Secretul unuia din cele mai moderne sisteme de supraveghere a traficului din România. Poliţia nu-i poate amenda pe şoferii care încalcă legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Timişoara are în lucru unul din cele mai moderne sisteme de monitorizare şi management al traficului. Peste 130 de intersecţii din oraş vor fi supravegheate video. Mulţi şoferi sunt speriaţi că odată cu pornirea camerelor vor curge şi amenzile. Sistemul este, însă, „inofensiv” din acest punct de vedere.

Un proiect european în valoare 25 de milioane de lei permite monitorizarea şi managementul traficului din Timişoara în timp real. Totul se realizează informatizat, cu ajutorul unui sistem informatic controlat de operatorii din centrul de comandă. Sistemul este extrem de performant şi se aliniază la standardele europene din domeniu.

„Acest tip de proiecte vor deveni importante pentru oraşele Europei. În afară de sistemului de management al traficului, proiectul conţine şi o serie de subsisteme: comunicaţie, detecţie şi o multitudine de senzori, recunoaşterea numărului de înmatriculare”, a explicat coordonatorul proiectului, Ion Dedu.

Sistemul permite inclusiv detectarea numerelor de înmatriculare şi comunicarea amenzilor, acasă, aşa cum se întâmplă în unele state europene.

De altfel, vestea monitorizării traficului i-a şi alertat pe şoferii cărora li se întâmplă să mai încalce regulile de circulaţie. Chiar dacă tehnic, sistemul permite identificarea şoferilor care trec pe roşu, spre exemplu, legislaţia nu permite amendarea lui în baza înregistrării video, dintr-un motiv foarte simplu: contravenţia este constatată de camerele de supraveghere, iar legea prevede că abaterea trebuie constatată de ceea ce se numeşte „agentul constatator”. Acesta este şi motivul pentru care mulţi şoferi amendaţi de CNADNR după ce au primit acasă amenzi pentru rovinietă, au avut câştig de cauză în instanţă.

Şeful Biroului Poliţiei Rutiere Timişoara, Dumitru Domăşneanu, a declarat pentru „Adevărul” că deocamdată nu ştie modalitatea în care Poliţia Rutieră va fi atrasă în acest proiect, încheindu-se, cel mai probabil un protocol în baza căruia, în centrul de comandă vor lucra şi poliţişti. Domăşneanu recunoaşte, însă, că Poliţia nu poate aplica amenzi în baza imaginilor surprinse de camere, oricât de performante ar fi ele. „Deocamdată legislaţia nu este aliniată la acest nivel. Camerele sunt omologate din ce am luat la cunoştinţă, dar legislaţia nu ne permite deocamdată să aplicăm amenzi”, a declarat Dumitru Domăşneanu. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite