Marius Matei este cel mai mare colecţionar de costume populare din Banatul de Câmpie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul din Giroc este cel mai mare colecţionar de costume populare din Timiş şi se mândreşte cu peste 500 de piese.

Marius are 26 de ani şi spune că este un bănăţean get-beget. Tainele folclorului şi le-a deprins de la bunica sa din Giroc pe care o caracterizează drept „o femeie distinsă şi curată”. Cu părinţi dansatori şi tradiţie în domeniul popular, Marius Matei a deprins imediat tainele muzicii populare bănăţene şi a început să cânte.

Două dintre piesele sale apar chiar pe un album realizat în colaborare cu alţi tineri. Implicat în mai multe ansambluri, scriind la ziarul comunei Giroc, „Dialog cu cetăţenii”, şi autor al unor cărţi despre tradiţiile bănăţene, tânărul a făcut facultatea de Jurnalism, iar acum este profesor muzeograf la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara.

În paralel, este implicat într-un grup în care cântă sub aripa Elenei Jurjescu la evenimente majore organizate de primării.  Marius a început să colecţioneze costume populare în urmă cu şapte ani. „Am început să adun ce aveam în casă de la bunici şi străbunici, apoi am căutat şi la rude şi prieteni”, şi-a amintit tânărul.

Bani grei pentru tradiţie


Mai apoi, Marius a luat la colindat satele din Timiş, adunând în special costume din Banatul de câmpie. De la izmene şi laibăr, până la salbe, brâuri, oprege sau burdicuri şi şube, colecţia tânărului are nu mai puţin de 500 de piese. „Am mers pe la sate din casă în casă. Dacă îmi zicea cineva că nu are întrebam dacă ştiu pe cineva. Alţii mă direcţionau ei spre vecini care ar fi dispuşi să vândă”, a mai povestit colecţionarul.

Pentru costumele pe care le-a cumpărat, tânărul a plătit de la 300 de lei în sus. „Cel mai greu a fost să-l obţin pe unul pe care am dat 1.200 de lei, un costum de sărbătoare foarte bogat. Am sacrificat multe salarii şi tot ce am avut pentru costume”, a spus Marius Matei.

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt cele mai vechi costume pe care le ai?
Cele mai vechi încep de la 1890, iar cele mai noi sunt din 1950. Cele de acasă au cea mai mare valoare sentimentală. Le păstrez ca pe un tezaur de familie.

Care sunt elementele ce dau valoare unui costum?

Fineţea pânzei, punctul de cusătură, diversitatea culorilor, firul auriu şi argintiu combinat cu firul de mătase sau combinaţii „pline” în ţesături argintii şi aurii.

Se mai păstrează obiceiurile vechi în Banat?

În satele izolate se mai păstrează, dar cu cât te apropii de Timişoara tradiţiile au dispărut. În Giroc nu se mai păstrează nimic.

PROFIL
Născut. 01.05.1984
Studii. Facultatea de Jurnalism, Timişoara
Carieră. Profesor muzeograf
Familie.Necăsătorit

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite