"Nimeni nu moare de foame în medicină", spun doctorii care fac averi din operaţii estetice şi sănătate. Află cât se investeşte în clinicile private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii de cabinete şi spitale private spun că businessurile le merg strună. Urgenţele medicale şi nevoia de înfrumuseţare continuă să îi îmbogăţească pe doctorii din mediul privat.

Un studiu realizat la nivel naţional arată că cea mai sigură şi bănoasă afacere din judeţul Timiş rămâne medicina. În timp ce doctorii buni renunţă să îşi mai desfăşoare activitatea în cabinetele din spitalele de stat şi îşi deschid propriile afaceri sau se asociază, românii plecaţi peste graniţă se întorc acasă pentru a-şi rezolva problemele de sănătate. Chiar dacă specialişti de renume există în toată Europa, preţurile mici din partea de Vest a ţării reprezintă argumentul-cheie.


„E fals să spui că se moare în medicină. Vremurile sunt grele, însă acum se face adevărata selecţie a celor care au mână bună de lucru, care îşi fac treaba ca lumea şi care respectă pacienţii. Resimţim şi noi scăderea veniturilor pacienţilor, astfel că nu se poate pune problema să ne extindem. Eu mi-am dezvoltat afacerea cu împrumuturi de la bancă, iar acum am datorii. Majoritatea jucătorilor de pe piaţă au aceleaşi probleme. Am avut nevoie de bani pentru aparate noi, dar nu regret că am făcut aceste investiţii. Costurile pentru a deschide acum o clinică sunt foarte mari, dar 60 la sută dintre clienţii mei vin din străinătate. O operaţie e mai ieftină în România cu o treime decât peste graniţă”, a spus Tiberiu Bratu, patronul clinicii Brol.


În ultimul an, în partea de Vest a ţării s-au deschis şi mai multe spitale private sau clinici care oferă servicii asemănătoare cu cele practicate în spitalele judeţene şi municipale. Chiar dacă investiţiile au fost mari, cei care conduc aceste afaceri spun că nu regretă mişcările pe care le-au făcut.


„Nimeni nu moare de foame în medicină. Afacerile merg bine, dar există tot timpul şi reversul medaliei. Sănătatea pare un domeniu cool. În momentul de faţă trebuie să ne ocupăm atât de educaţia medicilor, cât şi de cea a pacienţilor. Oamenii sunt încă obişnuiţi cu serviciile gratuite. Până acum am obţinut rezultate pozitive, dar sunt costuri. Pacienţii sunt nemulţumiţi de stat şi vin spre privat, dar concurenţa rămâne una puternică. E uşor să investeşti un milion de euro într-un cabinet, dar e mai greu să îţi recuperezi acei bani. E nevoie de cel puţin cinci ani pentru recuperarea investiţiei”, a spus Ovidiu Pătruţ, directorul spitalului privat Athena din Timişoara.
Foarte bine se câştigă şi în domeniul farmaceutic. „Salariul agenţilor de vânzări care îşi bazează vânzările pe spitale şi farmacii porneşte acum de la 1.000-2.000 de euro. E un boom al vânzărilor”, a spus analistul Cristian Orgonaş.

Citeşte alte opinii ale jurnalistului Gerhald Ernst pe platforma "ideilibere.ro": Românii au talent când sunt sadici şi omoară un câine nevinovat

   

image
image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite