Scandal uriaş. Autorităţi locale acuzate că au făcut presiuni pentru realizarea unei lucrări care ar fi pus în pericol cetăţenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de modernizare a unei pieţe agroalimentare au fost sistate, primarul acuzând atât greşeli de proiectare cât şi de execuţie. În replică, reprezentanţii firmei de construcţii acuză că s-au făcut presiuni pentru realizarea lucrării cu riscul de izbucnire a unui incendiu de proporţii.

Badea Cârţan, una dintre cele mai mari pieţe din Timişoara, a fost închisă în luna august a anului 2017 pentru lucrări de modernizare. Piaţa ar fi trebuit redeschisă până în 23 noiembrie 2017. Cu o lună înainte de deschidere, la sfârşitul lunii octombrie, Administraţia Pieţelor a anunţat că pe şantier a „s-a produs un incident constând în prăbuşirea a două grinzi dintr-un ansamblu situat la înălţimea de 3,74 metri”.

Evenimentul a fost considerat cu grad ridicat de risc, lucrările au fost sistate şi la mai bine de două luni de la expirarea termenului de finalizare a lucrărilor s-a decis rezilierea contractului şi abandonarea lucrărilor, urmând ca piaţa să fie redeschisă în forma iniţială. Primarul Nicoale Robu a declarat că la Badea Cârţan au fost atât greşeli de proiectare, cât şi de execuţie, urmând ca instanţa să stabilească cine are dreptate.

Firma de construcţii aduce acuzaţii grave

În replică, reprezentanţii Building Technology, firma de construcţii de la Badea Cârţan, a transmis un comunicat de presă în care îl acuză pe primarul Nicolae Robu că minte, acuzându-i în acelaşi timp pe reprezentanţilor autorităţilor locale că au făcut presiuni pentru continuarea lucrărilor, chiar dacă asta ar fi reprezentat un pericol pentru siguranţa publică.

„Inginerii firmei noastre au trimis specialiştilor lui Nicolae Robu peste 40 de adrese în care au semnalat numeroasele omisiuni/greşeli/vicii de proiectare care au fost ignorate. Reprezentanţii trimişi de Nicolae Robu pentru a monitoriza şantierul de la Piaţa Badea Cârţan nu aveau pregătirea necesară pentru a înţelege Proiectul şi activităţile specifice din cadrul şantierului. Experienţa lor se rezumă la igenizarea locuinţei proprii”, se arată în comunicatul transmis de Building Techonology şi semnat de Gheorghe Telu Verbuncu.

În susţinerea acuzaţiilor aduse reprezentanţii firmei de construcţii au ataşat şi extrase dintr-o adresă prin care preşedintele Consiliului de Administraţie al SC Pieţe SA solicită continuarea lucrărilor, invocând că nu sunt greşeli de proiectare. „Societatea noastră a fost ameninţată şi instigată să respecte un  proiect viciat în vederea execuţiei lucrărilor pentru construirea Pieţei  Badea Cârţan şi implicit să încalce legea. (…) Respectarea acestui proiect ar fi dus inevitabil la respingerea recepţiei lucrărilor de către inspectorii ISU Banat, deoarece materialele cuprinse în proiectul scos la licitaţie nu respectau prevederile normelor legale. Iar dacă am fi continuat lucrările, în conformitate cu proiectul tehnic, Piaţa Badea Cârţan ar fi reprezentat un real pericol, pentru că acolo putea oricând să izbucnească un incendiu de proporţii”, a mai transmis Gheorghe Telu Verbancu.

Primarul Nicolae Robu nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. Reprezentanţii firmei care a realizat proiectul Andreescu&Gaivoronschi au transmis că vor prezenta un punct de vedere pe situaţia de la Badea Cârţan. La rândul său, directorul Societăţii de Administrare a Pieţelor, Victor Ştefan, a declarat că în opinia sa nu sunt erori de proiectare, dar expertiza care se realizează în cauză va demonstra cine are dreptate.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite