Timişoara: Cum ajungi patron direct din liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În roluri de contabili, designeri sau chiar manageri, elevii găsesc cele mai bune strategii ca să-şi menţină firmele pe piaţă.

Agenţiile de turism, imprimeriile sau firmele producătoare de mobilier se dezvoltă rapid sub conducerea elevilor timişoreni. Toate companiile conduse de liceenii economişti colaborează cu „Banca Comercială Virtuală” şi au, în acte, acelaşi sediu: Timişoara, Strada Corbului, Numărul 7. Adresa coincide cu cea a Colegiului Economic „FS Nitti”, care găzduieşte Reţeaua Firmelor de Exerciţiu.

În cadrul acesteia îşi desfăşoară activitatea zece firme în care patronii şi angajaţii nu au mai mult de 19 ani. Ei fac afaceri adevărate, dar cu bani virtuali. Elevii lucrează în departamente de contabilitate, marketing sau resurse umane şi sunt în permanenţă în căutare de noi clienţi, furnizori sau parteneri de afaceri.

Plătesc impozit forfetar

O firmă preia materiale textile de la un partener de peste hotare, imprimă tricouri, şi le dă mai departe celor care au nevoie de haine personalizate. În acelaşi timp, alta oferă călătorii de afaceri angajaţilor din celelalte firme de exerciţiu. „Totul este perfect legal. Există facturi, ordine de plată, uzanţe comerciale, la fel ca în viaţa reală. Ne propunem să simulăm chiar şi impozitul forfetar”, a explicat profesorul Cristina Avram, care coordonează activităţile comerciale ale liceenilor timişoreni.
În firmele de exerciţiu, preţurile se fixează în concordanţă cu cele de pe piaţa reală, după studii de piaţă detaliate. La fel se stabilesc şi salariile angajaţilor. „Eu am un salariu de 1.600 de lei, iar cel mai mare salariu al unui manager este de 3.000 de lei”, a spus eleva Larisa Mocanu, responsabil de marketing într-o agenţie de turism.

Tranzacţii economice şi peste ocean

De la Timişoara la New York, firmele de exerciţiu ale liceenilor bănăţeni sunt cunoscute pe toată piaţa virtuală internaţională. Elevii leagă parteneriate cu firme din toate colţurile lumii şi câştigă competiţie după competiţie, pentru planurile lor de afaceri bine stabilite. Dacă în 2001, în România, existau 34 de firme de exerciţiu, numărul acestora a ajuns la 860, în 2009. „Într-o firmă de exerciţiu am învăţat să lucrez în echipă, să negociez, iar acum cred că aş putea chiar să-mi lansez propria afacere”, a spus Robert, fost manager „de exerciţiu”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite