Pacientul de 300 de kilograme din Paşcani va fi operat la Timişoara. Nu poate respira singur, fără oxigen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plecând de la o depresie, s-a îngrăşat constant şi a ajuns la peste 300 de kilograme. Este povestea lui Robert Cogeanu, de doar 40 de ani, din Paşcani. Norocul lui este că mai mulţi oameni de afaceri din Timişoara au decis să îl ajute şi să suporte costurile unei operaţii şi ale spitalizării necesare în vederea slăbirii.

Aflat în pragul colapsului medical, Robert a avut noroc, un noroc pe care majoritatea celor care ajung la o asemenea greutate nu îl au. Refuzat de alţi medici, nu neapărat de frica unor complicaţii medicale ci din lipsă de bani, el va fi operat la Spitalul Judeţean Timişoara.

Va fi un proces dificil, care va dura mai multe luni, va presupune pregătirea iniţială a pacientului, o primă operaţie de micşorare considerabilă a stomacului, dar şi altele ulterioare în urma cărora îi va fi îndepărtat excesul de piele rămas în urma creşterii corporale necontrolate.

„În prima parte a spitalizării va fi necesară pregătirea pacientului. El va fi consultat de medicii de la mai multe specialităţi, el va fi pregătit pentru o asemenea operaţie. Nu poate fi operat în acest moment, nu poate face faţă unei asemenea intervenţii. Trebuie să ţineţi cont că această intervenţie nu este un ”One man show”. Sunt implicaţi numeroşi specialişti de la mai multe secţii”, ne-a declarat Ciprian Duţă, medicul chirurg care alături de Caius Lazăr se vor ocupa de intervenţia ce va avea loc în cadrul Clinicii 2 de Chirurgie din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara.

În acest moment el nu poate respira singur, fără oxigen, cele câteva declaraţii pe care i le-am smuls pe patul de spital fiind un efort considerabil pentru el.

Conştient de postura în care a ajuns, el spune că greutatea sa a crescut considerabil în ultimele luni. Singura sa şansă este o intervenţie chirurgicală de micşorare considrabilă a stomacului. „Vom tăia până la 90% din stomac”, a mai declarat Ciprian Duţă.

La plecarea din Paşcani, pacientul a fost urcat în Ambulanţă cu ajutorul a zece pompieri.

O poveste plecată de la o depresie

„La 25 de ani am suferit o depresie. Am primit medicamente şi acestea mi-au produs primele dezechilibre. În urmă cu câteva luni situaţia s-a agravat şi în doar câteva luni am adunat peste 60 de kilograme. Mulţumesc medicilor de aici că au acceptat să mă opereze, să aibă grijă de mine. Am încredere totală în ei şi sunt sigur că, cu efort, mă voi face bine”, ne-a declarat Robert Cogeanu.

“Fac orice numai să fiu sănătos, sunt foarte sigur că o să rezist tratamentului. Trebuie să fac efortul ăsta, să am încredere în mine. Le mulţumesc doctorilor pentru că mi-au dat a doua şansă”, ne-a mai declarat, gâfâind, Robert Cogeanu.

Medicii chirurgi nu sunt neapărat siguri de rolul de declanşator al bolii. E posibil ca depresia să fi fost începutul, dar ei vorbesc de un consum de dulciuri, paste făinoase şi sucuri carbogazoase.

“El este într-o situaţie extrem de gravă, pacientul se poate prăpădi în orice moment şi dacă îi realizăm operaţia şi dacă nu. Are probleme cu hipertensiunea, cu diabetul, psihice”, ne-a mai declarat Ciprian Duţă, chirurgul timişorean.

„De cele mai multe ori, la nivel psihic pacienţii cu un asemenea grad de obezitate nu recunosc că au această problemă, ei spun că ştiu că sunt graşi, dar nu că au alte probleme, că se pot mişca şi descurca singuri”, ne-a declarat şi Caius Lazăr, cel de-al doilea medic chirurg.

În finalul dialogului realizat cu Robert Cogeanul, el a dorit să dea un sfat celor de vârsta sa, dar mai ales celor cu o vârstă mult mai fragedă: „Tinerii să aibă grijă la alimentaţie, să mănânce sănătos, să facă mai multă mişcare să nu ajungă aşa ca mine”. În acest moment în jur de 30 de procente din populaţia României  suferă de obezitate, dar această afecţiune nu este considerată boală, deci intervenţiile chirurgicale nu sunt suportate de stat, ţara noastră fiind singura din Europa care se confruntă cu această problemă a finanţării.

Citiţi şi:

Cel mai mare spital privat din vestul României se chinuie să rămână pe linia de plutire

Spitalul Judeţean Timişoara foloseşte din această săptămână angiograful primit acum doi an

Premieră la Timişoara: Spitalul Militar a fost acreditat pentru transplant de ţesut osos

Lucrările de la Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" încep cu întârziere: “Ne-am dat cu firma în cap”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite