Timişoara:PORTRET / Hortensia Suciu ştie secretul roşiilor gustoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara:PORTRET / Hortensia Suciu ştie secretul roşiilor gustoase
Timişoara:PORTRET / Hortensia Suciu ştie secretul roşiilor gustoase

Femeia vine de zece ani la piaţă, în Timişoara cu legume. Acum vinde doar roşii în Piaţa Iosefin.

PROFIL
Născut - 15.09.1945
Educaţie - Opt clase
Carieră - Vinde roşii din tinereţe
Familie - Doi copii, trei nepoţi


Tanti Hortensia are 64 de ani. S-a născut în Sălăuş, judeţul Arad, unde a făcut primele opt clase, după care a lucrat la colectiv, „că aşa se făcea atunci, când erai bun de lucru te duceai la colectiv”, după cum mărturiseşte femeia.
În paralel cu munca de la CAP, familia Suciu cultiva în grădina casei roşii, vinete şi ardei pe care le vindea la piaţă. „Un leu de atunci avea o altă valoare. Acuma sunt de toate, dar nu mai au banii aceeaşi valoare”, a spus bătrâna. După Revoluţie, Hortensia Suciu s-a axat şi mai mult pe legume, iar acum a rămas doar cu roşii, ajungând să cultive aproximativ 2.500 de fire. „Lucrez cu soţul, ginerele şi fata. Ei le culeg şi le udă, eu vin aici la piaţă şi le vând”, a spus femeia.

Expertă în legume
Familia Suciu nu are bani să investească într-o seră modernă, cultivând o parte din roşii într-o seră fără încălzire, iar restul în aer liber. Legumicultorii cultivă însă roşiile în mod tradiţional.
„Primăvara se pune sămânţa în răsadniţă cu gunoi de grajd, după aceea se pune răsadul în pământ şi trebuie îngrijite”, a spus Hortensia Suciu. Aceasta a declarat că nu foloseşte niciun fel de substanţe toxice. „Le stropim pentru mană cu piatră vânătă şi cu var. Aşa ştim noi din bătrâni”, a mai spus femeia.

Problema roşiilor de import
Costurile mari de producţie şi preţurile mici de vânzare, mai ales în plin sezon, sunt cele mai mari probleme ale producătorilor agricoli tradiţionali. „Două zile trebuie să vând roşii numai ca să îmi achit chiria pe o lună de la masă. La asta se adaugă transportul din judeţul Arad până aici”, s-a revoltat femeia.
La toate aceste costuri se adaugă factura de la „corent”, care este folosit la scoaterea apei din fântână pentru a uda roşiile. „Plătesc şi patru milioane pe lună corent. Că pentru a se face, roşiile trebuie udate. Munca mea nici nu o mai pun. Ţăranu e tot ţăran”, s-a plâns bătrâna. La toate acestea se adaugă mofturile orăşenilor care o suspectează că ar putea aduce roşiile din import. „Am şi certificat de producător. Dar oamenii nu mai ştiu ce să înţeleagă. Sunt zăpăciţi cu roşiile astea aduse de afară”, a spus femeia.
Femeia mărturiseşte însă că este pregătită să renunţe la cultivarea roşiilor. „Am vorbit şi cu alţi producători care nu mai vor să pună roşii. Mie mi-a fost drag, dar acuma să nu le mai văd”, a spus femeia. Aceasta a găsit şi explicaţia pentru rentabilitatea roşiilor aduse de afară. „Acolo se dau subvenţii şi atunci normal că pot să scadă mult preţul”, a mai spus tanti Hortensia.


Întrebări şi răspunsuri
Cât ar trebui să fie kilogramul de roşii pentru a vă descurca?
Dacă ar fi 3-4 lei aş fi mulţumită, pentru că sunt cheltuieli mari şi la noi. Dar cu un leu kilogramul, când mai adun eu ceva? Eu şi soţul avem pensie de 350 de lei amândoi şi trebuie să plătim lemnele şi lucrările de la câmp.

Cum îi convingeţi pe oameni că roşiile dumneavoastră sunt de calitate?
Am pus un carton mare cu numele localităţii de unde vin. Am şi certificat de producător. Am avut roşii frumoase, rupte cu frunze cu tot. Când le-au văzut oamenii aşa frumoase au spus că sunt aduse de afară. Am fost nevoită să le rup frunzele. S-a zăpăcit lumea de tot cu legumele de afară.

V-ar plăcea să fie condiţiile mai bune în piaţă?
Dacă o modernizează şi sunt condiţii mai bune, atunci o să fie şi chiriile mai mari şi nu o să mai putem veni. Atunci chiar că nu o să mai mănânce orăşeanul ceva proaspăt.


Ce-i place
„Îmi place să lucrez, că tot aşa am fost învăţată. Dacă s-ar şi merita, ar fi cu atât mai bine, pentru că avem nepoţi, trebuie făcute nunţi şi nu sunt bani”, a spus Hortensia Suciu.

Ce nu-i place
„Nu îmi place că e scump curentul. Nu îmi plac cei care nu au încredere când le spun că roşiile sunt din grădină şi nici speculanţii, pentru că ei câştigă cel mai mult”, a mai spus femeia.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite