Nemţii plecaţi din Banat de zeci de ani se întorc „acasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Enăşel a deschis o şcoală de şoferi în Reşiţa
Viorel Enăşel a deschis o şcoală de şoferi în Reşiţa

Mulţi dintre cei care au plecat din România în anii ’80 revin în ţară unde fac afaceri. Viorel Enăşel este unul dintre miile de români, care au dat Germania pe sărăcia de acasă. Tânărul a venit la Reşiţa unde şi-a deschis o şcoală de şoferi.

Ziarul german „Bild” a publicat un raport al Biroului Federal pentru Migrări care arată că, pentru prima dată după 24 de ani, numărul persoanelor care s-au stabilit în Germania este mai mic decât cel al persoanelor care au părăsit ţara.
Numărul nemţilor care părăsesc ţara este în creştere, iar cei mai mulţi iau drumul Poloniei şi României.  Numărul etnicilor din Caraş-Severin s-a înjumătăţit faţă de începutul anilor ‘90. Cu toate acestea, unii reşiţeni stabiliţi în Germania au luat o decizie ce ar putea părea cel puţin ciudată pentru români: să părăsească ţara în care s-au stabilit şi să se reîntoarcă acasă.

Amintirile l-au adus acasă
„Acasă înseamnă locul din care ai primele amintiri”, a explicat Viorel Enăşel, un reşiţean care, deşi s-a stabilit în Germania acum 20 de ani, a luat decizia să se reîntoarcă la Reşiţa. „Practic, eu am plecat împreună cu părinţii mei, la începutul anilor ‘90, ca să ne reîntregim familia, însă acum am ajuns la concluzia că nu mai pot sta departe de Reşiţa. Aşa că am hotărât să mă reîntorc aici”, a povestit Enăşel.
Un alt caz de neamţ repatriat este cel al lui Dorith Makany. Femeia a plecat în 1980 cu familia în Germania, dar s-a întors în România în 2004, unde şi-a deschis un restaurant cu specific german. „Am adus tot restaurantul cu mine, de la vechiturile de decor până la bar şi bucătărie”, a spus Dorith Makany.

Sas stabilit printre şvabii din Banat
Klaus Gross a plecat din Mediaş, în Germania în 1977. Din 1991 bărbatul a intrat în relaţii cu prietenii săi din Banat, iar în 1998 s-a stabilit cu familia în Timişoara, unde şi-a deschis o pensiune în care îi cazează pe nemţii veniţi cu afaceri. Spune că simte însă greutăţile româneşti. „De la opt angajaţi am ajuns la doi. Este din ce în ce mai greu”, a spus Gross.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite