Tipul de mesaje postate pe Facebook pentru care s-au deschis dosare penale în România: „La furci şi topoare, tată!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Timiş a deschis recent două dosare penale pentru „instigare publică“ în urma unor postări pe Facebook făcute în contextul protestelor antiguvernamentale din luna decembrie. Oficialii Parchetului Judecătoriei Timişoara spun că cercetările au fost începute ca urmare a unei sesizări din oficiu a IGPR, acţiunea fiind una la nivel naţional.

În urma unei postări de pe Facebook, în care un protestatar #rezist de la Timişoara, arăta că a fost citat ca martor într-un dosar penal de instigare publică, Poliţia Timiş a comunicat că au fost deschise două dosare penale, ca urmare a unei sesizări din oficiu.

Potrivit unui răspuns al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, sesizarea din oficiu a fost a Inspectoratului General al Poliţiei Române, care a transmis sesizările în teritoriu.

Poliţia Română a transmins, de altfel, încă din 11 decembrie 2017 că „sunt demarate cercetări, sub coordonarea unităţilor de parchet teritorial competente, faţă de  persoane bănuite de săvârşirea infacţiunii de instigare la tulburarea ordinii şi liniştii publice”.

La vremea respective, Poliţia Română a făcut publice şi câteva exemple de mesaje pentru care s-au deschis dosare penale: „Atacaţi secţiile de poliţie şi luaţi arme şi muniţii de acolo!”, „Ca să faceţi rost de oameni dispuşi la violenţă, atacaţi închisorile, eliberaţi deţinuţii şi înarmaţii!”, „ La furci şi topoare tată, că nicio manifestare de-asta domnească nu a adus rezultate!”, „ Până nu intram peste ei în Parlament cu ce se prinde în mână şi rupţi în bătaie, atât ei cât şi jandarmii, care apără hoţii nu se rezolvă nimic!”.

Surse judiciare au declarat că cele mai dure mesaje au fost postate în Cluj şi Bucureşti. Potrivit aceloraşi surse, la nivel central s-a decis să se ia măsuri avându-se în vedere şi un caz petrecut la Orşova, judeţul Mehedinţi, unde un bărbat a anunţat într-o filmare pe Facebook că îşi omoară soţia. Nimeni nu l-a băgat în seamă, iar bărbatul chiar a comis crima anunţată pe Facebook, după care s-a sinucis.

Câte dosare de instigare au fost deschise în ultimii ani, la Timişoara

Dosarele de instigare publică, nu sunt o noutate la Timişoara. Potrivit unui răspuns transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, la cererea „Adevărul”, din 2010 şi până în prezent, la Timişoara au fost deschise 14 dosare de instigare publică. Niciunul nu a ajuns în instanţă. Zece dosare au fost soluţionate cu neînceperea urmăririi penale (potrivit vechiului Cod Penal) sau clasare (potrivit noului Cod Penal). În trei dosare s-a dispus declinarea competenţei către alte parchete, iar un dosar se află în lucru la Poliţia Timiş – Serviciul de Investigaţii Criminale. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite