Saşi Vuşcan: „În Canada fiecare casă are un instrument” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saşi Vuşcan
Saşi Vuşcan

Saşi Vuşcan a fondat trupa Jais la începutul anilor 2000, iar în plină glorie muzicală a ales să emigreze în Canada. Timişoreanul are o şcoală privată de muzică în Toronto. Lucrează şi ca producător muzical în studioul său.

Saşi Vuşcan a compus prima piesă la vârsta de 13 ani, când avea doar o chitară rece şi era autodidact. „Era o melodie pe versurile lui Bacovia”, îşi aminteşte muzicianul. A început să ia lecţii de chitară de abia după 1989, când a ştiut deja că vrea să facă muzică. Primul său profesor a fost Dan Ionescu.

„După `90 nu existau prea multe materiale. Cine avea, nu prea dădea. Îi ascultam pe cei care ştiau să cânte. Furam meserie din mers”, a declarat Saşi. Prima sa trupă s-a numit Mixaj, iar primele concerte au avut loc la Casa Armatei şi Tehnolemn. În 1992 a plecat la Bucureşti, unde a început să cânte cu muzicieni recunoscuţi în lumea jazzului, precum Vlaicu Golcea sau Sorin Romanescu. „După patru ani m-am întors la Timişoara, unde am început o afacere. Aveam o firmă de producţie textilă, care a fost sursa noastră de venituri până am plecat în Canada”, a mai spus chitaristul.

A plecat de la vârf

La revenirea în Timişoara, Saşi Vuşcan a început să cânte în trupa Funky le free, actualul Blazzaj. Apoi, s-a angajat la casa de producţie muzicală Bilutza Records. „Am făcut producţie audio-video. Mereu am ştiut că vreau să fiu producător”, a spus Saşi. În 1999 a compus o piesă pentru Alina Giurgiu, care a fost aproape de marele trofeu de la Festivalul Mamaia. Cei doi au înfiinţat apoi trupa Jais, o apariţie iendită pentru piaţa românească. „Stai” a fost unul din cele mai bine vândute albune din acei ani. „Când am ajuns în vârf mi-am dat seama că nu e nimic acolo. Că e o păcăleală, o pierdere de timp. M-a deprimat atmsofera şi am decis să emigrez în Canada”, a mai declarat Saşi Vuşcan.




Şcoală privată de muzică

Pe 29 noiembrie 2002, Saşi a ajuns în oraşul Kitchiner, unde a început să lucreze la benzinăria surorii sale. „După ce Cosmina şi-a găsit un job ca designer de modă, ne-am mutat la Toronto. A început să facă bani şi a dat rapid de succes. A avut prezentări la New York, Las Vegas, Atlanta”, a mai spus Saşi, care s-a angajat la un studio de muzică al unui indian. În 2005, muzicianul şi-a deschis o şcoală de muzică privată, care a crescut de la an la an. „Avem patru săli de clasă, şapte profesori. Se învaţă pian, vioară, chitară şi voce. A fost uşor pentru că în Canada aproape fiecare casă are un instrument. Există o cultură pentru muzică”, a adăugat artistul. Între timp s-a născut în Canada şi Riyan, iar Patrick, care cântă la pian, învaţă într-o şcoală specială pentru copii supradotaţi.

Saşi Vuşcan nu a renunţat la muzică în America de Nord. El are un studio de producţie şi a lucrat pentru muzicieni din Mexic, Africa de Sud, Argentina, India, China, Australia, Bangladesh şi chiar România. „Am scos 16 discuri, dintre care trei cu Jais. Trupa nu s-a desfiinţat niciodată. Am continuat activitatea în Canada”, a mai spus Saşi.

Întrebări şi răspunsuri
Ai de gând să te întorci definitiv în România?
Nu ştiu dacă mă voi întoarce. Nu cred. Dar vin la Timişoara cât de des pot. Cu avionul, distanţa nu este atât de mare. Am şi cumpărat o casă aici şi revin mereu să cânt. Poate că o să vin mai aproape, undeva în Europa.

Cum funcţionează şcoala ta de muzică?
Este un sistem care în România ar semăna cu meditaţiile, e total diferit de sistemul de învăţământ de aici. În România e mai strict, mai rigid, iar noi vrem să aducem copiii mai aproape de realitate. Poate că o să deschid şi aici o şcoală de acest gen.


Sasi Vuscan

Ce-i place
„Îmi place să călătoresc cu familia. Pentru mine muzica este şi hobby şi meserie. Dar pe lângă asta îmi plac şi bărcile, în speciale velierele”, a declarat muzicianul Saşi Vuşcan. „Am făcut producţie audio-video. Mereu am ştiut că vreau să fiu producător“, a mai spus timişoreanul.

Ce nu-i place
ll „Nu îmi place bârfa. De acolo pleacă toate. Urăsc bârfa în toate aspectele şi derivatele posibile cum ar fi invidia, răutatea şi frustrarea. Cred că se regăsesc mulţi în acestea”, a mai spus chitaristul bănăţean.

Profil
Născut. 18.05.1970 ,Timişoara
Studii. Trebas Institutes, Toronto
Experienţă. Fondatorul trupei Jais
Familie. Căsătorit cu Cosmina. Are doi copii: Patrick şi Ryan

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite