Timişoara: Musulmanii sunt la finalul Ramadanului. O lună nu au mâncat şi nu au băut decât după apusul soarelui (FOTO REPORTAJ+VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Musulmanii sunt la finalul Ramadanului. O lună nu au mâncat şi nu au băut decât după apusul soarelui (FOTO REPORTAJ+VIDEO)
Timişoara: Musulmanii sunt la finalul Ramadanului. O lună nu au mâncat şi nu au băut decât după apusul soarelui (FOTO REPORTAJ+VIDEO)

Un milliard de musulmanii din toate colţurile lumii se apropie de finalul postului Ramadanului. În Timişoara sunt peste 300 de arabi.

Timp de o lună, arabii au ţinut post negru. În această perioadă, musulmanii se abţin de la mâncare, băutură şi dorinţele trupeşti, din zori şi pâna la apusul soareului. Cel mai important obicei din lumea musulmană se ţine şi Timişoara, de către cei aproape 300 de persoane din comunitatea arabilor şi cei care se află la studii în capitala Banatului.

Musulmanii se întâlnesc în fiecare seară, după lăsarea soarelui, la moschea de pe strada Ştefan Stâncă, pentru a se ruga şi pentru a lua masa în “familie”. Înainte să înfrupte din mâncărurile întinse pe mesele din curte, arabii intră în lăcaşul de cult pentru rugăciuni. 

Toţi musulmanii respectă Ramandanul, de la intrarea în pubertate, până la moarte. Este cea de a noua lună din calendarul Islamic, în care Allah le-a trimis oamenilor Coranul”, a spus medicul stomatolog, Halak Alaedin.
Femeile şi bărbaţii nu se roagă în acelaşi loc. Femeile sunt la parter, iar bărbaţii au etajele I şi II.

Rugăciuni la moschee

La apusul soarelui, la ora 19.50, fix, se aude o voce din moschee: “Muazeh” face chemarea pentru rugăciunea condusă de un “imam”. “Ramadanul e o şansă ca lumea să se întoarcă pe calea islamului. Postul este unul din stâlpii Isalamului, alături de rugăciunea, dania, mărturisirea credinţei şi pelerinajul la Mecca”, a spus şeicul egiptean Mohamed Salah Abuseilem. Acesta este invitatul special al comunităţii musulmane din Timişoara.

După rugăciune, aceştia se aşează la o masă copioasă, prin care îşi refac energiile după o zi de post negru. “Peste 90 la sută din cei care vin la masă sunt studenţi. Pentru ei facem această reunire, în fiecare seară. E şi un ajutor pentru ei”, a spus doctorul Ahmed Saleh.



Cei mai mulţi arabi din Timişoara provin din Palestina şi Siria, însă sunt numeroşi musulmani din Egip, Irak şi alte ţări din Orientul Mijlociu şi chiar India.

image
image
image
image
image

Urmează trei zile de sărbătoare

Musulmanii spun că la Ramadan, porţile Raiului sunt deschise şi cele ale Iadului sunt închise şi toate faptele bune sunt răsplătite în multiplu. Mâncarea de post nu diferă mult de cel din restul anului. Dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui se mănâncă, de regulă, curmale. După masa de seară, musulmanii intră din nou în moschee, pentru o rugăciune special, care durează două ore. “Este ceva spiritual, însă ajută şi la digestie”, a mai spus Ahmed Saleh. 

Arabii vor scăpa de post sâmbătă sau vineri, în funcţie de aşezarea lunii. Apoi, urmeză trei zile de sărbătoare. “Este ca Paştele la români. În cele trei zile nu se lucrează. Se fac vizite pe la familie şi preiteni, se dau cadouri la copii”, a mai spus Saleh.










Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite