Isteria turistică stârnită la Bigăr de o fotografie prelucrată în Photoshop. Cum arată, în realitate, „cea mai frumoasă cascadă din lume“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu câţiva ani, de cascada Bigăr nu a auzit nimeni în afară de oamenii locului, din judeţul Caraş-Severin. Nu li se părea însă nimic ieşit din comun.

Pe vremuri, pe drumul dintre Anina şi Bozovici traficul auto era fluent. Nu se oprea nimeni din călătorie să vadă cascada Bigăr. Se ştia şi se vorbea de existenţa cascadei Beuşniţa, aflată undeva în zonă. Totul avea să se schimbe în 2013, când o fotografie a cascadei Bigăr a ajuns la „The World Geography”, un web-site care se ocupă de subiecte legate de geografie, natură, destinaţii turistice neobişnuite, uluitoare şi ciudăţenii de pe tot globul. 

La un moment dat, într-unul din multele topuri realizate de „The World Geography”, cascada Bigăr fost desemnată cea mai frumoasă din lume. Ulterior, jurnaliştii de la Huffington Post au publicat un articol pe baza topului întocmit de „The World Geography”, în care se spunea despre cascadă că este “un loc magic, desprins parcă din basme”. Articolul a fost preluat apoi de toată presa internaţională şi românească, de blogării care se ocupă de turism şi hoinăreli, de site-uri de specialitate, de televiziuni, de Facebook.
 

Dintr-o dată, cascada Bigăr a devenit obiectiv turistic naţional. Lumea a început să se oprească, să vadă „minunea”. S-au organizat excursii la cascada „deprinsă din basme", au venit turişti din toate colţurile ţării. Cascada Bigăr a devenit un veritabil loc de pelerinaj. 

Cu toate acestea, localnicii spun, cu jumătate de gură, că realitatea contrazice povestea ţesută în jurul cascadei. "Am avut un turist din Australia care a venit special să vadă cascada Bigăr. A văzut pozele şi a spus că vrea să vadă cea mai frumoasă cascadă din lume. M-a apucat râsul. Eu sunt din Caraş. Ştiu zona. E o mare păcăleală şi treaba asta cu Bigăr. Vine lumea ca la urs după ce a văzut o poză photoshopată", ne-a spus un localnic care lucrează ca vameş la frontiera cu Serbia.  

Mai jos, câteva dintre fotografiile, prelucrate în Photoshop, care au făcut înconjurul planetei:

Cascada Bigăr FOTO Huffington Post

Cascada Bigăr. Credit foto: Huffington Post

image


Cascada Bigăr. Credit foto: Florin Avramescu

5 lei biletul pentru a privi cascada

Angajaţii de la Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, acolo unde se găseşte cascada, au ridicat recent o poartă de lemn lângă obiectivul turistic şi au început să rupă bilete: 5 lei de persoană.

„Acum, în perioada de vacanţă, vine foarte multă lume. De azi dimineaţă până la prânz (n.r. - duminică, 25 iulie) au venit peste 500 de persoane. Vin şi în timpul săptămânii. Nu sunt zile să avem mai puţin de o sută persoane”, ne spune omul care rupe biletele. După ce află că suntem jurnalişti intră în „silenzio stampa”. Ţine totuşi să ne zică: „Am primit ordine să nu vorbim cu presa”. 

Cei de la Parcul Naţional au făcut mai multe indicatoare, chiar şi panouri pe care sunt date explicaţii despre cascadă.

O afacere care merge ca pe roate

Cu 200 de metri înante de a ajunge la cascadă, dinspre Anina, încep să apară maşinile parcate pe partea dreaptă. Nu cu mult timp în urmă, a apărut în zonă o construcţie de lemn. Se numeşte Popas Bigăr. Deocamdată, se pot servi doar minuturi, băuturi răcoritoare şi alcool. 
 

„Vine lume, însă mai mult în perioada de vară. În toamnă-iarnă, numărul turiştilor este mai scăzut. Vin foarte mulţi străini. Chiar astăzi am luat de la Anina, de la «ocazie», doi tineri din Chile. Au venit special din Chile pentru cascada Bigăr. Noi fiind obişnuiţi cu cascada, nu ne vine să credem ce interes mare există pentru ea. Este nebunie. Sute de oameni, în fiecare zi. În perioada iulie-august vine la fel de multă lume şi în timpul săptămânii şi în week-end”, a declarat Ana Maria Filip, proprietara Popasului Bigăr.

image


 

Femeia este onestă şi susţine că i-a avertizat pe turiştii din America de Sud să nu îşi facă iluzii prea mari în ceeea ce priveşte cascada. “Le-am spus în maşină să nu se aştepte să fie ca în poze. Dar după ce au văzut cascada le-a plăcut. Cel puţin aşa au spus. Eu sunt chiar de aici, din zonă, şi veneam tot timpul la ţară. Nu era nimic aici. Nu venea nimeni. Lumea a început să vină de când a fost declarată de cei de la «World Geography» ca fiind cea mai frumoasă într-un top”, a declarat Filip.

Afacerea a fost începută anul trecut cu o rulotă cu băuturi. „Lumea ne cerea mâncare, aşa am hotărât să ne extindem. Deocamdată, avem doar preparate la grătar, dar vrem să ne dezvoltăm, să putem oferi un păstrăv, ciorbe şi altele”, a mai spus proprietara popasului.

Magneţi cu Bigărul photoshopat

Lângă Popas Bigăr, au apărut şi alţii care mai câştigă un ban. Există un minibus transformat în tarabă cu îngheţată şi porumb fiert. Am găsit şi două tarabe cu suveniruri, de unde nu avea cum să lipsească magneţii cu Bigărul photoshopat.

„E o atmosferă foarte frumoasă aici. Vin turişti din toate părţile României. O grămadă trec pe aici. Toată ziua e parcarea plină. E foarte bine pentru zona asta, ţinând cont că locuri de muncă nu sunt, judeţul e cam sărăcăcios. Dar până să mediatizeze cascada, nu venea nimeni. Cei din zonă mai opreau să se relaxeze. Acum vin special pentru Bigăr”, ne-a spus vânzătorul. 

image

Înainte de a ajunge la Bigăr, există un loc unde se poate coborî la râu. Este locul în care se poate face baie. Mai mulţi şoferi au coborât cu maşinile chiar lângă râu.

image

Izvorul Bigăr este alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peştera cu acelaşi nume din Munţii Aninei. După circa 200 de metri, apa izvorului se varsă în râul Miniş de pe un prag stâncos, formând o cascadă de tuf calcaros, ce poată numele de Cascada Bigăr. 


"Nu e ca în poze!"
 

La cascadă, lume multă. Unii coboară pereţii abrupţi pentru a ajunge pe malul apei. Toată lumea face poze, filmează, telefoane mobile, aparate foto. Se mai aude de la câte un mucălit: „Nu e ca în poze!”. 

Şi, într-adevăr, nu e ca în poze. „E drăguţ, dar în poze arată cu totul altfel. E photoshopată bine poza aia. În poză e albastră, aici e incoloră. Nu mă aşteptam să fie altfel, pentru că am citit pe forumui despre acest lucru. Oamenii care au văzut cascada spun că nu e ca în poze. Părerea mea e că a fost un marketing foarte bun, cineva a pus poza să vină lumea. Ciudat e că trebuie să dau 5 lei să văd ceva ce este al naturii, până la urmă. Nu e nici pe departe cea mai frumoasă cascadă din lume. Astea-s poveşti. Dar e interesantă că are muşchiul acela pe piatră. Drumul e fabulos, peisajul e foarte frumos”, a declarat un tânăr care a venit tocmai din Bucureşti să vadă cascada. „Suntem în luna de miere şi facem un tur al ţării. Cascada Bigăr era în drum, cum ar veni”, a adăugat acesta.

image


 

„E foarte interesant. E prima oară când venim. Nu contează că nu e ca în poze. E super OK, fiind debitul mare la apă, arată frumos”, ne spune un tânăr care a venit din Timişoara. „Eu sunt puţin dezamăgită. Dar, na, aşa se întâmplă în general”, adaugă prietena acestuia.
 

„Ştiam de pozele de pe Facebook. Cascada e foarte cunoscută, mai ales în străinătate. Noi venim din Franţa. Acolo ştie multă lume de ea. Cascada e foarte frumoasă, dar nu e ca în pozele acelea prelucrate în Photoshop. Dar toată zona asta e frumoasă. Păcat că pe jos e plin de gunoaie. Din păcate e ca în România”, a declarat unul dintre cei care a venit să vadă cascada. 

image


 

„E frumos, dar prost întreţinut. Nici măcar un coş de gunoi unde să arunci un pet. La câţi turişti vin şi faptul că iau şi taxă, ar putea să amenajeze mai frumos”, a completat o altă turistă.

„Parcă nu e chiar ca în poză. Dar nu am regretat că am venit. E aer plăcut, e mai răcoare, e frumoasă zona”, ne spune un tânăr din Buziaş.

Citeşte şi:

Primul hotel plutitor din România, gata de inaugurare: satul lacustru care îi va face pe turişti să creadă că sunt în Maldive sau în Bora Bora
 

Insula cailor sălbatici, paradisul ascuns al Banatului. Comuniştii au vrut să facă aici un depozit de deşeuri

Povestea celor trei pastori care cultivă lubeniţă la Gottlob. Absolvent de teologie şi filosofie preferă munca în câmp

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite