Povestea matematicianului care a devenit omul munţilor: "Oamenii urcă pentru a se curăţa de energia negativă, pentru uşurarea sufletului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul le prezintă turiştilor munţii. FOTO: Ştefan Both
Bărbatul le prezintă turiştilor munţii. FOTO: Ştefan Both

Sebastian Pop este ghid montan pe Valea Cernei în timpul verii. Drumeţiile lui sunt gratuite. Matematicianul locuieşte într-o colibă pe care a construit-o pe munte.

Cei care se află în staţiunea Băile Herculane pot zări la tot pasul anunţuri lipite pe stâlpi, prin care turiştii sunt invitaţi la excursii şi drumeţii gratuite în Valea Cernei şi Cazanele Dunării. Lângă îndemnul „Hai la drumeţie" este trecut un număr de telefon. La capătul celălalt al firului răspunde Sebastian Pop, ghidul. Omul muntelui. Sau matematicianul, cum este cunoscut de oamenii locului. Este bucuros să mai primească un grup de turişti, cărora le arată muntele aşa cum singuri nu ai prea multe şanse să îl descopere. Sebastian Pop cunoaşte ca-n palme potecile care şerpuiesc, străbat şi traversează munţii, la fel grotele, poieniţele şi vârfurile care oferă o panoramă unică.

Eu sunt un om al muntelui, pentru că m-am născut la Vărădia, în Caraş-Severin. M-am mutat la Timişoara, în 1994, pentru că am intrat la Facultatea de Matematică. Până la venirea crizei am lucrat pe piaţa de capital, dar treptat m-am apropiat din ce în ce mai mult de munte. Acum, din luna martie, până vine vremea rea, sunt pe munte", a spus Sebastian Pop.

Matematicianul locuieşte într-o colibă pe care a construit-o pe munte. În toată modestia lui, primeşte grupuri de turişi care vin cu cortul, îi serveşte cu ce îi dă pământul cultivat de el: roşii, ardei, cartofi, morcovi, ceapă, brânză sau clisă de la oieri. O mămăligă cu coleşă se va găsi mereu la el.

Nu cer niciodată bani sau taxe. Excursiile sunt gratuite. O vorbă din bătrâni spune că nebunii sunt de două feluri: cei care spun că nu există Dumnezeu şi cei care se gândesc doar la stomacul lor. Nu trudeşti doar cu mâncare şi apă, cu şi cu fiecare gând bun pe care-l primeşti şi îl dăruieşti", a adăugat Pop.

Trasee grele, dar nu extreme

Spre deosebire de ghizii obişnuiţi, Sebastian a învăţat direct de la sursă. S-a întâlnit cu poveştile oamenilor locului, ale bătrânilor de la munte. „Avem bătrâni înţelepţi în Banat. Ei nu ştiu să scrie sau să citească, dar sunt oameni de la care am învăţat foarte multe. Au o spiritualitate aparte, vorbesc pe măsura sufletului lor", a mai declarat Pop.

Bărbatul îi duce pe turişti pe trasee accesibile. Nu se încumentă la sporturi extreme. Chiar dacă excursia necesită efort, după două-trei ore de umblat prin munte eşti relaxat. „Oamenii urcă pentru a se curăţa de energia negativă, pentru uşurarea sufletului. Vin la munte să se regăsească pe sine, din bucuria de a trăi, să ia energia mamei-pământ. În aceste locuri există viaţă care se pierde în negura timpului. Oamenii au găsit aici mediul propice pentru viaţă", a încheiat Sebastian Pop.

Are un copil sportiv

Sebastian Pop are la Timişoara o nevastă, profesoară de fizică, şi un băiat de nouă ani. „Laurian este şi el iubitor de munte. La vârsta lui deja este un expert în sporturile extreme", a mai spus Sebastian Pop.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite