Război deschis la Spitalul Judeţean din Timişoara. Medicul intransigent: „Există persoane la blocul operator care nu muncesc, nu-şi cunosc meseria“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară şi Microchirurgie Reconstructivă din Spitalul Judeţean Timişoara, unul dintre cei mai buni doctori în microchirurgie din ţară, se află în război cu managementul celui mai mare spital din vestul ţării.

Scandalul a fost făcut public de tolo.ro, care a prezentat sancţiunle primite de Mihai Ionac din partea Colegiului Medicilor, pe motiv că şeful de secţie a insultat asistentele. Mihai Ionac a fost sancţionat de către conducere cu 10 la sută din salariul pe trei luni.

În replică, Mihai Ionac a pus la dispoziţia siteului condus de Cătălin Tolontan fotografii de pe parcursul unui an în care zeci de pacienţi dorm pe paturile de pe hol, arătând condiţiile în care este nevoit să lucreze.

Mihai Ionac a fost cel care a înfiinţat Clinica de Chirurgie Vasculară şi Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Judeţean. Astăzi este una dintre cele mai performante secţii dintr-un spital românesc. Aici se efectuează intervenţii chirurgicale de mare precizie, s-a introdus tehnica de chirurgie endovasculară, folosită în Occident de mulţi ani.

De la 280 de pacienţi trataţi în primul an, astăzi, în clinica timişoreană se asigură urgenţele chirurgicale vasculare pentru şapte judeţe, 24 de ore din 24, Şapte zile din şapte. Sunt trataţi peste 2500 de pacienţi pe an într-o secţie complet renovată şi modernizată, în care sunt opt medici, 19 medici rezidenţi.

În acest context, cele 27 de paturi din secţie, aprobate de Ministerul Sănătăţii, sunt insuficiente. În atare condiţii, şeful de secţie a acceptat să se pună paturi şi pe hol. 

„În România trăiesc 3,5 milioane de persoane peste 65 de ani. Datele statistice arată că 15 la sută din aceştia suferă de boli vasculare periferice. Jumătate de milion de oameni. Pentru zona Banatului ar rezulta un potenţial de 70.000 de pacienţi. De 15 ani, de când funcţionăm, am tratat vreo 15.000. Asta este dimensiunea problemei despre care vorbim. Dacă domnul manager spune că e vina mea că stau pacienţii pe hol, atunci dumnealui ori ignoră aceste cifre, ori nu doreşte să le înţeleagă”, a declarat Mihai Ionac.

image



"Tot acest scandal a fost provocat de persoane din spital pentru influenţarea justiţiei"

Medicul explică şi cum a pornit întreg scandalul legat de acuzaţiile pe care le-au făcut asistentele. 

„Zilele trecute, spitalul a primit de la Judecătorie o citaţie, pentru că am acţionat spitalul în judecată, pentru nedreptatea care s-a făcut. Tot acest scandal a fost provocat de persoane din spital. Prin acţiunea aceasta se doreşte influenţarea justiţiei, în proximitatea procesului care va urma”, a explicat Ionac.

„Doresc să lansez o provocare. Ce aţi face dacă aţi fi comandant de navă pe o furtună, pe un uragan, şi trebuie să luaţi decizii ultrarapide, să strigaţi, să îndemnaţi, să fiţi extrem de fermi, poate agresivi!? Pentru că sub mâinile dumneavoastră stă în cumpănă viaţa unui om! Ce faceţi când ani la rând asistentele instrumentale care ar trebui să fie lângă chirurg, să facă parte din echipă, preferă să stea pe holuri, să bea cafele, să fac oricea altceva decât treaba lor!? Ani la rând!”, a spus Ionac.

"Cât să mai aştepte? Până îi tăiem degetele?"

A fost acuzat că a internat persoane care nu necesitau urgenţe.

„Ieri am avut 37 de pacienţi pe o secţie de 27 de paturi. Cel mai simplu caz era o persoană cu varice şi cu ulcere. Două paciente cu cheaguri de sânge în vene, tromboză venoasă, trei pacienţi cu ischemie acută, oprirea bruscă a sângelui în picior. O treime din pacienţi au răni... Vin târziu la noi, apare o progresie lentă, se anunţă iniţial prin durere la mers. Dacă pacientul nu face tratament atunci ischemia, lipsa de oxigenare, de hrănire a ţesutului, se agravează, la un moment dat ţesutul moare. Pacienţii vin la noi cu gangrene. Refaci circulaţia. Şi după aceea încerci să salvezi tot ce a rămas şi trăieşte. Vrem să salvăm pacienţii de la amputaţie. Noi tranformăm o amputaţie de coapsă, în amputaţie de degete. Omul va putea să meargă. Sunt cazuri care nu suferă amânări. Azi avem 13 internări şi şapte externări. Vom avea surplus de pacienţi. Cazurile sunt foarte grave. Managerul şi directorul medical nu înţeleg faptul că aceşti pacienţi nu pot fi amânaţi. Pacienta care vine are degetele vinete, nu îşi poate mişca mâna. Aşteaptă de trei săptămâni. Cât să mai aştepte? Până îi tăiem degetele. Sunt cazuri urgente. Oamenii suferă, aşteaptă să fie internaţi”, a mai declarat Mihai Ionac.

Medicul susţine că de cinci ani de zile face hârtii, referate şi solicită mărirea numărului de paturi. „Managerul răspunde de structura spitalului. El face analize şi transmite o propunere la Ministerul Sănătăţii”, puntează Ionac.

Doctorul Mihai Ionac, in sala de operatie de la Spitalul Judeţean din Timişoara

„Există un grup de persoane la blocul operator care nu muncesc”

Legat de ieşirile sale din timpul operaţiilor, Mihai Ionac recunoaşte că este nemulţumit de pregătirea personalului cu care trebuie să facă echipă. 

„Există momente în operaţii în care este tensiune foarte mare. Se mai urlă, dar nu pentru a jigni. O faci profesional, să ieşi din situaţie. Echipa trebuie rămână unită. Trebuie să rămâi ferm, să strigi, să scuturi un om. Înjurături nu au fost. Aceste discuţii nu au avut loc. A apărut această hârtie pentru că există un grup de persoane la blocul operator care nu munceşte. La adresa cărora am făcut referate, am discutat, nu îşi ştiu meseria. Managerul a refuzat să pună ordine. Au fost momente în care am fost ferm, am spus acest instrument se numeşte în felul acesta, acest lucru se face aşa, această operaţie are unu, doi trei paşi, trebuie să ai câteva lucruri pregătite. Ani de zile, sugestiile mele, sfaturile, rugăminţele să-şi facă treaba, s-au întâmplat. Evident că a crescut tensiunea. Dar eu nu jignesc şi nu înjur. Asta nu duce nicăieri”, a povestit Mihai Ionac.

Ameninţarea cu bisturiul...

În referatul împotriva lui Ionac o asistentă a scris că a fost ameninţată cu bisturiul de către medic. Ionac a explicat: „Am cerut un anumit tip de lamă. Sunt peste 20 de tipuri de bisturie. Scrie numărul pe ele. Trebuie doar să cunoşti alfabetul de la 1 la 20. Am spus, <vreau lama nr.15>. Mi s-a dat lama nr.x. <Te rog frumos, lama nr.15>. Mi s-a dat lama nr.y. <Pot să primesc lama n.15?>... Că stăteam şi aşteptam. A patra oară am primit lama potrivită. Atunci i-am arătat lama şi i-am zis: <Data viitoare, dacă ipotetic vei avea nevoie de o operaţie şi ai să nimereşti să te operez eu, am să te operez cu ce lamă cu care m-ai servit tu. Cu ce îmi cade la mână. Asta a fost ameninţarea mea. Atâta a priceput persoana respectivă, nu am să mai permit ironii din astea...am înţeles!

O parte din asistente nu ştiu instrumentele, nu au noţiuni elementare care ţin de cunoaşterea materialelor cu care lucrează. Şi, cel mai grav, nucleul care m-a reclamat, acum câţiva ani de zile, pentru că nu era bloc comun, pleca la 12 acasă. Deşi programul e până la 3.30. Nu aveau de lucru... Instrumentele nu erau spălate, asistentele nu stăteau cu noi în sală, aveau alte lucruri pe ordinea de zi, decât să-şi facă treabă. E normal ca astfel de persoane să fie deranjate că trebuie să muncim la locul de muncă. Scriem nişte minciuni şi dăm de pământ cu omul acela”, a afirmat Mihai Ionac.

image

„Să se închidă această secţie, noi nu ne avem rostul”

Şeful de secţie spune că ar avea nevoie de 40 de paturi pentru a funcţiona corect. În 2017 au fost peste 1800 de externări, peste 2500 de intervenţii.

„Să se închidă această secţie, noi nu ne avem rostul, cei care au gândit să facă această specialitate s-au gândit prost...A venit doamna director medical, care ar trebuie să aibă habar de ce se întâmplă în spitalul astă. M-a întrebat <cum, operaţi pacienţii cu gangrenă?!>. Să vină în urgenţă, să facă ei triajul. Domnul Craina, de profesie ginecolog, şi doamna director Radu, de profesie medic de chirurgie generală - care nu înţelege baze elementare ale profesiei noastre, ei să facă acest triaj. De ce nu au făcut-o până acum?”, se revoltă Ionac.

Spitalul Judetean Timişoara

„S-a creat masa critică, pacienţii recomandă serviciile de aici”

Renumele Clinicii de Chirurgie Vasculară şi Microchirurgie Reconstructivă a dus la creşterea numărului de pacienţi. Aici se fac intervenţii complexe în premieră în România. 

„Facem ce face şi Insititul de Boli Cardiovasculare. Nu mai operează pacientul pe inimă, nu îi deschid toracele, ci introduc sârme, catetere, baloane, stenturi şi rezolvă pacientul în acest fel. Care este evoluţia? Unul operat stă cinci, şapte zile, două săptămâni. Unul care este tratat edovascular poate să plece în 24 de ore. Din cauza asta ne-a crescut numărul de intervenţii de la 2.000 la 2.500. Ne mişcăm în direcţia în care se mişcă medicina vasculară în occident. 70 la sută din pacienţi sunt trataţi endovascular. Soluţia este să avem un număr mai mare de paturi. Eu am înfiinţat secţia cu numărul actual de paturi, dar medicina evoluează. S-a creat masa critică, pacienţii recomandă serviciile de aici. Se transmite oral, mergi acolo că vei fi rezolvat, poate acolo ai o şansă. Am solicitat măriea numărului de paturi. Am solicitat în mod civilizat local, nu mi s-a răspuns, am mers la Minister. 

Au apărut acele referate, în condiţiile în care eu am de trei-patru ani în care sesizez lucruri anormale, am informat managementul, care nu a luat nicio măsură. Am fost sancţionat şi am acţionat spitalul în judecată. Spitalul a fost înştiinţat oficial de acţiunea mea în justiţie. Aşa că spitalul putea să trimită anul trecut în presă, dacă era lumea atât de revoltată. Eu am serioase bănuieli că acţiunea spitalului este de a influenţa justiţia. Ar fi fost bine să fie probate acuzaţiile... Este dreptul meu să mă apăr. A rămas multă murdărie aruncată peste mine”, a mai spus Ionac, care acuză conducerea spitalului de lipsă de dialog.

Doctorul Mihai Ionac alături de fetiţa operată

„Încerc să-mi fac meseria şi nu pot”

Lui Ionac i s-a sugerat să interneze pacienţi pe alte secţii, unde nu este aglomeraţie. „Paturi pe alte secţii? Lucraţi 12 ore cât e o tură de asistente. Sunt trei-patru operţaţi, au drenuri, doi sunt cu catetere de tromboliză – tratament modern introdus anul trecut, desfundă vasele; trebuie supravegheaţi din jumăte în jumătate de ora, pacientul cu carotidă pe care l-am operat dacă face tensiune mare face accident vasculat celebral, trebuie urmărit. Fugiţi apoi la etajul şapte, la etajul trei sau altundeva...vă invit! 

Asemenea lucruri elementare nu le înţelege un manager?! Ce caută acolo?! Joi, după o zi în care am făcut al doilea tratament din ţară, o tânără mamă care avea toate venele de pe piciorul stâng înfundate, în risc de a pierde piciorul, la 28 de ani...Ies din sala de operaţie la ora 5. O infiermieră a aruncat instrumente la gunoi, o alta nu a avut ce îmi trebuia. Am stat 20 de minute şi mă uitam pe pereţi. Apoi primesc telefon de la jurnalişti domului Tolontan. Mi se pare peste lume ce se întâmplă. 

Încerc să-mi fac meseria şi nu pot! Să ne uităm la cel care m-a reclamat. Şeful de la Chirugia Generală 3. Câţi pacienţi au externat? Cu 500 mai puţin ca noi. Noi avem 27 de paturi, ei 55. Ce înseamnă asta? E număr dublu de asistente, de medici”, a mai declarat Mihai Ionac. 

Spitalul Judetean Timişoara

Asistentele revoltate de intransigentul medic

Asistentele se plâng de comportamentul lui Mihai Ionac. Spun că au fost jignite, ameninţate. 

O infirmieră spune că a fost ameninţată pentru că nu a ştiut cum să aşeze o masă. „Mi-a spus să pun masa în poziţia din carte. Eu nu ştiu! L-am rugat să-mi spună, nu ştiu, învăţ. <Dacă nu ştii, ieşi afară, chemă pe cineva care care ştie, că bag acul acesta în tine>, a spus domnul Ionac. Normal că nu mi-a picat bine. Am 22 de ani de vechime în muncă. Nu merit să îmi vorbească aşa”, se plânge o asistentă. 

Asistentele spun că au fost făcute „vaci”, „ciori” şi „incompetente”. 

Managerul spitalului: „Este regretabil că s-a ajuns la această situaţie”

Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara, aflat la o conferinţă în America, a ţinută să îşi spună părerea despre situaţia creată.

„A apărut un articol care nu este favorabil Spitalului Judeţean. Sunt două probleme. Comportamentul unui coleg. Anul trecut au sosit sesizări, memorii, adrese, cu rugămintea de a se lua măsuri. Au fost înaintate conform procedurilor. Tot personalul trebuie să le respecte. Comisia de disciplină a emis două sancţiuni colegului. Avertisment şi o reducere cu 10 la sută a salariului pe trei luni. Este regretabil că s-a ajuns la această situaţie”, a spus Marius Craina, care conduce spitalul de trei ani şi jumătate.
 

Marius Craina FOTO pressalert.ro

„Este un subiect creat artificial”

În ceea ce priveşte subiectul legat de internarea pe coridoare, Craina a spus: 

„Este un subiect creat artificial. În mod fals, pentru a atrage atenţia presei asupra unor evenimente pe care domnul Ionac nu doreşte să se propage în mediul public, comportamentul pe care l-a avut vizavi de colegii mei de la blocul operator. Încearcă să distragă atenţia de la acest subiect... Are 27 de paturi. Este obligaţia medicului şef să gestioneze internările, operaţiile, tratamentele şi externările. 

Pacineţii care depăşesc numărul de paturi alocate, pot fi internaţi pe alte secţii chirurgicale. Unul din doi pacienţi nu repreznă o urgenţă, poate fi programat. Nu inseamnă amânare, înseamnă programare. Se întâmplă în toate ţările civilizate. Nu înseamnă că viaţa lui este pus în pericol. Dacă nu are paturi libere, poate fi redirecţionat către oricare secţie chirurgicală... Dacă rata internărilor şi a intervenţiilor de natură vasculară justifică mărirea numărului de paturi, fără doar şi poate vom face demersurile către Ministerul Sănătăţii”, a declarat Marius Craina. 


  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite