Liceul „Nikolaus Lenau“, unde au învăţat doi laureaţi cu Nobel, modernizat cu 1,5 milioane de euro

Liceul „Nikolaus Lenau“, unde au învăţat doi laureaţi cu Nobel, modernizat cu 1,5 milioane de euro

Liceul "Nikolaus Lenau" primeşte 1,5 milioane de euro petru reparaţii şi echipamente  FOTO Ştefan Both

Primăria Timişoara şi ADR Vest au semnat contractul de finanţare pentru reabilitarea Liceului „Nikolaus Lenau”, unde au învăţat Herta Muller şi Stefan Hell, doi şvabi bănăţeni laureaţi cu Nobel, pentru literatură, respectiv chimie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reabilitarea, modernizarea şi echiparea infrastructurii educaţionale a Liceului “Nikolaus Lenau” se va realiza pe banii realocaţi din fonduri europene, de la transport şi mediu, la şcoli.

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, şi Sorin Maxim, directorul ADR Vest, au semnat contractul în valoare de 1,5 milioane de euro.

Proiectul, ce se va desfăşura pe parcursul a 12 luni de implementare, vizează atât reabilitarea întregii infrastructurii a liceului – 3.635 metri pătraţi - prin măsuri de consolidări, reparaţii la structură, la tâmplărie şi la planşee, cât şi îmbunătăţirea dotărilor educaţionale – mobilier, echipamente didactice şi echipamente IT, conform celor mai noi standarde în domeniu.

Vor fi reabilitate 18 săli de clasă, cinci laboratoare, cinci cabinete, o bibliotecă cu sală de lectură şi o sală de muzică, estimându-se că un număr de 1.534  de elevi vor beneficia de rezultatele obţinute prin proiect.

“Sunt foarte bucuros că putem susţine acest proiect. Era o condiţie să ai lucrări în desfăşurare, pentru a fi eligibil. Dacă noi nu am fi avut inspiraţia şi voinţa de a asuma reabilitarea liceului, fie şi pentru venituri propri, nu aş fi avut posibilitatatea de  primii acestă finanţare. Realocare de fonduri s-a făcut în cursul anului trecut. S-au transferat pentru a se finanţa şcoli începute din banii autorităţilor şi care nu au putut fi finalizate. A fost o licitaţie, din fericire regiunea noastră va beneficia de mai multe resurse", a declarat Nicolae Robu.

La Liceul “Nikolaus Lenau” a existat iniţial o altă finanţare, însă constructorul a intrat în faliment.  Acesta a apucat să realizeze cam 10 la sută din totalul lucrărilor. Primul contract a fost însă mai mic, de 250.000 de euro, şi nu viza atâtea lucrări şi nici cumpărare de echipamente.

Alte realocări de fonduri

Acest al doilea apel de proiecte a avut o realocare de fonduri nerambursabile (din Fondul European pentru Dezvoltare Regională şi din Bugetul de stat) ce totalizează 17,88 milioane euro pentru Regiunea Vest şi 172,95 milioane euro la nivel naţional.

În data de 5 mai 2014 s-a încheiat perioada pentru depunerea proiectelor – perioadă ce a început în 12 martie 2014 - în vederea obţinerii de finanţare nerambursabilă în cadrul celui de-al doilea apel de proiecte al acestui domeniu major de intervenţie.

Până la această dată limită, în Regiunea Vest au fost depuse spre finanţare 40 de proiecte cu o valoare a finanţării nerambursabile de 31,27 milioane euro. Dintre acestea, au fost contractate 16 proiecte cu o valoare nerambursabilă de 3,57 milioane euro, 18 de proiecte - cu o valoare a finanţării nerambursabile de 26,33 milioane euro - se află în etapa de contractare/evaluare iar 6 proiecte - cu o valoare a finanţării nerambursabile de 1,37 milioane euro - au fost respinse.

În consecinţă, finanţarea nerambursabilă solicitată în Regiunea Vest - în cadrul celui de-al doilea  apel de proiecte – depăşeşte cu 67,23% alocarea regională.
 

citeste totul despre: