Grofii din Banat dădeau concerte cu superstarurile vremurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul de la Banloc, unde a cântat Liszt este în paragină
Castelul de la Banloc, unde a cântat Liszt este în paragină

Marele compozitor Franz Liszt a concertat în palatele conţilor din Timiş, în anul 1846. Acesta a fost primit cu focuri de artificii la castelul de la Banloc

Grofii din Banat, care locuiau în impunătoare conace, trăiau pe picior mare. Erau la curent cu utlimele noutăţi în materie de modă de la Viena şi Budapesta, iar la petrecerile ţinute în palatele lor erau invitaţi persoane de viţă nobilă din regiune sau din tot Imperiul Austro-Ungar.

Dineurile şi balurile erau obişnuite în rândul nobilimii maghiare şi germane, iar de multe ori petrecerile se încheiau cu focuri de artificii în curţile palatelor.

Despre una din evenimentele organizate de conţi a povestit muzicologul bănăţean Franz Metz, care a cercetat întreaga viaţă muzicală a Bantului din secolele XIX-XX.  

Celebrul compozitor Franz Liszt (1811-1886), considerat unul dintre cei mai mari pianişti din toate timpurile, a venit în Banat, în anul 1846, la invitaţia grofilor. Muzicianul era tratat la mijlocul secolului al XIX-lea ca un rege.

„Franz Liszt a fost invitat de grofii din această zonă. A plecat la Banloc, la castelul lui Karacsony, unde a fost aşteptat cu focuri de artificii. De altfel, Karacsony, alături de Teleky şi Ambrozy, l-au însoţit pe Franz Liszt şi la concertele din ţară. Pianistul a făcut apoi o vizită la Castelul contelui Nako din Sânnicolau Mare. A fost şi oaspete la castelul Ambrozy, din Remetea Mare, susţinând şi acolo un recital. Liszt era privit ca un superstar de astăzi”, a povestit Franz Metz.

„În călătoria mea prin Banat am fost atât de fantastic sărbătorit cum nu poate visa niciun artist, iar toate s-au desfăşurat astfel că nici în vis nu mă aşteptam la un asemenea succes şi la o asemenea sărbătoare... Mi s-a întâmplat aceasta, întocmai ca şi burghezului gentilom, care făcea proză fără ca habar să fi avut”, a scris Franz Liszt, pentru Anton Augusz.

Concertele de la palatele grofilor erau dese, la seratele muzicale fiind invitate numer prestigioase ale acelor vremuri.

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, în comitatul Timiş au fost 602 nobili, majoritatea fiind mari proprietari de terenuri agricole. Printre cei mai cunoscuţi au fost conţii se numără Almasy, Ambrozy, Csavossy, Egyed, Karacsonyi, Mocioni, Nako, Ormos, Teleki sau Palfy.

 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite