Solidaritatea prietenilor Gărânei după incendiul care a mistuit „La Scena“. Donaţii pentru reconstruirea complexului din Poiana Lupului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania iniţiată de la Asociţia de Turism Brebu Nou-Gărîna se va numi „Fie VIE să renască“ şi va fi lansată in ianuarie.

În urmă cu o lună şi câteva zile, un incendiu puternic izbucnit la Gărâna a făcut scrum complexul „La Scena”, locul unde au loc renumitele festivaluri de jazz, blues şi de folk. Acesta îngloba scena din Poiana Lupului, back-stage-ul, birourile, zona artiştilor, cât şi restaurantul. Nimic nu a mai rămas în urma tragedie. 

Mixere, boxe, instalaţii de audio, video şi de lumini, de toate s-a ales praful. Proprietarii complexului doresc să lanseze o campanie de donaţii, pentru că asigurarea nu va putea să acopere toate cheltuielile.

Visul lor este ca “La Scena” să renască până în vara anului viitor, când va avea loc o nouă ediţie a Festivalului Gărâna Jazz, evenimentul care a pus pe hartă pitorească zonă din Munţii Banatului. 

image

“Dorim să lansăm o campanie pentru că am fost foarte mult rugaţi să nu cedăm, aşa cum a fost al doilea nostru impuls. Primul impuls a fost că vom renaşte din cenuşă, dar la o analiză mai atentă ne-am pus întrebarea: ce facem cu mijloacele, pentru că dorinţă avem. Asigurarea noastră nu va acoperi niciodată reconstrucţia, dotările scenice, echipamente, bucătăria şi tot ce era acolo Prioritar este refacerea acoperişului, să ne păzim de îngheţul care bate la uşă. pentru că iarna ne bate la uşă. Primele nopţi cu minus au fost deja la Gărâna. Trebuie să închidem de urgenţă unde putem, subsolul şi ce mai este parţial salvat, nu vom mai avea nicio şansă să reconstruim pe acelaş loc”, a declarat Lora Körtvelyessy, reprezentanta societăţii Lupo Touring, care deţine şi ranchul din Poiana Lupului. 

image

Campania va demara în ianuarie

Campania iniţiată de la Asociaţia de Turism Brebu Nou-Gărâna se va numi “Fie VIE să renască” şi va fi lansată in ianuarie.

“Trebuie să renască acest loc, am decoperit şi noi acum că totuşi am reprezentat un simbol pentru Banatul de Munte şi pentru toate manifestările culturale şi chiar sportive, desfăşurate acolo. Fiecare manifestare are valoare ei, însă ne-am născut din jazz. Jazz-ul s-a ridicat prin noi, fiecare a avut rolul lui acolo, să se ajungă unde am ajuns”, a mai declarat Lora Körtvelyessy. 

image


 

"Noi sperăm ca festivalul de anul viitor să se poată organiza"

A fost deja lansată o platformă, progarana.org, unde au început să se facă donaţii, şi unde iubitorii Gărânei şi a evenimentelor din Munţii Banatului, pot lansa mesaje de susţinere.

“Am primit multe mesaje din lumea artistică, unii spuneau că vor cânta sub cerul liber, dar la Gărâna ei vor cânta dacă sunt doriţi. Noi sperăm ca festivalul de anul viitor să se poată organiza. Prioritate este acum reconstrucţia scenei. Scheletul metalic trebuie complet demontat, structura aceea nu va mai ţine un acoperiş nou. Reconstrucţia restaurantului nu va costa cât acele schele metalice”, a adăugat Lora Körtvelyessy.

image

Tradiţionalul Festival de Jazz se desfăşoară în ranchul din Poiana Lupului începând cu ediţia din 2004. Zona a fost amenajată de Rudolf Körtvelyessy, director zonal la o companie germană, care şi-a cumpărat casă de vacanţă la Gărâna.

Tradiţionalul Festival de Jazz se desfăşoară în ranchul din Poiana Lupului din 2004. Zona a fost amenajată de Rudolf Körtvelyessy, director zonal la o companie germane Kathrein, care şi-a cumpărat casă de vacanţă la Gărâna.

Povestea reconstrucţiei Wolfwise-ului

Poiana Lupului (Wolfswise), acolo unde se desfăşoară festivalul de jazz, are o poveste inedită. După ce pemii au revenit la munte, în 1835, localitatea Wolfswise nu a mai fost repopulată niciodată. Locuitorii s-au mutat şi ei la Gărâna sau la Brebu Nou.

image

La mai bine de un secol, după exodul ce a urmat Revoluţiei din 1989, când cei mai mulţi pemi au plecat în zona Bavariei, şi Gărâna a devenit un sat de vacanţă. Rudolf Körtvelyessy, a decis reînvie istoria în 1999.

„M-am gândit să reconstruiesc satul părăsit după prima colonizare: Wolfswise – Poiana Lupului. Am cumpărat o parte dintr-un deal, i-am făcut o canalizare, am amenajat o sursă de apă, am construit un drum şi l-am numit, ca în trecut, Poiana Lupului. Aşa a luat fiinţă noul cartier al Gărânei“, a povestit Rudolf Körtvelyessy (foto, stânga).

image

Acesta a mai cumpărat o mlaştină, aflată la marginea pârâului Ogaşul Lupului. Poiana a fost desecată şi, un an mai târziu, creatorii festivalului de jazz Gărâna – Marius Giura şi Gigi Tăuş – au găsit potrivită această fostă mlaştină. 

„Festivalul a avut din nou casă odată cu ediţia din 2004. Gigi s-a ocupat de gulaş, Marius de artişti şi Lupo de restul. Succesul a fost neaşteptat. De la 200 de persoane s-a ajuns la 1.000. După primul an, mica scenă s-a dărâmat, pentru că cineva a uitat să dea jos prelatele, iar zăpada de peste iarnă a fost mult prea grea. Anul următor, s-a construit o scenă mult mai mare şi mai frumoasă. De la 1.000 de oameni s-a ajuns la 2.500. Pentru că era gol în jurul scenei am hotărât să construim un restaurant, pe care l-am numit  «La Scena»“, a declarat Rudolf Körtvelyessy. 

Citeşte şi:
 

Un incendiu puternic a distrus scena festivalului de jazz de la Gărâna. Proprietarii continuă lupta: „Chiar dacă e nevoie de timp, totul va fi ca înainte!"

FOTO Pemii, strămoşii „imperiului“ de la Gărâna. „Dacă voiam ca nemţii din clasă să nu ne înţeleagă, vorbeam pemeşte“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite