„Oxford for Romania“: prima şcoală de vară la Oxford pentru elevi români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

O elevă din Timişoara se află printre cei 21 de liceeni selectaţi pentru a participa la şcoala de vară „Oxford for Romania“, prima şcoală de vară organizată la Oxford exclusiv pentru liceenii din România (28 august-4 septembrie). Participarea Ameliei Trifu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu“ este facilitată de o bursă integrală oferită de Fundaţia Haţegan din Timişoara.

Iniţiativa „Oxford for Romania” aparţine unui grup de cercetători români, membri ai Universităţii Oxford. Dr Monica Enescu, Dr Ciprian Ploştinar şi Şandor Kruk (Drd) au dorit să ofere unui număr de 21 elevi de liceu cu potenţial academic şi mijloace materiale modeste şansa de a experimenta pentru o săptămână mediul universitar de la Oxford.

Programul şcolii de vară „Oxford for Romania” va include cursuri multidisciplinare, seminarii, ateliere şi tutoriale “1 la 1” inspirate de modelul de predare folosit în mod tradiţional la Oxford. Astfel, pe lângă cei trei cercetători care au iniţiat proiectul, vor fi implicaţi în această iniţiativă alţi 19 membri ai comunităţii româneşti, având roluri de lectori, responsabili logistică sau lideri de activităţi. Toţi cei implicaţi în organizarea acestei şcoli de vară îşi oferă cunoştinţele şi timpul în mod voluntar.

Dincolo de cunoştinţele dobândite, obiectivul principal al şcolii de vară este acela de a-i ajuta pe cursanţi să-şi definească̆ perspectivele pentru viitor şi să cunoască specialişti cu un parcurs academic şi carieră profesională de excepţie. Nu în ultimul rând, şcoala va servi ca bază pentru un program de mentorat la distanţă̆ menit să-i sprijine pe foştii cursanţi în deciziile educaţionale şi profesionale ulterioare.

În completarea cursurilor, programul şcolii de vară conţine o selecţie de activităţi recreative şi de educaţie alternativă, menite să-i ajute pe cursanţi să experimenteze stilul de viaţă̆ al unui student la Oxford: vizite la colegii şi muzee, seri de film/teatru, activităţi sportive şi o excursie la Londra.

Dr Monica Enescu, cercetător în Imagistica Medicală, declară: „Comunitatea românilor de la Universitatea Oxford este formată din peste 120 de studenţi şi 50 de cercetători. Ne propunem să mobilizăm acest potenţial profesional pentru a aduce anual aici un grup de tineri talentaţi din medii defavorizate. România are mulţi elevi excepţionali ale căror aspiraţii profesionale sunt limitate de situaţia materială şi de un sistem de învăţământ marcat de lipsuri şi incapabil să îi inspire. Dorim ca şcoala de vară să fie un pas decisiv pentru ei spre o carieră academică de succes. De asemenea, sperăm ca printre absolvenţii şcolii să se regăsească viitori leaderi care să contribuie la schimbarea în bine a societăţii româneşti.”

Cheltuielile legate de transportul şi de cazarea participanţilor sunt asigurate prin burse integrale. Fondurile necesare provin atât din Marea Britanie, cât şi din România.

Dr Ciprian Ploştinar, cercetător în fizica particulelor a declarat: „Iniţiativa noastră a fost primită cu multă deschidere atât aici în Marea Britanie, cât şi în România. Dorim să le mulţumim pe această cale tuturor celor care au decis să fie alături de noi, fie prin implicare directă, fie prin contribuţii financiare. Ajutorul primit este foarte apreciat. Suntem convinşi că va conta în viaţa acestor copii. Credem cu tărie că accesul la educaţie şi crearea de oportunităţi pentru tineri sunt ingrediente esenţiale pentru o societate mai bună. Faptul că în mai puţin de trei luni am reuşit să asigurăm finanţarea acestei şcoli şi să închegăm o echipă fantastică este o dovadă clară a faptului ca mulţi oameni cred în acest proiect şi în viziunea şi valorile pe care le promovează”.

Au fost primite peste o sută de aplicaţii de la elevi din toată ţara. Dintre aceştia, 21 de elevi originari din zece oraşe au fost admişi şi vor călători la sfârşitul lunii august în Marea Britanie.

Lista participanţilor admişi la prima ediţie a şcolii de vară „Oxford for Romania” 2016:

Albu Ionuţ Alexandru, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Craiova

Ciuvăţ Roberta Maria, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Craiova

Deaconu Ramona-Marinela, Colegiul Naţional „Ion Minulescu”, Slatina

Dojan Sorin, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Craiova (bursă parţială)

Florea Dacian, Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu”, Orăştie

Găman Ștefan, Liceul „Mircea Eliade”, Lupeni

Găman Bogdan, Liceul „Mircea Eliade”, Lupeni

Ghimpețeanu Andra-Teodora, Colegiul Naţional „Carol I”, Craiova

Hetea Oliviu Ioan, Colegiul Economic, Cluj

Horhat Răzvan Cătălin, Liceul Teoretic “Avram Iancu”, Cluj

Hurchi Florentina-Mihaela, Liceul Teoretic „Ioan Petruş”, Otopeni

Ioniță Oliver Petre, Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu”, Mioveni

Kelner Alex-Andrei, Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu”, Baia Mare

Leontică Sebastian, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Piatra Neamţ (bursă parţială)

Manda David-Loren, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Craiova

Nițu Samuel-Daniel, Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu”, Piteşti

Oţelea Adriana Maria, Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu”, Piteşti (bursă parţială)

Roca Ioana-Maria, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Piatra Neamţ

Șerdean Rareș-Andrei, Colegiul Economic, Cluj

Simion Teodora Elena
, Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu”, Piteşti

Trifu Amelia, Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”, Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite