Timişoara: Donaţiile private scot spitalele din mizerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai recente dotări şi renovări din sistemul sanitar bănăţean poartă amprenta sponsorizărilor de la fundaţii caritabile. Investiţiile din partea autorităţilor au fost abandonate, astfel că singurele obiecte noi de mobilier sunt donate.

De mai bine de 20 de ani, la Clinica de Oncologie din Timişoara mobilierul nu a mai fost schimbat. Doar zece la sută din paturile, saltelele şi scaunele din saloanele clinicii sunt noi, iar acestea au fost obţinute cu sprijinul fundaţiilor şi al bisericilor îngrijorate de starea pacienţilor internaţi în spitalul din capitala Banatului. „Toate campaniile de strângere de fonduri care se fac în prezent vizează clinicile private”, a spus şeful de secţie Ştefan Curescu.

„Ne rugăm să nu fie mai rău”
Deşi Clinica de Oncologie este tot mai aglomerată, fondurile de la stat sunt tot mai puţine, iar saloanele strigă după sponsori noi. „Nu avem saloane speciale de paleaţie, în care să fie îngrijiţi pacienţii aflaţi în faza terminală a bolii”, a spus Curescu. Astfel, atât pacienţii „înfiaţi” de clinică, internaţi aici de aproape cinci luni, cât şi cei proaspăt diagnosticaţi împart saloanele cu pacienţii aflaţi în faze terminale ale bolii. „Încercăm să menţinem speranţa pacienţilor, dar este tot mai greu ca aceştia să-şi păstreze optimismul în condiţiile actuale”, a spus medicul Curescu.
Singura bucurie a medicilor de la Oncologie este că au suficiente medicamente pentru toţi pacienţii. Lipsa banilor pentru reparaţii capitale şi modernizări face însă tot mai grea situaţia Clinicii. „Dacă până acum speram la mai bine, acum ne rugăm doar să nu fie mai rău”, a mai spus Curescu.

Jumătate din spital, făcut cu donaţii
Clădirile principale, spălătoria sau bucătăria sunt doar câteva din ariile Spitalului pentru Copii „Louis Ţurcanu” salvate prin sponsorizări. „Jumătate de spital, mai exact trei clădiri din şase, se datorează donaţiilor particulare”, a spus doctorul Mihai Gafencu. După reparaţii capitale, dar şi dotări cu aparatură nouă, sponsorizările au reuşit să dubleze spaţiul spitalului. Persoane fizice, fundaţii austriece şi germane, dar şi companii importante au contribuit mai mult decât autorităţile atât la construirea sălii de kinetoterapie pentru copii, cât şi la ridicarea casei pentru părinţii micuţilor internaţi în spital.

Aglomeraţie în sala de aşteptare
În fiecare zi, la Clinica de Oncologie vin la consultaţii între 80 şi 200 de oameni din toată regiunea. În saloanele clinicii mai sunt internaţi 60 de pacienţi. „Mai avem nevoie de zece oncologi, dar posturile sunt blocate”, a spus Curescu.

Citiţi şi

Spitalul Judeţean primeşte în continuare medicamente

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite