zile am fost pe stradă în Timişoara, alte 12 zile la Karlsruhe“, a explicat dramaturgul Ştefan Peca.
 

image

Cercetarea a pornit de la câteva date interesante oferite de organismele internaţionale, conform cărora populaţia Europei este în scădere, în timp ce la nivel global numărul locuitorilor este în creştere. „În 2050, în România vor mai trăi aproximativ 14 milioane de oameni, după ce în anii `90 am fost 21 de milioane. În Germania scăderea va fi de la 81 de milioane la 70 de milioane. Populaţia Europei este pe cale de dispariţie, însă cu toate astea, la nivel global, populaţia este în creştere“, a mai spus Ştefan Peca.

Implicarea publicului

„Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân“ este o piesă dificilă pentru protagonişti, pentru că au de învăţat trei variante. La piesa de teatru a lui Ştefan Peca, publicul din sală face parte din spectacol. Spectatorii aleg pe parcurs desfăşurarea dorită pe care actorii timişoreni şi cei germani o vor pune în scenă. Totul se petrece în funcţie de votul publicului care răspunde la sondaje legate de tema „tinereţe-bătrâneţe“.

Oamenii au sub scaune trei coli pe care sunt reprezentate un „+“ (pentru răspunsul „da“), un „-“ (pentru „nu“) şi un „60“ (pentru „întreabă după 60 de ani“).

Actorii pun trei întrebări de-a lungul spectacolului, iar spectatorii răspund prin cele trei variante pe care le au la îndemână. Piesa continuă de fiecare dată în funcţie de răspunsul dat de majoritatea oamenilor după numărarea «voturilor». Interesant este că niciodată acest spectacol nu seamănă cu cel anterior. De fiecare dată există o altă alegere a publicului“, a explicat Ştefan Peca. La un moment dat, cineva din public decide „prelungirile“, alegând un număr, şi totul se termină când s-a scurs timpul: 60 de minute de joc.
 

image

Europa îmbătrâneşte

Scenetele ridică numeroase întrebări legate de viitorul populaţiilor din Europa. Generaţiile de astăzi vor ajunge, cât ai clipi, la vârsta pensionării, avansul medicinei va face ca oamenii să trăiască mai mult, însă cu toate astea rata de naştere este alarmant de scăzută.

„Peste 20-30 de ani vom avea o Europă îmbătrânită. Cert este că oamenii moderni, cei cu carte şi cu situaţie materială bună, nu mai fac copii. Ei vor confort. Pe termen lung, va fi o problemă. Această piesă ridică întrebări despre problema care ţine de alegerea şi responsabilitatea fiecăruia în parte“, a mai spus dramaturgul.

Concluzia piesei este că, până la urmă, fiecare simte diferit înaintarea în vârstă. Unii vor ca viaţa să se termine mai repede. Alţii nu ar lăsa-o să treacă pentru nimic în lume. Piesa se joacă în română, în engleză şi în germană. Indiferent ce alegere face publicul în ceea ce priveşte scenariul, la final, după 60 de minute pe cronometru, spectacolul se încheie brusc. Ca viaţa.
 

Carte de vizită - Ştefan Peca


Ştefan Peca s-a născut la Târgovişte, are 32 de ani şi este o voce puternică din dramaturgia românească contemporană. A urmat cursuri de scris dramatic la New York University şi a fost unul dintre rezidenţii programului internaţional de dramaturgie de la Royal Court Theatre, din Londra, în 2005.

image

Nu se află la prima piesă de teatru scrisă după o cercetare sociologică. „Am început să fac cercetări sociologice în oraşe mai mici. Am făcut piese pentru teatrele din Baia Mare, Piatra Neamţ, Târgovişte şi Sfântu Gheorghe“, a afirmat Ştefan Peca. Textele lui Peca au fost prezentate în România, SUA, Anglia, Irlanda, Germania, Elveţia, Austria, Franţa, Rusia, Bulgaria, Cehia, Polonia şi Serbia. 

A scris peste 20 de texte pentru teatru, în România şi străinătate. În 2010, piesa lui, „Acrobaţi“, a fost selectată între cele cinci piese de la cel mai prestigios târg de piese din Germania, Berlin Stuckemarkt, din cadrul Berliner Theatertreffen. În 2011, Peca a luat premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara, cu spectacolul „Roşia Montană“.

image

Piesa „Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân“ se va juca miercuri, 10 septembrie, de la ora 19.00, la Sala 2 a Teatrului Naţional din Timişoara FOTOGRAFII: Adrian Pîclişan

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite